• Novinky

            • Vianočné prianie

            • Krásne vianočné sviatky a požehnaný nový rok všetkým vyprosuje ZŠ s MŠ sv. Margity. Tieto krásne vianočné a novoročné priania, ktoré sme za školu posielali,  vyrobila so svojimi deťmi pedagogická asistentka Mgr. Rebrová. Srdečne ďakujeme. 

            • Prezenčná a dištančná forma vyučovania

            • V súvislosti s otvorením škôl podľa pravidiel MŠ VV a Š SR sa  od škôl a školských zariadení žiadal prieskum záujmu o testovanie medzi rodičmi žiakov  2. tuňa a nahlásenie počtu požadovaných testov do 21. decembra 2020 tak, aby príslušné okresné úrady mohli zabezpečiť pre testovacie odberové miesta dostatok antigénových testov. Odporúčaný termín testovania je 7. až 9. januára 2021.

              Pandemický manuál bol pripravený na základe podmienok Pandemickej komisie vlády SR, Ústredného krízového štábu, vlády SR či Úradu verejného zdravotníctva SR. Kompletný manuál aj s prílohami je zverejnený na webe ministerstva školstva.

              Podľa výsledkov v našej škole 76% rodičov 2. stupňa bolo za prezenčnú formu výučby s pretestovávaním a 24% za dištančnú formu. Ako vyplýva z výsledkov od 11.1. 2021 otvoríme prezenčnú formu výučby, ak bude situácia v Púchove podľa ÚVRZP a COVID automatu zóny umožňovať realizovať uvedený typ výučby. O čase a spôsobe testovania budeme rodičov informovať po novom roku.

            • PYTAGORIÁDA a MATEMATICKÁ OLYMPIÁDA

            • Aj v tomto školskom roku sa konala matematická súťaž PYTAGORIÁDA, ktorej sa mohli zúčastniť žiaci tretieho až ôsmeho ročníka. Tiež sme mali úspešných rieśiteľov MATEMATICKEJ OLYMPIADY. Títo z nich   postupujú do okresného kola.

               

              PYTAGORIÁDA

              3.ročník 3 postupujúci

              Nela  Vidová                       12b za úlohy +   9b za čas =  21 bodov             1.miesto

              Sára  Rebrová                    14b za úlohy +   6b za čas =  20 bodov              2.miesto

              Michael Krump                   10b za úlohy + 10b za čas =  20 bodov             3.miesto

               

              4.ročník  2 postupujúci

              Tomáš  Smatana                 13b za úlohy +   8b za čas  =  21 bodov             1.miesto

              Ján Štefina                         10b za úlohy +  8b za čas   =  18 bodov              2.miesto 

                                                                                                                 

              5.ročník 3 postupujúci

              Matúš  Šedivý                    12b za úlohy +  7b za čas  = 19 bodov                1.miesto

              Helena Loduhová              12b za úlohy +  7b za čas =  19 bodov                2.miesto

              Eliana Šerá                         13b za úlohy  + 5b za čas =  18 bodov                3.miesto

               

              6.ročník 3 postupujúci

              Ján Janíček                         13b za úlohy + 8b za čas  = 21 bodov                 1..miesto

              Hugo Bersihand                 11b za úlohy + 9b za čas  = 20 bodov                  2.miesto

              Barbora  Rosinová             13b za úlohy + 7b za čas  = 20 bodov                  3.miesto

               

              7.ročník 3 postupujúci

              Samuel  Horváth                12b za úlohy + 1b za čas  = 13 bodov                   1.miesto

              Katarína  Rudincová         10b za úlohy + 2b za čas  = 12 bodov                    2.miesto

              Kristína Šedivá                  10b za úlohy +  2b za čas = 12 bodov                    3.miesto

               

              8.ročník 2 postupujúci

              Martin Janíček                  11b za úlohy + 10b za čas = 21 bodov                   1.miesto

              Adam  Janík                       11b za úlohy +   1b za čas = 12 bodo                     2.miesto

               

               MATEMATICKÁ  OLYMPIÁDA

               

              Kategória Z5

              Ondrej  Rudinec

              Eliana Šerá

              Marian  Ficek

               

              Kategória  Z9

              Jakub  Fedor

              Adam  Gerschdorf

              Juraj  Šedivý

              Ďakujeme učiteľom Matematiky- pani Mgr. Veronike Pobežalovej, RNDr. Jozefovi Toporovi a pani učiteľke Mgr. Monike Ďurnekovej  za prípravu.

              Všetkým  žiakom  blahoželáme a prajeme veľa úspechov v okresnom kole.

            • Liturgický rok v kaplnke

            • V školskej kaplnke vstupujeme  do najkrajšieho obdobia liturgického roka. Výzdobu tvoria jasličky s jezuliatkom, ktorého rozopätá náruč  nám pripomína zjavenie Božej lásky celému svetu. Boh sa stal človekom! Ľudský rozum nemôže obsiahnuť tento zázrak. Len vo chvíľach modlitby nám môže  kúsok z tohto veľkého tajomstva preniknúť srdce.

              „Znamením Boha je, že sa stáva maličkým, stáva sa dieťaťom, dovoľuje, aby sme sa ho dotýkali a prosí o našu lásku. Boh sa stáva dieťaťom, aby sme ho my mohli milovať, pričom sa on dôverne ako dieťa odovzdáva do našich rúk. Akoby takmer vravel: Viem, že jas mojej slávy ťa ľaká, že tvárou v tvár mojej veľkosti sa snažíš opierať a chytať samého seba. A preto teda, prichádzam k tebe ako dieťa, aby si ma tak mohol vziať a láskať.“   Úryvok z knihy:  Dieťa vám bude znamením, Joseph Ratzinger-Benedikt XVI.

            • Nové príbehy adventného čítania

            • Štvrtáci s napätím počúvali príbeh od Ľudovíta Hlaváča z knihy „Svetlo vo tmách“. Na papiere usilovne kreslili svoje predstavy príbehu, ktorý sa odohrával v čase prvých Vianoc. V ňom poslal Boh Otec anjela z neba , aby našiel na zemi človeka, ktorý sa ako prvý pokloní jeho novonarodenému synovi. Anjel v príbehu to nemal jednoduché. Posolstvo nemohol zveriť zlému a nemravne žijúcemu kráľovi Herodesovi, ani vtedajším pyšným kňazom, ani  lakomým a bezcitným ľuďom z  Betlehema. Nakoniec, keď strácal nádej, že splní úlohu, ktorú dostal, našiel pastierov, ktorí  opatrovali ovečky. Pastieri boli jednoduchí ľudia, pokorného a dobrého srdca, ktorí si verne a s láskou plnili povinnosti. Preto mohli počuť vetu nebeského posla : „ Dnes sa vám v Dávidovom meste narodil Spasiteľ, Kristus Pán. A toto vám bude znamením: Nájdete dieťatko zavinuté do plienok a uložené v jasliach.“ A tak práve pastieri boli prví, ktorí sa mohli pokloniť Božiemu synovi, malému Ježiškovi.

              Tretiaci si vybrali ďalší príbeh z knihy „Vianočné rozprávky pri kozube“, s názvom „ Čarovný naštrbený hrnček.“ Hlavným  hrdinom nie je hrnček, ako by sa na prvé počutie zdalo, ale súrodenecká láska bratov. Aj keď naštrbený hrnček mal určite svoju veľmi dôležitú úlohu, čo je vidieť aj na  kresbách detí.

               

            • 4. adventná nedeľa: „Neboj sa Mária, našla si milosť u Boha.“ (Lk 1,26-38)

            •  

               

              Boh prichádza, aby nás štedro obdaroval svojou láskou. My môžeme jeho dary prijať, keď po nich túžime a keď sme si pripravili svoje srdce. Čím chceme byť od Boha obdarovaní v tieto Vianoce? Môžeme mu to v modlitbe povedať a prosiť o príhovor Pannu Máriu a sv. Jozefa.

              Skutky 4. adventného týždňa: robiť ľuďom radosť, obdarovať iných dobrým slovom, prekvapením.

              (Mladší žiaci si vo svojom Betleheme vymaľujú postavu Panny Márie a Jozefa, môžu dokresliť anjela a tiež seba a svoju rodinu, ako sa prichádzajú pokloniť malému Ježiškovi. Na Štedrý deň do jasličiek dokreslia malého Ježiška).

            • Oznam rodičom

            • Milí rodičia žiakov 2. stupňa! Prosíme Vás, ktorí ste sa ešte nevyjadrili, aby ste nám do 20.12. 2020 do 23.59 hod. (nedeľa) zaslali písomné vyjadrenie k dotazníku cez EduPage (stačí zakliknutie jednej z možností), či súhlasíte s prezenčnou alebo dištančnou (online) formou vyučovania. Podmienkou prezenčného vyučovania je súhlas s testovaním žiaka a jedného rodiča, pričom prezenčná forma vyučovania bude otvorená iba vtedy, ak bude s testovaním súhlasiť minimálne 60 %. Testovanie bude v termíne od 7.1.-9.1. 2021, aby sa mohlo začať s vyučovaním prezenčnou formou od 11.1. 2021. O presnom čase a spôsobe testovania, ak záujem bude minimálne 60%, Vás budeme informovať po novom roku. Uvedené informácie musí v pondelok zaslať zriaďovateľ na ministerstvo školstva. Všetkým želáme požehnané vianočné sviatky a celý nový rok 2021.

            • Vyučovanie a prázdniny

            • Milí rodičia! Oznamujeme Vám, že žiaci 1.-4. ročníka a materská škola sa tento týždeň, vzhľadom na zlú epidemiologickú situáciu v Púchove, budú posledný deň učiť vo štvrtok 17.12. 2020. V piatok 18.12. 2020 budú mať žiaci 1.-4. ročníka a materská škola voľno. Žiaci 5.-9. ročníka budú pokračovať dištančnou výučbou aj v piatok 18.12. 2020. Od pondelka 21.12. 2020 sú prázdniny, ktoré by mali byť do 8.1. 2021 (vrátane). Do školy by sa malo ísť 11.1. 2021 (v pondelok). O prípadných zmenách prázdnin Vás budeme informovať prostredníctvom EduPage a webových stránok školy.

            • 3. adventná nedeľa – „A svetlo vo tmách svieti.“  (Jn 6-8; 19-28)

            • Ježiš sa nebojí prísť do našich slabostí a práve v nich sa s nami stretnúť a prežiariť ich svetlom, ktorým je On sám.

              Môžeš skúsiť pomenovať svoje slabosti, hriechy, svoju „temnotu“ a odovzdať ich v modlitbe Ježišovi s prosbou o odpustenie.

              (Mladší žiaci si ich môžu napísať do slamy, ktorú pripravujú do jasličiek.)

              Konkrétne skutky 3. adventného týždňa:  vykonať si dobrú svätú spoveď a dať si konkrétne  predsavzatie, poprosiť o odpustenie aj svojich najbližších.

            • Čaro Vianoc v divadelnom predstavení

            • V prvý adventný týždeň priestor knižnice naplnila divadelná atmosféra. Príbeh o „Vianočnom bláznovi“ deti tak nadchol, že si ho chceli hneď niekoľkokrát zahrať. V divadelných  úlohách sa prestriedali  a mali z toho nielen radosť, ale aj úžitok. Prečo? Odpoveď je ukrytá v záverečnej scéne príbehu. Vianočný blázon sa cestou za Kráľom vzdal svojich obľúbených vecí, aby urobil radosť trpiacim deťom  a sám prišiel ku svätej rodine s prázdnymi rukami. Panna Mária hľadala človeka, ktorému by na chvíľu zverila malého Ježiška. Všetci okolo mali plné ruky, len jedny ruky boli voľné. Ruky vianočného blázna. Deti pochopili veľkosť darovania sa a obety. Ak sa človek dokáže z lásky vzdávať vecí  pre dobro  druhých, dostane dar najväčší. Sám Pán neba a zeme zostúpi do jeho dlaní.

            • Advent v knižnici - Vianočné rozprávky pri kozube

            • Prvý adventný týždeň si do kresla v knižnici zasadla kniha „Vianočné rozprávky pri kozube.“ Deti nakukli do rozprávkovej zimnej krajiny, kde snehuliakovi zmizol nos a žiarili hviezdni anjeli. Spoznali dievčatko, ktorému  na Vianoce neprišiel vytúžený darček, ale ako to v rozprávkach býva, nakoniec sa všetko dobre skončilo.  Niektorí si pri počúvaní príbehov kreslili a maľovali svoje obrázky.                  

            • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok ?

            •          V tomto adventnom čase sa deti, rodičia, pedagógovia a nepedagogickí zamestnanci našej školy zapojili do celoslovenskej zbierky "Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok ?".

              Učitelia, zamestnanci a žiaci 1. stupňa so svojimi rodičmi pripravili buď hotové krabice, alebo priniesli drobnosti, ktoré by seniorov mohli potešiť: sladkosti, drogériu, čaje, krížovky, vlastné výrobky a pod. Deti na deduškov a babičky z domovov dôchodcov mysleli aj pri výrobe vianočných pozdravov, ktoré vložili do krabičiek

                   . Spoločnými silami sa tak podarilo naplniť 18 krabíc. Pre deti to bola výborná príležitosť uvedomiť si, že adventné a vianočné obdobie nie je len o prijímaní, ale aj o dávaní. Odmenou pre všetkých zúčastnených môže byť istota, že každá malá krabička plná lásky vyčarí úsmev a poteší srdce nejedného seniora.

            • Školské kolo DEJEPISNEJ OLYMPIÁDY

            • Školské kolo  13. ročníka dejepisnej olympiády sa na našej škole uskutočnilo v pondelok 7. decembra 2020

              Žiaci súťažili v dvoch kategóriách: E – 7. ročník a C – 9. ročník. Dejepisná olympiáda mala tri časti.

              1. monotematický celok: E kategória – Stredovek – život na vidieku, v mestách, v kláštoroch a v štátoch. C – kategória Významné stredoveké štáty – osobnosti a udalosti v Anglicku, vo Francúzsku, v Svätej ríši rímskej a v Pápežskom štáte.

              2. aktuálne preberané učivo z daného ročníka

              3. regionálne dejiny

              Maximálny počet bodov bol 100.

              Žiaci sa usilovne pripravovali, opakovali učivo a získavali aj nové poznatky. Umiestnenie v školskom kole po sčítaní všetkých bodov bolo nasledovné:

              KATEGÓRIA E

              1. miesto Katarína RUDINCOVÁ

              2. miesto Tomáš MOŠKO

              3. miesto Maximilián BUŠÍK

              KATEGÓRIA C

              1. miesto Saša KUTEJOVÁ

              2. miesto Adam GERSCHDORF

              3. miesto Jakub FEDOR

              Úspešným riešiteľom blahoželáme, prajeme ešte veľa dobrodružstiev pri spoznávaní dejín nášho národa i svetových dejín. A samozrejme múdrosť, bystrosť a veľa úspechov v okresnom kole!

              Ďakujeme pani učiteľke Dr. Márii Chlebanovej za dókladnú prípravu vśetkých súťažiacich .

               

              ZŠ s MŠ sv.Margity

            • Sv. Mikuláš v materskej škole sv. Margity

            • V piatok 04.12.2020 zavítal do našej škôlky sv. Mikuláš. Prišiel však bez čerta, čo bolo neobyčajné, lebo po mestách a dedinách chodia  vždy s Mikulášom Anjeli a čert.  Ale kedže naše detičky sú stále dobre a poslušné, Mikuláš bol navštíviť našu MŠ sv.Margity úplné sám. Deti mu zaspievali, povedali básničky a keď im rozdal balíčky, tak sa mu poďakovali  modlitbou.  

                                                                              Všetci sme sa spoločne tešili

            • Sviatok sv.Mikuláša v ZŠ

            • Hoci  tento školský rok je ťažší pre nás všetkých, tak  ani v tejto situácii nezabudol na nás Mikuláš a obdaril nás svojom prítomnosťou. V piatok zavítal aj do našej školy s pomocou  žiakov deviateho ročníka , ich triedneho učiteľa a pani riaditeľky, aj keď v skromnejšej zostave . Hoci mal možnosť navštiviť len žiakov  I.stupňa, každý dostal sladkú odmenu v podobe balíčka a na oplátku sa žiaci prezentovali  peknými básničkami , riekankami a mnohí ho prekvapili  aj svojimi vedomosťami z jeho  života.

            • 2. adventná nedeľa: „Pripravte cestu Pánovi.“  (Mk 1,1- 8)

            •  

              Porozmýšľaj, ku komu chceš, aby Ježiš prišiel. Spomeň si na svojich kamarátov, priateľov, spolužiakov, susedov ... A aj na tých, ktorí ho nepoznajú. Modli sa za nich, aby Ježiš prišiel  do ich sŕdc a do ich rodín.

              (Mladší žiaci si ich mená môžu napísať na drevá maštaľky.)

              Konkrétne skutky 2. adventného týždňa: poslať niekomu z nich sms, namaľovať, či napísať vianočné prianie, alebo iným konkrétnym spôsobom pripomenúť Ježišovo narodenie.

            • Čítame v Advente: Kreslo pre rozprávku

            • Toto pomenovanie dostalo kreslo v našej knižnici pred mnohými rokmi. Pomenovalo ho tak malé dievčatko. Chcelo povedať, že je to miesto pre tetu knihovníčku, ktorá číta rozprávky. Od toho času sa v kresle vystriedalo  veľa rozprávačov.  Dospelých aj detí, v období počas „obyčajných dní v roku“ aj sviatočných. Aj adventný čas je ako stvorený na čítanie príbehov a rozprávok, a tak každý týždeň v utorok a vo štvrtok sa do „kresla pre rozprávku“ vždy nejaká  posadí.

            • Liturgický rok v kaplnke

            • „No aj keď sa náš bežný život obrátil hore nohami, jedna vec sa nezmenila: láska Boha Otca a nášho Pána Ježiša Krista. O každom človekovi, ktorý vkladá dôveru do Boha, platí jedna dôležitá pravda: jeho život je postavený na pevnom základe.“ (cit. Slovo medzi nami číslo 10/2020) Pri čítaní týchto slov v časopise „Slovo medzi nami“ si uvedomujeme ich hlbokú pravdu a iste nás preniká radosť zo života v Cirkvi. Nemennosť, stálosť  a krása liturgického roka nám znova a znova sprostredkúva pocit istoty, ktorý človek „vo svete“ často stráca. Spôsob pripomínania udalostí, či slávenie slávností môže byť v každom období života iný, ale podstata ostáva tá istá. Boh je s nami. V každom čase liturgického roka sme v školskej kaplnke pozvaní vstúpiť do Božej prítomnosti. Teraz je obklopená krásou Adventného ticha.

              Vo  svetle sviec odkrývame jej tajomstvo a postupne budeme kráčať adventnou cestou. Slovami emeritného pápeža Benedikta XVI.: „Ísť v ústrety Pánovi, ktorý nám ide naproti.“

            • 1. adventná nedeľa

            • Pozvanie k bdelosti a pozornosti  (Mk13,33-37)

              Byť tam, kde si potrebný a robiť dobre všetko, čo sa od teba očakáva.

              Uvedom si, čo je v tvojej rodine dobré, pevné, krásne, čo ti rodina dáva cez lásku, výchovu, vieru... Poďakuj za to Pánu Bohu každý deň v modlitbe.

              (mladší žiaci si tieto hodnoty o svojej rodine napíšu vo svojom adventnom obrázku do kameňov,  ktoré budú predstavovať podlahu v betlehemskej maštaľke)

              Konkrétne skutky prvého adventného týždňa:  viac si všímať, čo potrebujú ľudia v tvojej rodine a v tvojom najbližšom okolí. S ochotou im pomáhaj.

            • ADVENT 2020


            • Na adventnom venci nám už horí plamienok prvej sviečky - oznamuje nám začiatok nového liturgického roka a tiež jeho prvé obdobie - čakanie  na Vianoce. Každú adventnú nedeľu sa na venci zapáli nová svieca. Keď sa rozhoria všetky štyri, bude blízko Štedrý večer!

              Latinské slovo „advent“ znamená príchod. Tešíme sa z toho, že Ježiš prišiel na svet a narodil sa v Betleheme – aby si Boh a ľudia mohli byť blízko; tešíme sa tiež, že príde druhýkrát, na konci časov, s veľkou slávou a mocou – aby obnovil celý svet do Božej krásy.

              Tešíme sa a sme  pozývaní v tomto adventnom období dobre sa pripraviť na príchod Božieho Syna, nášho Záchrancu a Spasiteľa sveta.

               

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou sv. Margity
        • 0911242336
        • PaedLic. Ing. Ľubica Mišíková, PhD. riaditeľka školy +421 911 242 336, 042 463 52 67
        • Námestie slobody 562/1 020 01 Púchov Slovakia
        • Stravovanie ekonómka (vyúčtovanie a platenie stravy ZŠ a MŠ): 0910 852 312 Odhlasovanie stravy MŠ: 0910 852 310
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje