• Novinky

            • Aký bol školský rok v ZŠ s MŠ sv. Margity?

            • Talenty a vedomosti využité naplno

              Výučbový program Smartbooks, ktorý sme v škole začali používať počas dištančného vyučovania, žiakov zaujal natoľko, že sa s jeho pomocou pripravovali na vyučovanie aj po návrate do školy. O tom, že sa to oplatilo sa presvedčili viacerí naši žiaci, ktorí boli na základe svojich „smartbooksových“ aktivít pozvaní na celoslovenské finále do Žiliny, aby si v riešení úloh zmerali sily so žiakmi z celého Slovenska. Nakoniec sa celkovým slovenským víťazom vo svojej kategórii stal Hugo Maria Bersihand, žiak 7.A, výborné 2. miesto a 3. miesta vo svojich kategóriách obsadili Samuel Horváth z 8.A, Anetka Horváthová zo 6.A, Dorotka Mária Dutková z 4.A. Vo vedomostiach žiaci nezaostávali ani v predmetových olympiádach, úspešnou riešiteľkou krajského kola sa stala Katarína Rudincová z 8.A, Martin Janíček z 9.A, víťaz okresného kola, našu školu úspešne reprezentoval v krajskom kole fyzikálnej olympiády. Eliana Šerá zo 6.A vyhrala okresné kolo anglickej olympiády, na 3. mieste sa umiestnil Adam Janík z 9.A. Aktívne a s výbornými výsledkami sme sa zúčastnili matematických súťaží – v Pytagoriáde výborné 1. miesto získal Janko Láncoš z 3.A a 2.miesto Hugo Maria Bersihand zo 7.A, v matematickej olympiáde sa darilo Damianovi Rebrovi zo 7.A, ktorý sa umiestnil na 1. mieste. V celoslovenských súťažiach Klokan a Klokanko výborné výsledky dosiahli Simonka Šedivá z 2.A, Renée Verona Pobežalová z 2.A, Sára Rebrová zo 4.A, a Hugo Maria Bersihand zo 7.A. Úspešní sme boli aj v súťaži v anglickom jazyku - Englishstar a informatickej súťaži iBobor, najlepší výkon podali Sára Rebrová zo 4.A a Šimon Škrabko a Sára Kuťková zo 6.A. Popri vedomostiach naši žiaci nezabudli rozvíjať svoje talenty. Naprieč viacerými ročníkmi sa tento rok stretli talentovaní recitátori, ktorí nielen talent majú, ale usilovne pracujú na svojom rozvoji  a svojimi výkonmi vytvárajú pre poslucháčov umelecký zážitok. Predstavili sa vo viacerých recitačných súťažiach. Krásne umiestnenia sme dosiahli v Hviezdoslavovom Kubíne s 1. miestom Anetky Horváthovej zo 6.A a 2. miestom Martina Janíčka z 9.A. Anetka Horváthová v celoslovenskom kole recitačnej súťaže Dilongova Trstená, kde sa stretla aj so známym slovenským hercom Lukášom Latinákom, získala taktiež 1. miesto. Najvyššie umiestnenia rozdávala našim recitátorom aj porota celoslovenského kola recitačnej súťaže A Slovo bolo u Boha. 1. miesto získala Klára Muráriková zo 4.A, 2. miesto Martin Janíček z 9.A. Ocenenie si prevzali z rúk známeho slovenského herca a recitátora Jozefa Šimonoviča.

              Spolupráca v rámci zahraničných projektov

              V tomto školskom roku sme úspešne pokračovali v školeniach o využívaní a uplatňovaní životných zručností. Mapovanie potrieb žiakov našej školy sa uskutočnilo na jar pod vedením doktora Baranyaia. Získané skúsenosti prepájame s projektom Nurture, na ktorom sa podieľame v spolupráci so zahraničnými lektormi z Veľkej Británie. Zameraný je na vytváranie priaznivého školského prostredia a odštartujeme ho v novom školskom roku. Nový školský rok začne aj zmenou vo vyučovaní – na prvom stupni pribudne od prvého ročníka pre žiakov možnosť učiť sa popri angličtine aj druhý cudzí jazyk, nemčinu. Vyučovanie bude nepovinné, vedené hravou formou a pre žiakov vytvára príležitosť rozvíjať svoje jazykové kompetencie. Vytvorila sa nám príležitosť aj na spoluprácu so základnou školou v Šibeniku, v Chorvátsku, na ktorú sa veľmi tešíme.

              Učenie nielen z učebníc

              Projekty a vyučovanie nie len z učebníc podporili viaceré zaujímavé besedy a workshopy s hosťami – či už to bol projekt Mladý podnikavec, pracovníci Slovenskej sporiteľne, predstavenie technológií zo Spojenej školy Jána Bosca a prednostu okresného úradu, zážitkové vyučovanie (Deň jazykov, Karneval svätých, príprava dezertu na hodine nemeckého jazyka, zážitkové hodiny náboženstva), exkurzie do Nitry, Atlantisu v Leviciach, Jaslovských Bohuníc. V rámci cudzích jazykov žiaci 9.ročníka strávili 3-dňový výlet vo Viedni, prepojený s exkurziou. Popri vyučovaní aktivity pre žiakov pokračovali programom v školskej knižnici, žiaci si zdokonaľovali vedomosti cez projekt Spolu múdrejší. Mladší žiaci absolvovali korčuliarsky výcvik, nezabudnuteľnú „školu v prírode“, všetci žiaci si oddýchli na rôznych zážitkových koncoročných školských výletoch. Rozvíjali sme aj zmysel žiakov pre spoločné dobro – balíčkami pre seniorov v rámci projektu Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok, vecnou zbierkou pre detský domov, spoločnými vystúpeniami pri rôznych mestských akciách, žiaci ochotne pomáhali pri zápise nových prváčikov, organizovaní MDD pre materskú školu, na stanoviskách počas Dňa rodiny, deviataci zorganizovali program k pasovaniu prvákov. Do vyučovania sme zapojili aj našich rodičov, ktorí s chuťou predstavili žiakom lekárske povolanie, pripravili si prednášky v rámci sexuálnej výchovy, prvej pomoci, vytvorili zážitkové triednické hodiny, a v neposlednom rade pomohli hlasovaním v rámci projektu Športová akadémia Mateja Tótha, kde sme získali takmer 8500 hlasov. Príjemnú atmosféru našej školy a aj výborné výsledky v hodnotení agentúry INEKO sme predstavili v relácii Lupa rádia Lumen. Pre žiakov aj učiteľov sme pripravili pravidelné formačné duchovné cvičenia uprostred kysuckej prírody v Oščadnici a v pokojnom prostredí nimnických kúpeľov. Zamestnanci si cez Adopciu na diaľku adoptovali dievčatko z Ugandy, ktoré pravidelne finančne podporujú. V máji otec biskup ocenil za našu školu žiaka Martina Janíčka z 9.A za jeho študijné výsledky a reprezentáciu školy. Ocenenie si z rúk púchovskej primátorky prevzali pri príležitosti Dňa učiteľov aj naše pani učiteľky – Mgr. Katarína Huťová, Mgr. Mária Jašurdová, PhD. a Mgr. Andrea Poláčková z materskej školy. Prežili sme školský rok bohatý na zážitky, vedomosti a skúsenosti a všetci sa tešíme na letný prázdninový oddych, aby sme načerpali sily do nových projektov, výziev a aktivít.

            • Vynikajúce výsledky piatakov v celoslovenskom národnom testovaní

            • Naši piataci dosiahli vynikajúce výsledky v celoslovenskom národnom testovaní. Z matematiky mali o 18,7% viac oproti celoslovenskému priemeru a zo slovenského jazyka a literatúry mali viac o 12,5%.  Žiakov z MAT pripravovala pani učiteľka Mgr. Veronika Pobežalová a zo SJL pani učiteľka Mgr. Mária Virgová, PhD. Obidvom pani učiteľkám a žiakom vyslovujeme veľké poďakovanie.

            • Adrenalínové dobrodružstvo ôsmakov

            • V piatok 24.6. sme si museli privstať, aby sme stihli rýchlik o 6:00 do Ružomberka. V doline Hrabovo nás čakali rôzne atrakcie, na ktoré sme sa už dlho tešili. Najskôr sme navštívili Kráľovstvo Hrabovo a pozreli si pieskové sochy dinosaurov, povozili sa na ruskom kole, zahrali hry a vybláznili sa na tanečnej párty.

              Na poludnie sme sa presunuli do Tarzanie a ponaťahovali si svaly aj nervy v lanovom parku. Pekné bolo, že tí najrýchlejší po prejdení trasy povzbudzovali a motivovali ostatných, aby zo seba všetci dostali maximum.

              No najväčšia adrenalínová bomba nás ešte len čakala. Bol ňou zipline – tristometrový lanový traverz ponad Hrabovskú priehradu. Všetci ho zvládli – niektorí s veľkým krikom, ale zvládli (-:

              Krásne počasie i príroda nám ešte znásobili pekné zážitky. Ďakujeme Bohu, že sme mohli spolu prežiť tento deň.

            • Materská škola - rozlúčka s predškolákmi

            • Dňa 24. 06. 2022 sa v našej Materskej škole uskutočnilo v triede Anjelíčkov slávnostné ukončenie školského roka - Rozlúčka s predškolákmi. Už od rána bol v našej triede nevídaný zhon. Deti sa pekne a zodpovedne pripravovali na túto rozlúčku. Na slávnostné ukončenie školského roka sme pozvali aj rodičov všetkých predškolákov. Deti si s pani učiteľkami pripravili krátky program, ktorý pozostával z krátkej scénky Pytačky, piesní a básničiek, pri ktorých nejednému z nás vypadla aj slzička pri spomienke na krásny čas strávené s týmito deťmi. V záverečnej časti boli deťom slávnostne odovzdané šerpy a čiapky pani riaditeľkou a pani učiteľkami. Deti, ako pamiatku na Materskú školu dostali krásne detské knižky a pamätné listy. Piesňou Krok sem, krok tam, Ježiš ma miluje.. sme túto rozlúčku ukončili spoločne so všetkými deťmi s triedy Anjelíčkov.

               

            • Prváci a druháci na výlete v Trenčín

            • Dňa 20. 6. 2022 sa zúčastnili 1. a 2. roč. výletu v Trenčíne. Najprv sa venovali športovej aktivite - streľbe z luku. Lesoparkom prešli na Trenčiansky hrad. Na hrade sa im páčila galéria, Studňa lásky a iné časti hradu. Pod hradom si zakúpili drobné darčeky a v meste zmrzlinu, pizzu, hranolky. Počasie nám vyšlo. Deti mali zaujímavý zážitok.

            • Exkurzia na Budatínsky hrad

            • Celá trieda sme sa veľmi tešili na dnešný koncoročný výlet do Žiliny. Prvé dve vyučovacie hodiny sme sa v škole, pod vedením pani učiteliek Chlebanovej a Huťovej, pokúsili vyrobiť drôtený šperk. Bolo to zaujímavé, ale aj ťažké. Potom sme išli na železničnú stanicu, kde sme nastúpili na vlak do Žiliny. Po príchode sme sa naobedovali v McDonalde, odfotili sme sa na farských schodoch a v plnej sile sme vykročili k Budatínskemu hradu. Na hrade sme videli: výstavu o dejinách Žiliny, dobový nábytok, uniformy a fotky z vojny... Po mnohých schodoch sme vystúpili na hradnú vežu, odkiaľ sme mali krásny výhľad na celú Žilinu a okolie. Neskôr sme si pozreli kaplnku a nakoniec sme išli na drotársku výstavu. Videli sme, čo všetko sa dá vyrobiť z drôtu. Najviac sa nám páčili krokodíl, lokomotíva a slon. Po prezretí hradu sme išli naspäť do centra Žiliny, kde sme mali voľný rozchod. Unavení a plní zážitkov sme prišli opäť vlakom domov, kde nás už čakali rodičia. Samuel Jašurda, 7.A

            • Zabudnuté veci našich žiakov - aktualizácia pred koncom šk. roka

            • Vážení rodičia, milí žiaci,

              pripájame fotky zabudnutého oblečenia a dáždnikov  zo školy a ŠKD.

              Prosím skontrolujte si, či nie sú medzi nimi aj tie  Vaše.

              Pokiaľ také nájdete, tak prosím kontaktujte Váśho triedneho učiteľa.

               

              Prevziať tieto zabuduté veci si môžete  do 29.6.2022,  po tomto termíne budú v prvý júlový týždeň  odvezené do separačných nádob na textil.

               

              Ďakujeme za pochopenie 

            • Spolupráca s Katolíckou školou sv. Jozefa v Chorvátsku

            • 14. jún 2022 sa určite zapíše do histórie ZŠ s MŠ sv. Margity v Púchove. Týmto dňom začína naša spolupráca a priateľstvo s Katolíckou základnou školou v Šibeniku, v Chorvátsku. Prvé virtuálne stretnutie v angličtine našej pani riaditeľky  sestry Ľubici Mišíkovej  s riaditeľkou školy sestrou Mandicou Starčevic´ a žiačkami 8. triedy Gabi a Barbarou, bolo veľmi príjemné. Chorvátske dievčatá  nám predstavili svoju školu. Jej patrónom je sv. Jozef.  Priestory našej školy, aktivity, zaujímavosti mesta Púchov, prezentovali v anglickom jazyku žiaci 8. A triedy Tamarka Juhaniaková, Evka Rendeková a Samko Horváth.
                   Pani riaditeľky obidvoch katolíckych škôl majú radosť, že „otvorili dvere novej spolupráci.“ A tešia sa na akúkoľvek formu stretnutia žiakov, učiteľov, zamestnancov, on - line alebo naživo. Stretnutie sprostredkovala a z chorvátčiny prekladala pani Mária Ševčíková.
                   A hoci pochádzame z rôznych národov, máme rôzne zvyky, iný jazyk, spája nás tá istá viera a poslanie, aby sme boli „jedno srdce a jedna duša...“.  

            • Deviataci vo Viedni

            • V dňoch 12. - 14. 6. sme sa my, žiaci 9. ročníka, zúčastnili exkurzie v prekrásnom meste Viedeň. Do Viedne sme odchádzali v nedeľu rýchlikom a cestovali sme dlhé 4 hodiny aj s prestupom v Bratislave. V nedeľu poobede sme dorazili na hlavnú stanicu vo Viedni, ktorá nás prekvapila svojou veľkosťou, ale aj novými technológiami. Na premiestnenie do nášho ubytovania sme využili hneď niekoľko dopravných prostriedkov, napríklad: metro, autobus či električku. Mnohí z nás cestovali metrom prvýkrát. O 16:00 sme konečne prišli do apartmánu. Rýchlo sme sa vybalili, odpočinuli si a následne naše kroky smerovali do historického centra Viedne. Najskôr sme zavítali do Dómu sv. Štefana, ktorý je gotickou katedrálou. Dóm sv. Štefana zaberá prevažnú časť námestia s názvom Stephanplatz. Navštívili sme aj vyhliadkovú vežu, ktorá je súčasťou katedrály. Bolo naozaj úžasné, že sme mali Viedeň ako na dlani. Poprechádzali sme sa po meste a unavení sme išli rovno spať. Bol tu ďalší krásny slnečný deň - pondelok. Ráno sme išli do lokálneho obchodu s názvom Spar, v ktorom sme si kúpili potraviny. Rýchlo sme sa najedli, išli na metro, ktoré nás odviezlo na zastávku Schönbrunn. Prišli sme do záhrad tohto zámku a nemali sme slov. Čakalo nás mnoho zaujímavých druhov ruží či stromov. Zo záhrady sme sa presunuli do ZOO, v ktorej nás očarila panda, ľadové medvede, koaly či tulene. Ďalej sme išli na návštevu prírodovedného múzea, cisárskych hrobiek a klenotnice. Milovníkov histórie z našej triedy zaujali hlavne cisárske hrobky a klenotnica. Videli sme hrobky členov rodiny Habsburgovcov. Mnohí členovia rodiny mali majestátne hroby, no iní si priali mať jednoduchšie a klasické hroby. V klenotnici boli uložené poklady a klenoty Habsburgovcov, napríklad krásna monštrancia, náhrdelníky, koruny a odevy. V prírodovednom múzeu si každý našiel svoju časť. Nachádzali sa tam rôzne drahé kamene, kostry dinosaurov, odtlačky zvierat. Zaujali nás aj mnohé interakcie, ktoré boli v múzeu. V utorok ráno sme sa zbalili a išli do technického múzea. V technickom múzeu sme mohli vidieť úchvatné lokomotívy, roboty, evolúciu mobilných telefónov či televízie. Vyskúšali sme si tam aj prácu moderátorov televíznych novín. Väčšine spolužiakov sa pri rýchlom čítaní nemeckého textu zamotal jazyk. Prišli sme aj do zábavného parku Prater. Mnohí z nás pri pohľade na niektoré atrakcie zostali ako zmrazení, ale našli sa medzi nami aj odvážlivci, ktorí boli statoční a nebáli sa. Vyskúšali sme si rôzne atrakcie ako napríklad: strašidelný dom či autíčka. Zo zábavného parku sme išli na metro a prišli sme na hlavnú stanicu. So smutným výrazom na tvári sme nasadli do vlaku a po štyroch hodinách sme sa ocitli znova v Púchove. Bol to naozaj výborný a pestrý výlet, za  ktorý ďakujeme hlavne pani učiteľke Huťovej a pani učiteľke Chlebanovej  Ďakujeme . Nina Bučková

              Veľmi sa mi páčilo, všetko bolo krásne, aj ubytovanie. Dobré bolo aj to, že sa učíme cudzie jazyky, pretože sme dokázali komunikovať v angličtine alebo nemčine. Katarína Dovičinová

              Bolo super. S Maťom sme v zábavnom parku navštívili jeden z najväčších kolotočov s názvom Discovery. Určite sa chcem do Viedne ešte niekedy vrátiť. Joachim Kuťka

            • Škola v prírode v Rodinkove

            • Po dvojročnej prestávke sa aj naši žiaci dočkali vytúženej školy v prírode. Od 6. júna do 10. júna prežili tretiaci a štvrtáci úžasný čas uprostred nádhernej prírody v Rodinkove v Belušských Slatinách. Programom a aktivitami ich sprevádzali pani učiteľky Gabčová, Dašková, Virgová a pán učiteľ Mikušec. O naše zdravie a bezpečnosť sa s nasadením starala MUDr. Krumpová.

              V pondelok sme spoločne nastúpili do stroja času a každý deň sme sa preniesli do iného obdobia (súčasnosť, starovek, stredovek, budúcnosť). Na to, aby stroj času fungoval, potrebovali skupiny získavať časové kapsuly. Tie si zaslúžili splnením jednotlivých úloh a disciplín. Celá naša posádka sa rozdelila do štyroch vesmírnych lodí: Juno, Space drak, Orion, Galileo. Každá loď mala svojho kapitána, ktorým bol jeden z pedagógov. Spolu zápolili a snažili sa zdolávať rôzne úlohy: napr. množstvo disciplín na olympiáde či otázky vo vedomostnom kvíze.

              Pri hľadaní pokladu jednotlivé posádky lodí riešili úlohy a získavali indície. Po úspešnom splnení úloh dostala každá posádka kľúč od truhlice, v ktorej bola uložená hádanka. Získané indície pomohli hádanku vylúštiť. Odmenou bol sypúci sa sladký poklad pevnosti Boyard. Po namáhavých dňoch nesmela chýbať ani večerná diskotéka, ktorej hlavným tanečníkom bol pán učiteľ.

              Naša škola v prírode bola výnimočná aj v tom, že okrem zábavy a športu jej neodmysliteľnou súčasťou boli sväté omše, ktoré slúžil pán kaplán Belko. Pripravil si pre deti i rôzne aktivity, vďaka ktorým sa dozvedali viac o liturgických predmetoch či o živote niektorých svätých. V utorok nás navštívila pani riaditeľka a pripravila pre deti sladké prekvapenie. Pekným svedectvom bolo vytvorenie spoločenstva počas dvoch svätých omší so žiakmi ZŠ sv. Svorada a Benedikta v Nitre, ktorí tiež školu v prírode trávili v Rodinkove.

              Kvôli predpovediam o upršanom počasí sme program výletu do Trenčína trochu upravili a okrem exteriéru sme naplánovali i aktivity v interiéri. Výletom do Trenčína sme sa preniesli do stredoveku. Po prechádzke Brezinou až ku Trenčianskemu hradu sme sa prostredníctvom filmu Zakliata jaskyňa v Cinemax Trenčín preniesli do čias mýtov a legiend. Po náročnom programe bol príjemným posilnením obed v McDonalde a na radosť všetkých detí bodku za výletom v Trenčíne urobil nákup v obchode Dráčik. Na záver školy v prírode sme vyhodnotili posádky jednotlivých lodí, bodovanie čistoty kajút (izieb) i disciplínu jednotlivých posádok, za ktoré deti získali pekné ceny a diplomy.

              Svoje dojmy a zážitky si deti mohli zaznačiť do svojich denníkov, ktoré si sami vyrobili. Za všetky aspoň niekoľko vyjadrení detí: „Je to naj, naj, naj škola v prírode.“ „Ďakujeme učiteľom, že pre nás pripravili taký super program...“ „Podľa mňa by si učitelia zaslúžili obrovskú pochvalu...“

              Aj my učitelia ďakujeme Pánovi za krásny čas, ktorý sme spolu s deťmi mohli prežiť.

            • Koncoročný výlet škôlkarov - Gazdovstvo Uhliská

            • Naši maličkí škôlkari sa v jeden krásny slnečný deň vybrali na veľký škôlkarsky výlet do Gazdovstva Uhliská. Deti sa už vopred tešili na tento spoločný výlet. Ráno prichádzali do škôlky skôr ako zvyčajne, a po raňajkách sa s batôžkami na chrbátikoch vybrali veľkým bielym autobusom za očakávaným dobrodružstvom. Mnohé deti boli na takomto výlete bez svojich rodičov prvý krát. Cestu autobusom si všetky krásne užili a samozrejme nechýbali ani krásne piesne, ktoré si počas cesty deti pospevovali. Po vystúpení z autobusu nás vôkol čakala krásna príroda a príjemný čistý vzduch. Gazdovstvo Uhliská sa rozprestiera na veľkej ploche, takže prehliadku zvieratiek, ktoré sa tam nachádzajú sme spojili aj s príjemnou prechádzkou. Ako prvá zastávka nás čakal obrovský Hmyzí hotel, ktorý hneď detičkám pripomenul to, ako sme aj my spoločne takýto hotel pre chrobáčiky vyrobili u nás v škôlke. Ďalšou zastávkou bola ohrada pre holandské miniprasiatka, ktoré sa deťmi vôbec nedali vyrušiť a užívali si leňošenie v hline. Dozvedeli sme sa, že tieto miniprasiatka sú vyšľachtené, majú veľmi dobrý sluch a čuch, a bývajú sfarbené do šedo-bielo-čierna. Potravu dokážu vycítiť aj hlboko pod zemou. Ďalším zaujímavým miestom bola ohrada so sliepočkami, medzi ktorými sa pyšne nosil krásny čierny kohút ktorý deti ihneď zaujal. O čiernom kohútovi sme sa dozvedeli, že pochádza z Indonézie, a je naozaj celý čierny, dokonca aj jeho mäso je čierne. Práve tento bl na gazdovstvo privezený z Bratislavy a má štyri roky. Deti si mohli sliepočky aj nakŕmiť špeciálnym krmivom, ktoré sme dostatli pri vstupe. Ďalšími zvieratkami, ktoré sme tu stretli bli: Kačica pyžmová, ktorá pochádza zo strednej a južnej Ameriky, kamerunské ovečky a kozičky, ktoré sa nechali deťom kŕmiť priamo z ručičiek. Veľmi zaujímavou bola pre deti aj Ovca Cápová, nazývaná tiež ovca racka, ktorá pochádza z Maďarska. Deti zaujala preto, lebo sa od ostatnýcho ovečiek líšila dlhou dredovitou vlnou a veľkými točenými rohami. Ďalším zaujímavým zvieratkom bol somárik, ktorý pri ohrade čakal na detské rúčky a ich hladkanie. V závere prehliadky pre deti čakalo prekvapenie v podobe krásnych osedlaných koníkov v jazdiarni. Každé z detí si tu mohlo vyskúšať jazdu na koníkoch s pomocou milých inštruktoriek. Deti boli nadšené z takejto krásnej jazdy, i keď našlo sa medzi nimi aj zopár takých, ktoré nenašli ovahu vysadnúť na takého veľkého koníka - možno na budúce. Po jazdách na koníkoch čakalo na deti krásne ihrisko, kde si deti dali aj spoločný obed. Po dobrom obede sa deti pohrali na preliezkach a čakala nás spiatočná cesta do škôlky. Spokoné deti plné zážitkov sa už tešili na spiatočnú cestu autobusom, ktorá ubehla veľmi rýchlo. Na tento náš spoločný výlet Ovečiek a Anjelíčkov budeme ešte dlho spomínať.

            • Výlet za zábavou a poznaním do Atlantisu

            •          Minulý piatok sme sa s pani učiteľkou  Sivákovou, Gabčovou, Kotlasovou  a žiakmi 5., 6. a 7.A triedy zúčastnili  šk. výletu  do ATLANTISU- náučno zábavného centra v Leviciach.

              Hoci cestu bola dosť dlhá, ani sme si neuvedomili ako rýchlo ubehla a boli sme na mieste.

              Už prvý pohľad zvonku naznačil, že o toto miesto je zo strany žiakov záujem, nakoľko tam bolo viac autobusov z rôznych kútov Slovenska.

              Po rýchlom uvítaní animátormi  sme sa ponorili do prvého vybraného programu – TAJOMSTVO FARAÓNOV a zúčastnili sme sa mumifikácie faraónky Tamari. Tajomné  kúzlo miestnosti spolu s našim faraónom Robkom a jeho 2 radcami Michalom a Martinom  ešte viac podnietilo túto atmosféru.

              Cez prestávku medzi prvým  a druhým programom deti mali možnosť si zahrať rôzne hry a pozrieť si tiež rôzne 9 D animačné programy.

              Druhý program  bol  VESMÍR   s  animátorom Jurajom, ktorý  nám odpovedal na rôzne otázky, ktoré deti zaujímali.

              Spolu  sme mali možnosť na chvíľu cestovať v tomto kozmickom priestore, zoznámili sme  sa s planétami Slnečnej sústavy, s Mliečnou dráhou a s najrýchlejšie sa pohybujúcim telesom vo vesmíre. Kto chcel si mohol vyskúšať  obliecť skafander a  pozrieť si pristávací modul v podobe kapsule.

              Po skončení týchto zákl. programov bolo už  viac priestoru poriadne preskúmať rôzny typy pokusov založených hlavne na  zábavnej fyzike a veľa času sme strávili a tiež sme sa  dobre zabavili vo svete VEĽKÝCH BUBLÍN.

              Ani sme sa nenazdali a 3,5 hodiny ubehli ako voda a bol čas odchodu.

              Po ceste ešte krátka zastávku u  nákupného  centra Laugarício v Trenčíne, kde sa žiaci mohli občerstviť a večer o 18 h30 sme už boli doma v Púchove.

              Myslím si, že deti si odniesli domov veľa spomienok, kopec  zážitkov  a možno aj nejaké otázniky,  hlavne z  fyziky ohľadom zákonov a rôznych pokusov, a že sme spolu strávili  veľmi príjemný  deň.

               

               

            • Vynikajúci úspech našich žiakov v celoslovenskom finále SmartBooks na Žilinskej univerzite

            • Vynikajúci úspech našich žiakov v celoslovenskom finále SmartBooks na Žilinskej univerzite - 8 finalistov z našej školy z 10 000 žiakov Slovenska.

              Umiestnenie:

              Hugo Bersihand 7.A - 1.miesto (počítač)

              Samuel Horváth 8.A - 2. miesto (mobilný telefón)

              Anetka Horváthová - 3. miesto (slúchadlá)

              Dorotka Mária Dutková - 3.miesto (slúchadlá)

              Účastníci finále z našej školy:

              Tadeáš Dubový z 2.A, Reneé Verona Pobežalová z 2.A, Dávid Dutka z 2.A, Dorota

              Dutková zo 4.A, Anetka Horváthová zo 6.A,

              Hugo Bersihand zo 7.A, Martin Salzar zo 7.A, Samuel Horváth z 8.A - títo žiaci z našej školy postúpili do celoslovenského finále z 10 000 žiakov Slovenska

            • Bohatá nádielka výborných recitátorov-víťazi celoslovenského kola

            • Bohatá nádielka talentov - vynikajúcich recitátorov z našej školy - opäť víťazi celoslovenského kola
              Klárka Muráriková zo 4.A získala v celoslovenskej recitačnej súťaži "A Slovo bolo u Boha" 1. miesto a Martin Janíček z 9.A obsadil 2.miesto. Na fotografii sú so známym slovenským hercom a recitátorom Jozefom Šimonovičom, ktorý bol členom poroty. Obidvom žiakom zo srdca gratulujeme, ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy a želáme ešte veľa recitačných úspechov.

            • Naša žiačka Anetka Horváthová - víťazka celoslovenského kola recitačnej súťaže

            • Vynikajúca recitátorka Anetka Horváthová zo 6.A sa umiestnila v celoslovenskom kole recitačnej súťaže Dilongova Trstená na 1.mieste.

              Gratulujeme zo srdca k tomuto významnému umiestneniu a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy. Anetka je na foto aj so známym slovenským hercom Lukášom Latinákom, ktorý bol členom poroty.

            • MDD - druháčikov

            • S deťmi sme 1. júna navštívili Mestský úrad v Púchove. Privítala nás zástupkyňa pani primátorky.Obdarovala deti sladkosťami. Vonku pred budovou boli pripravené pre deti rôzne zaujímavé atrakcie - balóny, nafukovací hrad, maľovanie na tvár, pukance, lízatká. Deti sa previedli mestským úradom.Spoznali históriu, významné osobnosti Púchova a jednotlivé miestnosti. Zahrali sa na primátorku. Zážitkom bola aj bývalá väznica v suteréne úradu. Odtiaľ išli do mestskej knižnice. Prezreli si rôzne knihy, zasuťažili si, kreslili, získali záložky do kníh. Nakoniec si pochutnali na sladkej zmrzline a vracali sa spokojné do školy.

            • Výsledky súťaže Englishstar

            • V máji sa naši žiaci zapojili do celoslovenskej súťaže v anglickom jazyku Englishstar. Čakal na nich 45-minútový test, v ktorom si preverili svoje znalosti zo slovnej zásoby, gramatiky a čítania s porozumením. Všetci žiaci, ktorí sa do súťaže zapojili, dosiahli veľmi pekné výsledky. Odmenení boli diplomom a perom s logom súťaže.

              Zoznam našich šikovných súťažiacich:

            • Hodina RNB u našich štvrtákov

            • V utorok 31. mája zavítala na hodinu RNB medzi našich štvrtákov špeciálna pedagogička p. Adamovičová. Spoločne so žiakmi sa zamýšľala nad témou: „Tajomstvo života a smrti.“

              Základom bolo Božie Slovo - Jn 12,24: „Ak pšeničné zrno nepadne do zeme a neodumrie, ostane samo. Ale ak odumrie, prinesie veľkú úrodu“. Veľmi pekné odpovede dávali žiaci, ako chápu tieto slová v súvise s Ježišovou obetou, ale aj v súvise s naším životom.

              Potom sa stali bádateľmi –skúmali malé, suché pšeničné zrnko, niektorí ho nakoniec aj zjedli; skúmali pšeničné zrnká, zasiate v rôznom čase a uvedomovali si, že v tom malom, suchom zrnku je obrovská sila, ktorá ho prebudí k životu a tiež, že zrnko musí odumrieť, aby začal nový život. Nakoniec mali pred sebou klásky plné zŕn. Videli úrodu odumretého zrnka.

              A kde sme vnímali Boha? Bol a je za tým všetkým – so svojou múdrosťou, mocou a láskou. Pani učiteľka nás na tejto hodine veľa naučila. A sme za to vďační. Svoju vďačnosť sme Pánu Bohu vyjadrili aj spoločnou modlitbou. Tiež sme poďakovali aj p. Adamovičovej za veľmi peknú hodinu.

            • Účelové cvičenie

            • Na Deň detí 1. júna sa žiaci našej školy veľmi tešili. Čakala ich na záver dňa veľká porcia zmrzliny. Ráno bolo vonku ešte mokro po nočnom daždi. A tak sme začali v triedach. Témy, ktoré si učitelia pripravili boli zaujímavé – Prvá pomoc pri šoku, Čo je desinsekcia, Čo robiť pri záplavách, Zbrane hromadného ničenia, a mnoho ďalších. Netrvalo dlho, vyšlo slniečko a potom sme vyrazili – každý iným smerom. Niektorí šli do Streženíc, iní na Lachovec, do Nosíc, i do Nimnice. Siedmaci sa vybrali ráznym krokom po cyklotrase na studničku do Nimnice. Šport nesmie chýbať. Obľúbený je u nich futbal, ale hádzali aj tanierom. V lese našli drevo, zopakovali si zakladanie ohňa z minulého roku a opekali. Slaninu, klobásu i špekačky. Posilnení, v dobrej nálade ešte pozdravili P. Máriu v miestnom kostole a v intenzívnych rozhovoroch  kráčali domov, oddýchnutí, spokojní a šťastní.

            • Zopár zážitkov z exkurzie do jadrovej elektrárne

            • V pondelok 30. mája sme ôsmaci spolu s deviatakmi navštívili jadrovú elektráreň v Jaslovských Bohuniciach. Po príjemnej ceste autobusom sme tam napokon prišli, kde nás už čakala sympatická pani, ktorá nám povedala základné informácie o elektrárni. Potom nás čakali dve prednášky, kde sme nadobudli mnoho zaujímavých informácií. Následne sme si z autobusu pozreli chladiace veže, čo bol skutočne úžasný zážitok vidieť to tak zblízka. Po návšteve elektrárne sme sa vybrali do nákupného centra a pozreli si historické centrum krásnej Trnavy. Navštívili sme aj baziliku sv. Mikuláša a katedrálu sv. Jána Krstiteľa. Láska, pokoj a prítomnosť Boha v týchto chrámoch bola veľmi silná. Potom sme sa rozlúčili s Trnavou a odišli naspäť domov. Ešte na záver by som chcela poďakovať pani riaditeľke, ktorá nám to umožnila, pani učiteľke Sivákovej a nášmu triednemu pánovi učiteľovi Orieškovi, že sme s nimi mohli tento pekný deň prežiť.

              Terézia Krajčiová

               

              Na návšteve jadrovej elektrárne sa mi najviac páčili hry, pri ktorých sme mohli zistiť, akými všetkými spôsobmi sa dá vyrobiť energia. Neskôr ma ešte zaujala aj návšteva kostolíkov v Trnave.

              Eva Rendeková

               

              Exkurzia sa mi veľmi páčila, veľa som sa toho dozvedela, hlavne tie krátke filmy – veľmi dobre spracované, cool atrakcie. Aj tie kostoly a bazilika boli fajn. Nákupné centrum – super.

              Tamara Juhaniaková

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou sv. Margity
      • 0911242336
      • PaedLic. Ing. Ľubica Mišíková, PhD. riaditeľka školy +421 911 242 336, 042 463 52 67
      • Námestie slobody 562/1 020 01 Púchov Slovakia
      • Stravovanie ekonómka (vyúčtovanie a platenie stravy ZŠ a MŠ): 0910 852 312 Odhlasovanie stravy MŠ: 0910 852 310
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje