• Novinky

            • Fotografický krúžok

            • Fotografický krúžok využil utorkové počasie a prvýkrát sme tento rokfotili v exteriéri. Pri fotení sme sa snažili pomocou kreatívnych filtrov a nápadov nájsť a zvýrazniť farby, ktoré sú v súčasnosti skryté v okolitej šedi. Podarilo sa nám to zachytiť najmä na fotografiách architektúry mesta a vzoroch.

            • Damian Rebro z 9.A tretí v krajskom kole ekonomickej olympiády

            • Damian Rebro z 9.A  úspešne reprezentoval školu v krajskom kole ekonomickej olympiády, kde skončil na 3. mieste. Žiaci riešili test - hodnotila sa správnosť a rýchlosť odpovede. V silnej konkurencii 50 hodnotených účastníkov predbehol aj žiakov z gymnázií - z Trenčína, Dubnice nad Váhom a z Púchova. Srdečne gratulujeme!

            • DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ

            • Vo štvrtok 15. 2. sa uskutočnil na našej škole Deň otvorených dverí. Súčasťou popoludnia bola interaktívna prehliadka priestorov školy. Rodičia so svojimi deťmi mali možnosť si pozrieť triedy a odborné učebne. Počas DOD prebiehali tvorivé dielne zamerané na šport, jazyky, výtvarné umenie, chémiu, informatiku. Rodičia sa mali možnosť informovať o škole, vyučovaní, aktivitách, vízii školy.

              Potešil nás záujem rodičov, ktorí prišli so svojimi deťmi a vytvorili príjemné spoločenstvo.

            • Astronomický seminár

            • Presne na Valentína 14.2. sme sa my, ktorých láskou je hviezdna obloha, pobrali na púchovské gymnázium, kde sa uskutočnil astronomický seminár na tému „Prehľad úspechov astronómie a čo nás čaká tento rok“. Bolo vidieť, že žiakov astronómia priťahuje a veru aj potrápili prednášajúceho zaujímavými otázkami typu: „Čo je za vesmírom?“, „Čo je čierna diera a singularita?“, „Či je len jeden vesmír, alebo viac?“

              Tiež by ste to chceli vedieť? Spýtajte sa našich malých astronómov, oni už vedia (-:

            • Krížová cesta za všetky deti sveta

            • Krížovou cestou sme dnes na Popolcovú stredu začali pôstne obdobie. Spoločne sme sa modlili a rozjímali o utrpení Pána Ježiša.

              Modlili sme sa za všetky deti sveta. Zvlášť za tie, ktoré trpia rozličným spôsobom a prežívajú bolesť. V strede chodby v škole sme rozložili šatku s mapou sveta - farebné kontinenty, na ktorých žijú tieto deti. Na mapu sme pri jednotlivých zastaveniach krížovej cesty kládli rôzne symboly:

              Veľké srdce pri V. zastavení, kde Šimon Cyrenejský pomohol Ježišovi niesť kríž ako  symbol aj nášho otvoreného srdca, ktoré môže pomôcť zmierniť utrpenie detí.

              Veronikina biela šatka ako symbol pomoci deťom v núdzi.

              Na šatku s mapou sme položili aj obraz Panny Márie, Matky, ktorá stála pri Ježišovom kríži a je Matkou všetkých detí, aj tých, ktoré matku nemajú.

              Ale aj ďalšie symboly: klince, obväz, cestovný pas, kríž, ....

              Zjednotenie sa v spoločnej úprimnej modlitbe žiakov aj učiteľov dnes bolo úžasnou chvíľou milosti pre našu školu.

              Krížovú cestu pripravili žiaci 9.A s triednou učiteľkou.

            • 70. ročník recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín

            • Vo štvrtok 8. 2. 2024 sa uskutočnilo školské kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín. Svoj talent v umeleckom prednese predviedli žiaci prvého aj druhého stupňa. Súťažilo sa v troch kategóriách v recitácii poézie a prózy. Máme radosť z toho, že umelecký prednes sa stále teší obľube a do súťaže sa zapája každý rok množstvo malých i veľkých talentovaných recitátorov. Poďakovanie patrí všetkým žiakom, ktorí sa aktívne zapojili a vytvorili peknú umeleckú atmosféru. Zvlášť blahoželáme víťazom jednotlivých kategórií, ktorí postupujú do okresného kola a želáme im veľa ďalších úspechov.

              Umiestnenia v jednotlivých kategóriách

              1. kategória – poézia: 1. miesto – Ondrej Velacka (4.A), 2. miesto – Alexandra Mišúnová (3.A), 3. miesto - Jakub Lukáč (4.A)

              1. kategória – próza: 1. miesto – Amélia Brnková (4.A), 2. miesto – Ema Kubašová (4.A), 3. miesto - Petra Rosinová (2.A)

              2. kategória – poézia: 1. miesto - Henrieta Černajová (5.A), 2. miesto – Kristína Vozárová (5.A), 3. miesto: Alžbeta Macková (6.A) a Samuel Oláh (5.A)

              2. kategória – próza: 1. miesto – Dorota Mária Dutková (6.A), 2. miesto – Dominik Rosina (5.A), 3. miesto – Sára Rebrová (6.A)

              3. kategória – poézia: 1. miesto – Aneta Horváthová (8.A), 2. miesto – Gabriel Kuťka (7.A), 3. miesto – Tomáš Smatana (7.A)

              3. kategória – próza: 2. miesto – Sára Kuťková (8.A)

            • ...a Slovo bolo u Boha...

            • ...a Slovo bolo u Boha...

              Dňa 30. januára 2024 sa v priestoroch ZŠ s MŠ sv. Andreja-Svorada a Benedikta v Trenčíne konalo krajské kolo XXX. ročníka súťaže v recitácii kresťanskej poézie a prózy ...a Slovo bolo u Boha...

              Súťaže sa zúčastnilo 70 žiakov a študentov. Našu školu reprezentovali žiačky: Petra Rosinová (2.A), Amélia Brnková (4.A), Henrieta Černajová (5.A), Dorota Mária Dutková (6.A) a Aneta Horváthová (8.A).

              Peťka Rosinová získala 3. miesto v 1. kategórii (próza). Pre ostatné dievčatá to bola veľmi dobrá skúsenosť, ktorú môžu využiť v ďalších súťažiach.

              Našim recitátorkám ďakujeme za reprezentáciu školy a veríme, že im záujem o recitáciu vydrží aj naďalej.

            • Karneval

            • „Čím budeš na karnevale?“ „Nepoviem.“ „Neviem.“ „Vodníkom.“ „Astronautom.“ "A ja budem búrka." 

              Deti sa tešili na piatok 9. februára veľmi. Doma vyrábali masky na karneval, mnohé spolu s rodičmi.

              Už doobeda v škole boli mysľou v športcentre, kde sa poobede karneval aj konal. Prišlo veľa detí ZŠ a aj škôlkari. Hudba bola rytmická, moderná, Monika s Marekom všetkých roztancovali. Každý dostal od Katky číslo na ruku do tomboly, niektorí aj červené srdiečko na líčko. Ticho v sále nastalo, keď p. učiteľka Pobežalová čítala čísla víťazov tomboly. Každý sa tešil na výhru.

              A potom znova hudba, tanec, zábava s pánom zástupcom a s pani učiteľkami ....úsmevy na tvárach, radosť.

              Prekvapili minuloroční deviataci, ktorí si prišli zatancovať a zaspomínať. Od pani učiteliek dostali obrovské „uvítacie“ objatie.

              Deti šantili a behali až do pol siedmej, kedy zaznela posledná pieseň a na tohtoročný karneval zostali len spomienky a tieto krásne fotografie:

            • 3. miesto v krajskom kole Technickej olympiády

            • 7. februára 2024 sme s Jankom Štefinom (7.A), Jurajom Štefinom a Damianom Rebrom (obaja 9.A) cestovali do Nového Mesta nad Váhom. Na miestnej SOŠ sa uskutočnilo krajské kolo Technickej olympiády. Naši žiaci sa ho zúčastnili ako víťazi okresného kola. Janko ako víťaz kategórie B a Juraj s Damianom ako víťazi v kategórii A, čo je súťaž dvojíc. Súťaž pozostávala z vedomostného testu a praktickej časti.

              Aj keď sa Juraj s Damianom neumiestnili na pódiu, preukázali teoretické vedomosti, zručnosť i prácu v tíme.

              No tento krát nás viac potešil Janko Štefina, ktorý vo svojej kategórii obsadil 3. miesto.

              Blahoželáme a ďakujeme za pekné reprezentovanie školy.

            • Beseda o drogách

            • Drogy a rôzne závislosti sú stále aktuálnou témou v súčasnosti. Samotný pojem droga je možné u žiakov spojiť so slovom zvedavosť. A žiaci ôsmeho a deviateho ročníka na besede o drogách, ktorá sa na našej škole uskutočnila vo štvrtok 8.2, zvedaví naozaj boli. Na besedu prišiel kňaz salezián don Peter Kuchár, ktorý 5 rokov pôsobil v Taliansku v jednej komunite, ktorá prijíma aj ľudí drogovo závislých. Tu získal veľa skúseností a poznatkov v danej problematike. Žiakom vysvetlil ako sa ľudia stávajú závislými a aj to, aké sú možnosti terapie. Žiakov zaujali najmä príbehy konkrétnych ľudí, ktorých v komunite a v živote stretol. Boli to svedectvá o návrate ľudí závislých do normálneho život. Nie vždy sa to podarí. Ale sú rôzne cesty k uzdraveniu.

              Don Kuchár predstavil komunitu Nové horizonty, kam prichádzajú ľudia s rôznymi závislosťami, ale  s pevným rozhodnutím zmeniť svoj život. V komunite môžu žiť 2 roky. Okrem práce v dome a blízkom lese, súčasťou ich života je aj duchovný program - ranné zamyslenia, svätá omša, ruženec. Modlitba a sviatosti sú súčasťou terapie. Evanjelium prináša týmto ľuďom podporu.

              Krátke video a tiež aktivita pre žiakov obohatili priebeh celého stretnutia. O tom, že téma drogy a závislosti žiakov veľmi zaujala, svedčí aj množstvo otázok, ktoré don Kuchárovi položili.

              Beseda o drogách bola organizovaná v rámci Programu prevencie na škole.

            • Deň so štúrovcami

            • Na začiatku vzniku tohto projektového dňa bola túžba zintenzívniť medzipredmetové vzťahy medzi dejepisom a slovenským jazykom. Práve v ôsmom ročníku je na literatúre veľký priestor venovaný štúrovskej poézii. Žiakom však chýbali historické súvislosti, aby dokázali dobre pochopiť ideové posolstvo jednotlivých básni. Preto pani učiteľky Mária Virgová a Mária Chlebanová prišli s myšlienkou spojiť učivo o štúrovskej generácii z dejepisu s umeleckou tvorbou štúrovcov a vznikol Deň so štúrovcami.

              Pred samotným dňom žiaci čítali viaceré diela, pozerali filmy a dokumenty o štúrovcoch, hovorili si o historických udalostiach súvisiacich s 3. fázou slovenského národného hnutia. A všetko to vyvrcholilo samotným Dňom so štúrovcami, ktorý sa uskutočnil 6. 2. 2024.

              Žiaci 8. ročníka si mohli vybrať akúkoľvek tému súvisiacu so štúrovcami. Rovnako mali priestor, aby si sami mohli zvoliť spôsob spracovania daného projektu. A zhostili sa tejto role s veľkým tvorivým nadšením. Jedni natočili krátke vizitky o jednotlivých štúrovcoch, či zinscenovali fiktívne dialógy so štúrovcami.  Ďalší urobili  vlastnú verziu knihy Marína či Mor ho! Niektoré skupinky vytvorili o štúrovcoch pútavé projekty či brožúru. Výtvarne sa tejto témy zhostili i dievčence - namaľovaním portrétu Ľudovíta Štúra či znaku Matice slovenskej. Skupinka chlapcov dokonca zinscenovala výstup štúrovcov na Devín a  natočili video, ako v kostýmoch štúrovcov vystupujú lesom na vrch a následne prijímajú nové slovanské mená.

              Projekty, ktoré  tvorili pred týmto dňom i počas neho, v závere prezentovali pred spolužiakmi ale i siedmakmi a deviatakmi. Následne si svoje získané vedomosti o štúrovcoch mohli všetci overiť prostredníctvom kahoot kvízu, ktorý bol tiež dielom jedného žiaka.

              Žiakom sa tento deň páčil, pretože počas neho mohli tvoriť, bádať, no zažiť i veľa zábavných zážitkov. Žiaci získali aj mnohé vedomosti, ktoré vďaka  tomu, že ich vyhľadávali a spracovávali vlastnou aktivitou, zostanú v ich pamäti oveľa dlhšie, ako by ich len čítali, či počuli od učiteľa. Zároveň sa učili spolupracovať a prezentovať svoje projekty pred publikom. V neposlednom rade zažili, že keď sa do niečoho vložia naplno, dokážu veľké veci.  

              O tom, že mal tento deň pozitívny ohlas, svedčia aj slová samotných ôsmakov:

              Podľa mňa tento Deň so štúrovcami bol úžasný, pretože sme sa tam veľa naučili a zároveň aj dozvedeli niečo nové. Dokázali sme, že aj takýmto spôsobom sa dá rýchlo a veľa naučiť.

              Každého to bavilo a aj sme sa pri tom zasmiali. Za mňa bol najlepší kvíz a video chalanov.

              Podľa mňa to bolo úžasné a na tento deň nikdy nezabudnem.

              Som rada, že sa to páčilo aj deviatakom a siedmakom a verím, že na budúci rok sa zas my dozvieme niečo nové o štúrovcoch od budúcich ôsmakov.  (Lucia, 8. A)

              Takéto projektové vyučovanie by sa mohlo organizovať častejšie, pretože takto sme si históriu najlepšie zopakovali a naučili sme sa aj nové veci. Bavili sme sa a tiež posrandovali s bradami a oblekmi štúrovcov.

              Ďakujem pani učiteľke Virgovej a Chlebanovej za tento skvelý nápad, ktorý pre nás prichystali. Veľmi si tento deň, ktorí som prežil aj so svojimi spolužiakmi, vážim. Odnášam si odtiaľto pekný zážitok, za čo veľmi pekne ďakujem. (Martin, 8.A)

               

            • Korčuliarsky výcvik

            • V dňoch 29. 1. - 2. 2. 2024 sa zúčastnili žiaci 3. a 4. ročníka našej školy korčuliarskeho výcviku na zimnom štadióne. Prvý deň sa zoznamovali s ľadovou plochou. Niektorí smelo, iní opatrne. Aktivity im pripravili tréneri MŠK Púchov. Deti prekonávali prekážky, hrali hry, súťažili, mali voľnú jazdu na ľade aj s hudbou a zaujímavými pomôckami. Veselú rozcvičku v šatni im pripravila trénerka. Nakoniec každý za svoj výkon dostal medailu a diplom. Deťom sa táto športová činnosť na ľade veľmi páčila a radi by si ju znova zopakovali.

               

            • Deviatnik k Don Boscovi

            • V liturgickom kalendári sme si 31.1. pripomínali sv. Jána Bosca. V škole sme sa počas deviatich dní modlili deviatnik k tomuto veľkému priateľovi mladých. Spoločne sme uvažovali nad jeho životom a dielom, nad jeho vzťahom k Pánu Bohu a k mladým a nad veľkou dôverou, ktorú mal k Panne Márii, Pomocnici kresťanov. Každý deň nás povzbudzoval k väčšej láske, ku konaniu dobrých skutkov a k rozhodnutiu stávať sa lepšími. Tiež sme mali možnosť uctiť si v kaplnke jeho relikviu. Ďakujeme Bohu za tento požehnaný čas.

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou sv. Margity
        • 0911242336
        • PaedLic. Ing. Ľubica Mišíková, PhD. riaditeľka školy +421 911 242 336, 042 463 52 67
        • Námestie slobody 562/1 020 01 Púchov Slovakia
        • Stravovanie ekonómka (vyúčtovanie a platenie stravy ZŠ a MŠ): 0910 852 312 Odhlasovanie stravy MŠ: 0910 852 310
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje