• Novinky

            • Aj takáto môže byť Biológia

            •                   Minulý týždeň sme si so šiestakmi overili, že ani taká téma ako rastlinná bunka v biológii, nemusí byť nudná. Hodinu sme síce začínali stručným opisom jednotlivých bunkových štruktúr, ale následné aktivity dostali žiakov do pohybu.

                           Najskôr sa „premenovali“ na jednotlivé organely (časti bunky) a hľadali svoj význam a funkciu. Následne sa rozdelili do skupín a pomocou predložených vecí mali takúto bunku aj vymodelovať a vedieť popísať jednotlivé jej súčasti. Aktivita sa žiakom veľmi páčila, o čom svedčia aj spokojné úsmevy po skončení ich tvorivej práce.

            • Tanečný krúžok

            • Obrázok, na ktorom je pózujúci, osoba, stojaci, skupina

Automaticky generovaný popis Obrázok, na ktorom je osoba, vnútri, rodina

Automaticky generovaný popis Obrázok, na ktorom je osoba, podlaha, dieťa, vnútri

Automaticky generovaný popis Obrázok, na ktorom je strop, osoba, vnútri, ľudia

Automaticky generovaný popis

              Obrázok, na ktorom je strop, podlaha, vnútri, stena

Automaticky generovaný popis 

              Tanečný krúžok je plný zábavy a smiechu, žiaci sa každý tréning učia nové tanečné prvky, ktoré ladia do modernej hudby. Keď sa všetky tieto prvky pospájajú, vznikne tanečná choreográfia, na ktorej žiaci pracujú od začiatku školského roka. Na konci hodiny si hodinu vždy spestria nejakou hudobno-pohybovou hrou.

                                                                                                             

            • Výtvarná výchova u prvákov

            •  

               Obrázok, na ktorom je osoba, vnútri, podlaha, drevené

Automaticky generovaný popis  Obrázok, na ktorom je vnútri, biele

Automaticky generovaný popis Obrázok, na ktorom je text, osoba

Automaticky generovaný popis Obrázok, na ktorom je text, vnútri, osoba

Automaticky generovaný popis Obrázok, na ktorom je osoba

Automaticky generovaný popisObrázok, na ktorom je podlaha, osoba, pózujúci, stena

Automaticky generovaný popis 

              Naše hodiny výtvarnej výchovy sú rôznorodé, no všetky majú spoločný cieľ. Cieľom každej hodiny je rozvoj jemnej motoriky, tvorivosti a podpora kreatívneho myslenia žiakov. Okrem naplnenia cieľa je účelom tejto hodiny oddýchnuť si od povinnosti a vyčariť deťom úsmev na tvári. Myslíme si, že sa nám to darí, no posúďte sami na výraze našich prvákov.

            • Skvelý úspech v okresnom kole Technickej olympiády

            • 24. novembra sa uskutočnilo okresné kolo Technickej olympiády. Za našu školu sa jej zúčastnil Mário Kaprálik zo 7.A v kategórii B (5. – 7. ročník) a Max Bušík a Lukáš Vozár z 9.A v kategórii A (súťaž dvojíc 8. – 9. ročníka). Všetci traja preukázali, že majú technické myslenie, vedomosti aj bojového ducha. Máriovi sa v ťažkej konkurencii nepodarilo postúpiť, no Max s Lukášom obsadili 1. miesto a postupujú do krajského kola.

              Ďakujeme za úspešné reprezentovanie školy.

              Blahoželáme a tešíme sa na krajské kolo (-:

            • Školské vianočné trhy

            • Vážení rodičia, milí žiaci ,

              dovoľujeme si Vás, Vašich blízkych a známych pozvať na vianočné trhy, ktoré sa budú konať dňa 9.12. 2022,  od 15 - 17 hod v škole. Zároveň bude možnosť pozrieť si aj priestory školy.

              Žiaci budú predávať výrobky, ktoré vytvorili počas vyučovania.Budeme veľmi radi, ak našu spoločnú akciu s charitatívnym zameraním podporíte aj Vy ručne vytvorenými výrobkami, alebo upečeným koláčom. Výrobky je potrebné priniesť deň vopred, prípadne v ten deň doobeda.

              Súčasťou akcie bude aj ochutnávka a predaj vybratých jedál spojené s predvianočným punčom.

               

              Ďakujeme

              Vaša ZŠ s MŠ sv.Margity

               

            • Florbalový krúžok je aj v tomto školskom roku obľúbený

            • Už v minulom školskom roku žiaci s nadšením prichádzali na florbalový krúžok. A tento rok tomu nie je inak. Pravidelne si prichádza zahrať florbal do Športcentra 8 až 12 chlapcov piateho až ôsmeho ročníka. Súčasťou krúžku je nácvik prihrávok, striel alebo simulované útočné, či obranné akcie.

              Najviac sa však žiaci vždy tešia na zápas. Nechýba bojovnosť, súťažné nasadenie a nadšenie pre hru. Veríme, že zápal pre tento obľúbený šport chlapcom zostane počas celého školského roka.

            • Čo sa stalo v novembri 1989

            • V rámci spomienky na novembrové udalosti 1989 sa 9.A v pondelok 21.11.2022 zúčastnila divadelného predstavenia „November 1989“ spojeného s diskusiou.

              Je to téma s veľkým presahom do súčasnosti, keď sa stretávame z mnohých strán so snahou potláčať slobodu a ľudské práva. Predstavenie bolo hodnotné, šité na mieru mladej generácie. Na reakciách žiakov bolo vidieť, že ich téma aj umelecké stvárnenie zaujali.

            • OK žiačok v ping- pongu

            • Dňa 16.11.2022 sa naše dievčatá Emka Bodoríková, Emka Holúbková a Anetka Horváthová zo 7.A a Barborka Rosinová z 8. A zúčastnili na okresnom kole v stolnom tenise. Dievčatám nechýbal zdravý bojový duch a húževnatosť. Do zápasov išli naplno a poriadne sa zapotili. Hrali čestne, ale hru si aj náležite užili. V silnej konkurencii nedosiahli na medailové priečky (obsadili 4. miesto), čo sa nezaobišlo ani bez sĺz rozčarovania. To im ale nebráni v plánovaní ďalšieho zlepšovania svojej techniky a príprave na budúce zápasy, na ktorých im všetci držíme palce a želáme pevnú ruku.

              Ďakujeme za reprezentáciu našej školy

            • Deviataci a ôsmaci v divadle v Nitre

            • V piatok 18. 11. 2022 sme sa vrámci literárnej exkurzie so žiakmi ôsmeho a deviateho ročníka vybrali do Nitry. Navštívili sme Nové divadlo, v ktorom sme mali možnosť vidieť divadelnú hru Anna Franková. Táto úspešná a oceňovaná inscenácia zachytáva príbeh trinásťročného židovského dievčaťa, ktoré si v úkryte píše svoj denník. Príbeh divadelnej hry príťažlivo kombinuje každodenné starosti tínedžerky hľadajúcej samu seba s ťažkou spoločenskou situáciou počas 2. svetovej vojny.

            • FIAT LUX - BUĎ SVETLO / divadelné biblické prestavenie/

            • Vážení rodičia, milí žiaci,

              Dovoľujeme si Vás pozvať na benefičné divadelné predstavenie: „Fiat Lux/ Buď svetlo“ OZ Dobrý pastier z Kláštora pod Znievom, ktoré sa uskutoční v spolupráci s Púchovskou kultúrou s.r.o. v piatok 9.12.2022 o 19.00 hod. v Divadle Púchov.

              Vstup bude voľný a výťažok z dobrovoľného vstupného bude venovaný na účely OZ Dobrý pastier v Kláštore pod Znievom...

               

              Viac info na www.kultura.puchov.sk

               

            • Úspešná reprezentácia školy v stolnom tenise

            • Dňa 15.11.2022 naši chlapci vybojovali pekné 3.miesto v konkurencii siedmich ZŠ okresu Púchov. Oporou nášho družstva bol najmä Michal Dovičin, ktorý vyhral väčšinu svojich zápasov. Vďaka za obetavosť a nasadenie však patrí aj ostatným členom tímu: Martinovi Babčanovi, Šimonovi Škrabkovi a Martinovi Šikutovi.

            • Šikovné ruky nezaháľajú.....

            • V utorok 8.11. sa spojili šikovné ruky z krúžku  so  šikovnými rukami žiakov Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Púchove.

              Namiešať drink, sledovať prípravu a vyzdobiť cappuccino si, mali možnosť   pod vedením majsterky odborného výcviku  Anny Ciesarovej vyskúšať všetci:). 

               

              Tešíme sa už teraz na ďalšie stretnutie, ktoré sme si dohodli v mesiaci december.

            • Deviataci si na duchovnej obnove posilnili svoj vzťah s Bohom

            • Po roku sa naši deviataci opäť vrátili na miesto, kde v minulom školskom roku prežili krásne chvíle na duchovnej obnove. Aj tento rok sa už niekoľko týždňov pred odchodom do Oščadnice tešili na duchovné zážitky, ktoré ich čakajú.

              Program pre deviatakov si pripravili pán kaplán Ivan Belko, triedny učiteľ Juraj Oriešek a pani katechétka Mária Kotlasová. Program bol skutočne veľmi bohatý: meditácia nad Božím slovom, prednášky o svätej spovedi, o siedmich hlavných hriechoch a o skutkoch milosrdenstva, vedomostný kvíz s náboženskou tematikou, spoločenské hry, modlitba krížovej cesty, sv. omša vo Farskom kostole Nanebovzatia Panny Márie a večerná adorácia. Zaujímavým bodom programu bola prednáška o predmanželskej čistote a sviatosti manželstva, ktorú si pre deviatakov pripravili manželia Magurovci z Kysuckého Nového Mesta, ktorí okrem iného pôsobili v minulosti aj ako animátori pre snúbeneckú prípravu v Žilinskej diecéze.

              Súčasťou duchovnej obnovy boli aj aktivity pre posilnenie kolektívu. Aktivity boli zamerané na komunikáciu – rozhovory na rôzne zaujímavé, ale aj zábavné témy.

              Ďakujeme Pánovi za požehnaný čas naplnený mnohými milosťami, ktorými nás dobrý Boh sprevádzal počas celej duchovnej obnovy.

            • 1. miesto v okresnom kole Olympiády zo slovenského jazyka

            • Vo štvrtok 10.11. sa v CVČ Včielka uskutočnilo okresné kolo 15.ročníka Olympiády zo slovenského jazyka. Našu školu reprezentovala Katarína Rudincová z 9.A. V konkurencii žiakov ostatných základných škôl získala krásne 1.miesto a postúpila do krajského kola, ktoré sa uskutoční vo februári. Srdečne gratulujeme a želáme veľa úspechov.

            • Školské kolo Olympiády z anglického jazyka

            • V piatok 11.11. prebehlo školské kolo Olympiády z anglického jazyka. Zúčastnili sa ho žiaci 5. - 9.ročníka. Všetci súťažiaci podali veľmi pekné výkony a preukázali svoje jazykové schopnosti. Umiestnenie v jednotlivých kategóriách:

              Kategória 1A:

              1. miesto: Eliana Šerá, 7.A

              2. miesto: Helena Loduhová, 7.A

              3. miesto: Marko Škuláň, 6.A

              Úspešní riešitelia: Sára Rebrová, 5.A, Michal Krump, 5.A, Martin Ficek, 7.A, Sára Kuťková, 7.A

              Kategória 1B:

              1. miesto: Tomáš Moško, 9.A

              2. miesto: Samuel Horváth, 9.A

              3. miesto: Dávid Šesták, 9.A

              Úspešní riešitelia: Katarína Rudincová, 9.A, Max Bušík, 9.A, Damian Rebro, 8.A, Martin Salazar, 8.A, Alexandra Húževková, 8.A

              Žiakom, ktorí obsadili 1. miesto a  postúpili do okresného kola, srdečne gratulujeme.

            • O včielkach

            • Dňa 11. 11. 2022 navštívila tretiakov a druhákov pani Mgr. Eva Kováčová z CVČ. Vedie včelársky krúžok.Už dlhé roky pracuje s deťmi a zaoberá sa včielkami, o čom svedčia aj úspechy na rôznych včelárskych súťaźiach. Zavítala aj s bábkami včielok. Prihovorila sa ako mama včela a vysvetlila prácu včiel - robotnice, trúdy, kráľovná matka. Počas prednášky žiaci zažili množstvo zaujímavých aktivít. Naučili sa čím je pre nás užitočný med, propolis, materská kašička, peľ, vosk. Videli včelie produkty, plásty. Zahrali sa na užitočné včielky. Pozreli si poučnú a zábavnú prezentáciu.  Vyrobili si v skupinách vlastné včielky. Nakoniec si mohli kúpiť ozdoby z vosku.

            • Netradičná telesná výchova ....

            • Tento štvrtok sme so súhlasom športového centra navštívili  ich posilňovňu. Chlapci mali možnosť vyskúšať si svoju silu, vytrvalosť a preveriť svoje schopnosti.

              Po krátkom úvode o pravidlách v posilňovni, informáciach o bezpečnosti pri cvičení a krátkej zahrievacej rozcvičke  si každý z nich mohol zvoliť náradie aké chcel. Niekto išiel na bicykel, niektorí na bežiaci pás, iní  na samotné stroje. Cvičilo sa vo dvojiciach, alebo väčších skupinkách.

              Bolo hneď zrejmé, kto je v posilovni prvý krát a kto  posilňuje pravidelnejšie. 45 minút ubehlo ako voda, trochu sme sa zapotli a podľa reakcíi chlapcov  si to ešte niekedy zopakujeme.

            • Úspech našich žiakov v informatickej súťaži iBobor

            • V týždni od 7. do 11. novembra sa 35 našich žiakov zúčastnilo medzinárodnej informatickej súťaže iBobor. Ďakujem všetkým zúčastneným, že mali chuť a odvahu sa popasovať s touto výzvou.

              Úspešnými riešiteľmi bolo 12 našich šikovných žiakov a až 7 z nich malo percentil nad 90.

               

              Peter Gašparík z 9.A, percentil 62,11 (to znamená, že predbehol 62,11% riešiteľov vo svojej kategórii)

              Klára Muráriková z 5.A, percentil 87,60

              Kristína Šedivá z 9.A, percentil 88,93

              Sára Kuťková zo 7.A, percentil 89,61

              Juraj Štefina z 8.A, percentil 89,83

              Eliana Šerá a Šimon Škrabko zo 7.A, obaja dosiahli percentil 92,04

              Renée Pobežalová z 3.A, percentil 94,04

              Nela Vidová a Dorota Dutková z 5.A, obe dosiahli percentil 94,11

              Katarína Rudincová z 9.A, percentil 95,84.

               

              A opäť po roku bola našou najúspešnejšou Sára Rebrová z 5.A, percentil 98,72.

              Blahoželáme.

            • Návšteva 7.A na FPT

            • Dňa 8.11.2022 sme s našimi siedmakmi zavítali na deň otvorených dverí FPT v Púchove. Čakal nás bohatý program, počas ktorého žiaci nazreli aj do školských laboratórií a prednáškových miestností. Odborne nám bola prednesená téma o polymérnych zlúčeninách, o spôsobe výroby a testovaní gumárenských výrobkov. Následne sme sa presunuli do laboratória, kde si žiaci mohli aj prakticky vyskúšať pH potravín a rôznych výrobkov, s ktorými sa stretávame v domácnosti. Veľmi pútavá bola aj prednáška o rôznych druhoch plastu, ich recyklácii a možnosti ich druhotného využitia. Návštevu PFT sme ukončili prednáškou kolobehu vody a jej dôležitosti v prírode.

            • ŠKD v októbri

            • Deti v ŠKD sa pravidelne zahrajú, ale v októbri, okrem výtvarných prác, si skúsili robiť knižné leporelo, ruženec k Panne Márii, pripravovali darček pre starých rodičov, sviečky pre nenarodené deti, ale aj pozorovali hmyz na školskom dvore a vyskúšali si robiť pavučinu s pavúkmi.

            • Rozbiehame projekt s Nurture International

            • Jednou z aktivít našej školy v tomto školskom roku je zapojenie sa do projektu Nurture International. Nurture International je prístup k výchove a vzdelávaniu, ktorý sa opiera o poznatky neurovedy a jeho primárnym cieľom je, aby škola bola emočne bezpečným prostredím, ktoré je nevyhnutné pre učenie. Opiera sa o šesť základných princípov:

              1. Učenie a výsledky sa zlepšujú prostredníctvom napĺňania sociálnych, emocionálnych a kognitívnych potrieb.

              2. Pocit emocionálneho bezpečia je nevyhnutný pre duševné zdravie, učenie sa a úspechy.

              3. To, ako komunikujeme, má vplyv na duševné zdravie, učenie a úspechy.

              4. Oslava rozmanitosti obohacuje komunitu a zlepšuje učenie.

              5. Kultúra Nurture podporuje reflexívne postupy.        

              6. Sebaidentita a sebaúcta sú kľúčom k duševnému zdraviu a pohode.

              Prvé tri z nich sú obsahom rozbiehajúceho sa projektu práve v tomto školskom roku. Úspešný štart zahájila séria školení vo Zvolene. Uskutočnili sa v príjemnej a inšpiratívnej atmosfére v dňoch 24. - 27.10. 2022. Hlavnými školiteľkami boli Viera Matyšáková a dve odborníčky na prístup Nurture z Británie, Yvonne David Monaghan a Alison Grimshaw. Prvé dvojdňové školenie bolo určené pre vedenie škôl - riaditeľov a zástupcov. Na druhom dvojdňovom školení sa zúčastnili pedagógovia z prihlásených škôl.

              Z príspevku neziskovej organizácie Star n.o., ktorá projekt Nurture na Slovensku zastrešuje: Vystúpili sme z online prostredia a konečne sme sa stretli so zástupcami škôl aj osobne... Najlepšie na tom je, že nielen Yvonne David Monaghan a Alison Grimshaw z Nurture International odovzdávajú svoje dlhoročné skúsenosti s nurture princípmi školám, ale zároveň aj my dostávame veľa inšpirácie od zapojených škôl. Sú to neskutočné príbehy a obrovská snaha posúvať vzdelávanie s ohľadom na osobnosti a individuálne potreby žiakov dopredu.

              Obsahom školení bolo teda nielen predstavenie základných princípov Nurture, ale aj zoznámenie sa s ostatnými zapojenými školami, vzájomné zdieľanie a predstavenie prvých krokov, vďaka ktorým Nurture projekt v školách ožije. Program školení kombinoval teoretické a praktické informácie. Dozvedeli sme sa ako sa vyvíja a funguje ľudský mozog. Tieto poznatky pomáhajú analyzovať prejavy správania sa žiakov. Teória bola prepojená s praktickými príkladmi. Učitelia si vyskúšali viacero aktivít, ktoré pomáhajú vytvárať príjemné a podnetné školské prostredie. Boli to aktivity vhodné na triednické hodiny, na prestávky, mimoškolské aktivity ale aj na každodenné vyučovanie predmetov. Zároveň učitelia medzi sebou zdieľali aj mnoho nápadov a podnetov ako sa dajú vylepšovať priestory školy, a samotný výchovno-vzdelávací proces.

              U nás v škole sú do projektu Nurture pozvaní všetci učitelia aj nepedagogickí zamestnanci, rodičia a žiaci, pretože spoločne si dokážeme vytvárať bezpečné prostredie, v ktorom môžeme spoločne rásť a rozvíjať sa.

              K.H.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou sv. Margity
      • 0911242336
      • PaedLic. Ing. Ľubica Mišíková, PhD. riaditeľka školy +421 911 242 336, 042 463 52 67
      • Námestie slobody 562/1 020 01 Púchov Slovakia
      • Stravovanie ekonómka (vyúčtovanie a platenie stravy ZŠ a MŠ): 0910 852 312 Odhlasovanie stravy MŠ: 0910 852 310
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje