• Novinky

            • Te Deum na konci školského roka

            • „Teba, Bože, chválime, Teba, Pane, velebíme, Teba, večný Otče, uctieva celá zem.“ /Hymnus Te Deum/. Aj týmto hymnom sme pri slávnostnej svätej omši, spoločne žiaci i učitelia, Boha chválili a ďakovali mu za všetky dobrodenia.

              Záver školského roka býva plný rozlúčok. Lúčili sme sa p. kaplánom Lukášom Urbaníkom, ktorý odchádza na nové pôsobisko na BÚ v Žiline. Pán kaplán pri svätej omši na sviatok sv. Ireneja hovoril aj o jednote a vyzval všetkých k vytváraniu dobrých vzťahov navzájom. Ďakovali sme p. Božene Malovej, ktorá odchádza do dôchodku,  za jej obetavú prácu v  materskej škole. Lúčili sme sa  s Tatianou Bednárovou, milou, svedomitou, talentovanou a obetavou učiteľkou z materskej školy.

              Pani riaditeľka spomenula aj všetko dobro, ktoré urobil aj pre našu školu bývalý pán školník Augustín Mišík, ktorý sa prihovára za nás v nebi, a s ktorým sme sa tak nečakane a smutne lúčili v januári v tomto školskom roku.

              Materská škola pripravila listiny pre predškolákov, ktorí opúšťajú materskú školu a od septembra budú z nich školáci. A tak sme sa lúčili aj s nimi.

              Lúčili sme sa aj s deviatakmi. Bola to milá rozlúčka. Štrnásť mladých ľudí odchádza za svojím snom na strednú školu. Ich cesty života sa tu rozchádzajú, ale spomienka na školu, učiteľov, spolužiakov, na kamarátstva, a na to všetko, čo spolu pekné prežili zostáva.

              Očakávaným bodom programu v kostole na záver školského roka býva pochvala riaditeľkou školy žiakom, ktorý boli mimoriadne úspešný v prospechu, v rôznych súťažiach a olympiádach. Aj v tomto roku dostali veľmi pekné knihy a diplomy. Blahoželáme im a ďakujeme za to, že sú vzorom pre ostatných.

              Ocenení boli aj žiaci z Misijného zrnka a tí, ktorí vytrvalo sa zúčastňovali v stredu na rannej modlitbe.

              Požehnané prázdniny všetkým!

            • Radosť v srdci,  aj slzy v očiach... taká bola rozlúčka našich deviatakov.

            • Deviataci sa lúčili so žiakmi, s učiteľmi a aj ostatnými zamestnancami školy v divadle programom, ktorý si zvlášť pripravili. Paródiou na známu rozprávku Tri prasiatka to začalo: Učiť sa, pracovať alebo si len užívať riešili v jednotlivých krátkych scénkach na javisku. Spolužiakom v hľadisku ukázali, že každé úsilie v dobrom prináša odmenu.

              Nasledovalo poďakovanie slovom i piesňou riaditeľke školy, kňazom, jednotlivým učiteľom a nepedagodickým zamestnancom za ich trpezlivosť, lásku a  za všetko, čo sa deviataci od nich naučili. A tu vypadla i nejedna slza z očí.

              Symbolické odovzdávanie dreveného  meča ôsmakom sa zvlášť páčilo najmenším žiakom.

              Pútavá prezentácia fotografií zo života deviatakov od prvej triedy nielen zaujala, ale aj ukázala, čo všetko títo žiaci navštívili, čím sa obohatili, ako vyrástli, ako sa zmenili, s kým sa stretli, kto ich formoval.

              Stoličkový tanec pre učiteľov na javisku na záver rozveselil úplne všetkých. Všetci držali palce pánu kaplánovi, ktorý ho takmer vyhral.

              Každý dostal ešte sladký cukrík ako spomienku.

            • Duchovné aktivity, ktorými sme posledné mesiace žili na našej škole:

            • Zareagovali sme na výzvu Svätého Otca Františka  a počas 40 dní – od 17. apríla až do 25. mája sme sa každé ráno (vždy, keď to bolo možné) cez školský rozhlas spoločne pomodlili za deti na celom svete a tiež sme uvažovali nad Posolstvom Sv. Otca, ktoré adresoval všetkým deťom.  Touto duchovnou aktivitou sa naša škola „zapojila“ do prípravy na  1. Svetové stretnutie detí so Svätým Otcom, ktoré sa konalo 25.a 26.mája v Ríme. Naši žiaci boli pozvaní pokračovať v modlitbe aj každý večer, aj počas voľných dní doma. Ako sa im to darilo? Posúďte sami – každý kvietok na lúke predstavuje konkrétneho žiaka, jeho úprimnú a vytrvalú modlitbu za lepší svet.

              13. mája na sviatok 107. výročia zjavení Panny Márie vo Fatime sme sa zapojili do Modlitbového dňa detí. Naše modlitby a chvíle prežité v kaplnke s Pánom Ježišom  sme zhmotnili do kvietkov, ktorými sme zdobili fatimskú Pannu Máriu.

               

              7.júna sme si pripomenuli sviatok Božského Srdca Ježišovho. Spoločne so žiakmi 3.ročníka sme uvažovali o láske Ježišovho Srdca. A modlili sme sa. Naši žiaci sa stali aj malými misionármi, keď pozývali aj ďalších žiakov na modlitbu do kaplnky. Cez všetkých týchto žiakov v ten deň v našej kaplnke sa veľakrát vyslovila modlitba: Božské Srdce buď s nami, kraľuj, panuj nad nami. Nech sa v našej rodine (v triede, v škole) život viery a lásky rozvinie.

              A na záver – pohľad do našej kaplnky 26.6.2024 v stredu ráno, keď sme spoločne ďakovali za ukončený školský rok a vyprosovali Božie požehnanie do prázdnin.

            • Bežné veci z triedy na fotografiách z mikroskopu.

            • Ukončenie školského roka predstavuje akúsi pomyselnú špičku všetkého snaženia ;) Ale milí žiaci a učitelia, napadlo vám ako môže vyzerať špička kriedy, špička špendlíka z nástenky, špička ceruzky alebo atrament na pokožke? Žiaci z fotografického krúžku to vedia a ako dôkaz pripájajú zopár fotografií.

            • AHOJ ŠKÔLKA - ŠKOLA VOLÁ

            • Jún je posledným mesiacom školského roka a neodmysliteľne sa s ním spája aj rozlúčka s predškolákmi.  Dňa 26. 06. 2024 sa v triede Anjelíčkov konala rozlúčka detičiek s materskou školou.  V úvode si deti pomocou aktivít: Čo už viem?,  mohli pripomenúť čo sa za celý školský rok naučili. Pani riaditeľka a pani učiteľky následne deťom slávnostne odovzdali šerpy, pamätné listy a malý darček. 

              Týmto by sme sa chceli rodičom poďakovať za prejavenú dôveru, výbornú spoluprácu a podporu. S detičkami sme prežili krásny rok plný objavov, nových vecí, zážitkov a zábavy. Teší nás a sme vďačné za to, že sme sa na chvíľočku mohli stať súčasťou ich životnej etapy, no nastal čas rozlúčky a tak detičkám zo srdiečka želáme, aby sa im v škole darilo, a aby naďalej rozvíjali svoje talenty a jedinečnosť.

                                                                                                 

               

            • Cesta šiestakov na hrad Strečno

            • Celý školský rok sme čakali na koncoročný výlet. Ale nečakali sme, že toho čakania bude trochu viac. Naše výletnícke plány narušila výluka vlakov na trati Púchov – Žilina, a tak sme sa chtiac-nechtiac museli zdokonaliť v  trpezlivosti. Prvú lekciu sme dostali hneď ráno v rýchliku do Žiliny. Vlak meškal a my sme zmeškali prípoj. A museli sme opäť čakať – na ďalší vlak. Rozcvičení ranným čakaním sme to však bravúrne zvládli. Ťažšie už bolo zvládnuť 150 schodov na hrad Strečno, kde, našťastie, čakali na nás.

              Milá pani sprievodkyňa nás nechala chvíľu vydýchnuť a potom nám predstavila históriu aj architektúru hradu, ktorý sa už celé storočia týči na riekou Váh a poskytuje krásny výhľad na okolie. Občerstvili sme sa, kúpili si suveníry a cez historickú dedinku Paseka sme zišli z hradu na parkovisko. Ďalším bodom programu bolo splavovanie Váhu na pltiach. Boli sme pripravení na nové dobrodružstvo, ale nečakali sme, že príde druhá lekcia čakania. Na ceste pod Strečnom sa stala dopravná nehoda a náš odchod na plte sa predĺžil. Hrdinsky sme tieto podmienky zvládli. Vystavení horúcemu slnku a vybíjajúcim sa telefónom sme sa nenechali odradiť  a odmenou nám bola pohodová plavba po Váhu v spoločnosti veselých pltníkov, ktorí nám cestou porozprávali množstvo zaujímavostí o okolí, o rieke a o pltníctve. Niektorí z nás mali možnosť si riadenie plte aj vyskúšať. Zo Strečna sme sa vrátili späť do Žiliny (bez výraznejšieho čakania). Klimatizácia obchodného centra nám schladila od slnka rozpálenú pokožku a v rámci voľného času sme sa mohli pustiť do nákupov.

              Poslednou výzvou, a poslednou lekciou trpezlivosti, bol návrat domov. Na stanicu sme odchádzali s pocitom, že čakania už na dnes stačilo. Ale aj rýchlik zo Žiliny sa chcel zapísať do spomienok na náš výlet. A tak meškal. Z polhodinovej cesty sa stala jeden a pol hodinová. Niet divu, že keď sme vystúpili z vlaku, nikto nečakal a utekal domov. Teda, takmer nikto. Niektorí sme si predsa len museli ešte počkať na rodičov. Nuž čo, oni nevedeli, že toho čakania sme za celý deň mali viac než dosť. A čo dodať na záver? Asi len vetu, ktorú nám pani učiteľka zakázala v príbehoch používať: (Na tento zážitok nikdy nezabudneme!)

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               KH

            • Talentovaná recitátorka na 70. Hviezdoslavovom Kubíne


            • V dňoch 18. -  22. júna sa  Dolnom Kubíne konalo celoštátne kolo 70. ročníka celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky v umeleckom prednese - Hviezdoslavov Kubín. Tento ročník bol pre našu školu výnimočný, pretože sa na ňom prvýkrát zúčastnila aj žiačka našej školy. Konkrétne ňou bola talentovaná recitátorka Aneta Horváthová.

              Anetka sa svojím umeleckým spracovaním básne Prorok Rak od Milana Rúfusa predstavila už krajskom kole, ktoré sa konalo v Bzinciach pod Javorinou. Tu zaujala porotu natoľko, že jej v III. kategórii v prednese poézie udelila 1. miesto. Získala tak postup do celoštátneho kola 70. Hviezdoslavovho Kubína.

                V Dolnom Kubíne mala Anetka možnosť zažiť okrem samotného vystúpenia i tvorivú atmosféru. Stala sa súčasťou umelecky spracovaného pásma pod vedením režisérky Judity Sadílekovej.  Celoštátne kolo totiž nie je len prehliadkou jednotlivých recitátorov, súčasťou je vždy i bohatý sprievodný program. Pozostáva z výstav, prednášok, detailného rozboru jednotlivých recitačných vystúpení, z vystúpení  recitačných kolektívov a divadiel poézie,  besied a pod.

              Tento rok organizátori zmenili aj koncepciu udeľovania cien. Porota neudeľovala konkrétne miesta, ale každému recitátorovi po dôkladnej analýze jeho prednesu odovzdala diplom s ocenením, čím bol jeho prednes výnimočný. Na Anetkinom prednese členky poroty okrem iného ocenili i výborný  hlas,  schopnosť pracovať s tempom, melódiou  a celkovo udelili ocenenie za  „presnú významovú interpretáciu textu“.

              Anetke  ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy a prajeme jej ešte veľa pekných chvíľ s umeleckým prednesom i ďalšie úspechy v recitačných súťažiach. 

            • Prví absolventi programu „Zippyho kamaráti.“

            • „Na hodinách so Zippyho kamarátmi sme sa naučili ako zvládať svoje pocity, ako ovládať hnev, čo robiť, aby sme sa cítili lepšie, ako sa správať ku kamarátom. Bolo pekné, keď sme  pri domácich úlohách spolu s rodičmi hľadali odpovede na otázky.“ Zazneli slová žiakov na poslednej Zippyho hodine  pri preberaní  certifikátu. Medzinárodný program, ktorý je zameraný na zlepšenie sociálnych zručností a na emocionálne zdravie u detí realizovala  počas  školského roka pedag. asistentka Lenka Dašková. Program pozostával z 24 lekcií a žiaci druhého ročníka ho zvládli excelentne. Zippyho rady nájdu kedykoľvek vo svojom zošite a milou pripomienkou na nadobudnuté zručnosti a veselé hodiny im bude uháčkovaná postavička Zippyho. V novom školskom roku program bude pokračovať s názvom Jabĺčko.

              Naši prváci úspešne  absolvovali polovicu programu Zippyho kamaráti a po prázdninách sa môžu  tešiť  na poučné a veselé príbehy v druhom ročníku.

            • Prezentácie zo Španielska

            • V pondelok 17.6. našu školu navštívil študent David zo španielskeho regiónu Astúria. David bol na Slovensku v rámci programu Erasmus+ a strávil tu takmer tri mesiace, počas ktorých stihol našu krajinu (aj tie susedné) precestovať a spoznať tak nové kultúry.

              David bol hosťom na pondelkových hodinách anglického jazyka a pre žiakov mal pripravenú originálnu a zaujímavú prezentáciu, v ktorej im predstavil geografiu, kultúru, ale i kuchyňu Španielska. V prezentácii mal zahrnuté aj svoje bohaté zážitky z výletov, ktorými ukázal, že cestovanie môže byť obohacujúce a zároveň motivoval žiakov k učeniu sa cudzieho jazyka. V neposlednom rade David naučil žiakov aj niektoré základné španielske frázy.

              Čo však žiaci ocenili najviac, bola možnosť konverzácie v anglickom jazyku s obyvateľom cudzej krajiny. Takáto možnosť sa im nenaskytne každý deň a žiaci ju naplno využili. S Davidom konverzovali aj počas prestávok a niektorí s ním dokonca išli aj na obed. Kládli mu rôzne otázky a vymieňali si názory na rôzne témy. Deviatačka Alex sa o tomto dni vyjadrila: „Konverzovanie v angličtine ma baví a preto som si túto možnosť veľmi užila. David bol naozaj milý a ochotný sa s nami rozprávať o čomkoľvek. Od jeho rodnej krajiny sme sa dostali až k nášmu Slovensku, o ktorom nám porozprával zážitky, čo doposiaľ zažil, jeho názory na našu kultúru, ale aj tradičné jedlá. Nakoniec sme sa rozlúčili tradičným španielskym spôsobom, čím bolo objatie. Na tento deň určite tak skoro nezabudnem.“ Ôsmačky Anet a Emka zase povedali: „David nás namotivoval viac cestovať a spoznávať svet. Porozprával nám aj o jeho tradíciách, pri ktorých sme niekedy nechápali, ako to niekto mohol vymyslieť. Mohli sme sa s ním aj porozprávať čo nám celkom dosť pomohlo v rozvíjaní konverzácií. Sme veľmi rady, že nám pán učiteľ Mikušec vybavil túto možnosť precvičiť si anglický jazyk v skutočnom rozhovore s cudzincom.“

              David hneď na druhý deň cestoval naspäť do Španielska, takže sme mali šťastie, že sme ho tu ešte zastihli. Bol prínosom pre všetky triedy, ktoré navštívil, za čo mu veľmi pekne ďakujeme.

               

              M

            • Naši úspešní žiaci na SMARTBOOKS-e

            • Pred pár  dňami  sa uskutočnilo vyhodnotenie celoslovenského SMARTBOOKS- u, kde sme mali žiakov na prvých miestach, tak ako  aj v predchádzajúcich ročníkoch.

               

              Tento šk. rok sme mali výborné umiestnenia a to v rôznych kategóriách.

              2. miesto : Tadeáš Dubový zo IV.A vo svojej kategórii

              2. miesto –Martin Ficek z VIII.A-  vo svojej kategórii

              3.miesto – Dorotka Dutková  zo VI.A  vo svojej kategórii

               

              V prvej 10 – tke  z celého Slovenska  vo svojich  katégórii sa  navyše umiestnili  aj  nasledujúci žiaci :

              -- Matúš Dubový a  Damián Dutka  z I.A

              -- Ján Pobežal z II.A

              -- David Dutka a Renée Verona Pobežalová  zo IV.A,

               

              Všetci tiež dostali aj diplomy za výborné umiestnenia a žiaci na prvých 3 miestach získali aj hodnotné ceny- tablety a slúchadlá .

               

              Gratulujeme našim  žiakom a riešiteľom úloh zo SMARBOOKS-u za skvelé výsledky  a ďakujeme za výbornú reprezentáciu školy.

               

              ZŠ s MŽ sv.Margity

               

            • Naše 2 dni v Bratislave

            • V Bratislave sa mi veľmi páčilo.

              Všetci sme si pripravili projekty o historických pamiatkach.Navštívili sme veľa rôznych pamiatok medzi nimi bol aj Bratislavský hrad, dóm sv. Martina, hrad Devín a veľa ďalších.

              Do Bratislavy sme išli vlakom na dvojdňový výlet,  spolu s  našim triednym - pánom učiteľom Rečkom a pánom Chromekom.

              Na Bratislavskom hrade sme navštívili múzeum, v ktorom sa nachádzalo veľa historických predmetov súvisiacich s minulosťou Bratislavského hradu. Vyšli sme aj na vežu, z ktorej bol prekrásny výhľad na Dunaj a Bratislavu.Keď sme sa vyšli z hradného areálu, išli sme na prechádzku po starom meste.Tam sme navštívili dóm sv. Martina, sochu Čumila, boli sme tiež pri Slovenskom národnom divadle a videli sme aj veľa ďalších pamiatok. V ochodnom centre Eurovea sme mali krátky rozchod a nakúpili sme tam aj suroviny na večeru.

              Potom sme sa vrátili na ubytovanie kde sme mali večeru. Bývali sme priamo v centre Bratislavy.

              O večeru sme sa postrali spoločne, hlavný šéfkuchár bol Jano Štefina.  Jedlo bolo veľmi chutné.

              Na druhý deň sme išli do prístavu na Dunaji kvôli plavbe loďou na hrad Devín.Na hrade bolo pekne, nachádzala sa tam výstava zbraní a taktiež model hradu ako vyzeral v minulosti. Po návšteve hradu sme išli na ubytovanie po veci a odtiaľ na vlakovú stanicu.

              Do Púchova sme prišli vo večerných hodinách .

               

              Tomáś Kysucký  zo  7.A

            • Súťaž Maxík

            • Aj tento rok sa naši žiaci 2., 3., 4., ročníka zapojili do matematickej súťaže Maksík.Museli zdolať 5 kôl rozprávkových príkladov. Najúspešnejší - G. Velacka, L. Pobežalová z 3.A, J. Pobežal z 2.A, O. Velacka, R.V. Pobežalová zo 4.A získali k veľkému diplomu aj batoh, pravítko, pero a niektorí i hru. Ostatní súťažiaci -  A. Loduhová, M. Kamenický, R. Pavlech, T. Rebro, D. Domanický, M. Hrenák, N.B. Anderson, S. Sivák získali malé  diplomy a ceruzku.

              Všetkým účastníkom blahoželáme.

            • Hodina dejepisu v múzeu

            • Žiaci piateho ročníka spoznávali históriu mesta Púchov a okolia počas hodiny dejepisu priamo v Púchovskom múzeu, ktoré je zriadené v Župnom dome. 

            • Koncoročný výlet žiakov 1.stupňa

            •      Dni pred našim výletom boli daždivé. Ale v pondelok, 17.júna , už od rána slniečko krásne svietilo. Bola to predzvesť vydareného výletu.

                  Počuli ste už povesť o hrade Beckov ? O vojvodovi Stiborovi zo Stiboríc a jeho dvornom šašovi Beckovi? O ňom a o mnohých ďalších zaujímavostiach súvisiacich s hradom Beckov sa mohli naši výletníci dozvedieť počas jeho návštevy. Na hrade bolo čo pozerať a prežili sme tam pekné chvíle. Naším ďalším cieľom bol Trenčín, kde sme sa odviezli vláčikom Matúš Čák. Po zaujímavej jazde sme“zaparkovali“ na Mierovom námestí, kde sme si dali pizzu, hranolky alebo palacinky. Kto mal záujem, prilepšil si obed zmrzlinou.

                  Napokon sme si urobili spoločnú fotku s trenčianskym hradom v pozadí. Nasadli do autobusu a bezpečne sme sa vrátili domov.

               

            • KONCOROČNÝ VÝLET DETÍ Z MATERSKEJ ŠKOLY

            • Dňa 17.06.2024 sa deti z triedy Anjelíčkovia a Ovečky vydali na krásny turistický a poznávací výlet do neďalekej usadlosti Vládske, ktorá sa nachádza za obcou Prečín. Túto rodinnú usadlosť môžeme nájsť v prekársnom tichom prostredí. Cesta pre deti nebola príliš dlhá a zrazu sme sa ocitli v krásnej slnkom zaliatej prírode. Pri náučnom chodníku nás už čakali lesní pedagógovia aj s dvoma psíkami. Cesta k usadlosti bola pre nás veľmi zaujímavá, pretože sme sa na nej veľa dozvedeli o rôznych druhoch stromov, spoznali sme niektoré listnané, ihličnaté stromy a ich plody. Mali sme možnosť prejsť aj okolo chráneného územia, na ktorom sa nachádzajú rôzne chránené rastliny ako napríklad slovenská orchidea a taktiež rôzne druhy motýľov. Ujo - lesný pedagóg nám ukázal aj zvieracie chodníčky, po ktorých pravidelne chodí lesná zver a dokonca sme mali možnosť vidieť aj skutočné stopy zvierat. Cestičkou nás sprevádzalo  žblnkotanie lesného potôčika a pri chvíľke ticha sa deti mohli započúvať aj do krásneho spevu vtáčikov. Po príchode na usadlosť sa deti pomocou lesnej pedagogiky dozvedeli aké rôzne zvieratká a vtáčiky žijú v okolitých lesoch, ďalej sa dozvedeli, že prírodu môžeme vnímať a spoznávať všetkými zmyslami. Pomocou zážitkového učenia a hádaniek deti spoznávali rôzne zvuky prostredníctvom imitácie hlasov zvieratiek. Dokonca deti mali možnosť na vlastné oči vidieť aj parožie zo srnca, jeleňa a daniela. Zoznámili sa s mini poníkmi, veveričkami aj dravými vtákmi výrom skalným, orlom a sokolmi. V záverečnej časti mali deti možnosť zajazdiť si na koníkovi v doporovode skúseného lesného pedagóga. Ďalej boli pre deti pripravené aj rôzne náučné hry v prírode. Súčasťou nášho výletu bol aj obedík v podobe obedových balíčkov, ktorý deťom veľmi chutil. No a potom nás  čakal už len návrat plný zážitkov z krásneho lesného prostredia.

            • Koncoročný výlet 5.A

            • V piatok 14.6. sme cestovali až na Liptov. V pláne sme mali navštíviť múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva a známu Jaskyňu slobody.

              Múzeum bolo veľmi zaujímavé, plné nevšedných exponátov živej aj neživej prírody. Najzaujímavejšie pre žiakov boli model jaskyne a medvedí brloh, ktoré si každý musel vyskúšať aspoň 3-krát (-:

              Demänovská jaskyňa slobody – súčasť najdlhšieho jaskynného systému na Slovensku má veľmi peknú kvapľovú výzdobu. Najkrajšia bola svetelná šou – zaujímavo nasvietená kvapľová výzdoba.

              Spestrením pre žiakov bol práve prebiehajúci jarmok na námestí Liptovského Mikuláša.

            • Viedeň - cieľ koncoročného výletu ôsmakov

            • Dňa 14.6.2024 sa uskutočnil koncoročný školský výlet VIII. A triedy. Cieľom našej cesty bola Viedeň. Odchod bol ráno od školy.Vo Viedni sme navštívili klenotnicu Habsburgovcov, kde sme si prezreli vystavené šperky, korunovačné klenoty a róby nielen tohto panovníckeho rodu.

              Následne naše kroky viedli do Prírodovedného múzea. Fascinovane sme prechádzali okolo jednotlivých vystavených exponátov a nevychádzali sme z úžasu, čo sa na Zemi nachádzalo v minulosti a aké poklady sa ukrývajú aj pod jej povrchom. Bolo nám ľúto, že náš časový harmonogram nám nedovolil zotrvať na tomto mieste dlhší čas.

              Dóm svätého Štefana, symbol Viedne a najvýznamnejšiu gotickú stavbu v celom Rakúsku, sme si nemohli nechať ujsť. Chrám má štyri veže, z ktorých dve sú prístupné a ponúkajú krásny výhľad na mesto. V severnej veži môžete vidieť aj Pummerin – druhý najväčší zavesený zvon v Európe. To, čo vás však zaujme na prvý pohľad, je výrazná farebná strecha s emblémom orla.

              Následný rozchod našich žiakov na pešej zóne preveril ich jazykové danosti a schopnosti dorozumieť sa v cudzine.

              Našou poslednou zastávkou bolo Technické múzeum. Na rozlohe niekoľkých poschodí si žiaci mohli prezrieť rôzne exponáty od historických strojov a zariadení až po moderné vymoženosti našej doby ako helikoptéry, lanovky, autá, fotovoltaiku a mnohé ďalšie.

              Takto vedomostne obohatení sme nasadli v podvečerných hodinách do autobusu a tešili sa na cestu domov.

            • Zážitkové učenie na hodinách nemčiny

            • Naučiť sa ešte niečo nové na konci školského roka a zároveň prehĺbiť to, čo žiaci už vedia, umožnili hodiny zamerané na napísanie vlastného receptu v cudzom jazyku a potom aj jeho zrealizovanie.

              Ôsmaci mali za úlohu v skupinkách vytvoriť jednoduchý recept. „Papierová forma“ projektu REZEPT na nejakú dobrotu mala tri časti: napísať zoznam prísad, opísať postup a nakresliť obrázok s popisom. To všetko v nemčine. Písať, kresliť a tvoriť svoj vlastný recept bolo zaujímavé, ale ho potom aj zrealizovať bolo výzvou. Samozrejme sa všetci tešili na hodinu a zodpovedne nakúpili všetko, čo bolo treba. Podľa receptov pripravili žiaci samé dobroty - tiramisu, zmrzlinové poháre, šľahačkové poháre s ovocím, kokosové guľky, ovocné wafle, aj obložené chlebíky. Každá skupina nakoniec odprezentovala po nemecky postup ako pripravili svoj produkt a čo všetko potrebovali. Potom si zaželali Guten Appetit! a pochutili si nielen oni, ale aj niektorí učitelia.  Aj keď všetko pojedli, v triede ešte dlho voňala vanilka, kakao, kokos, mandle a pomaranč.

              Zážitkové učenie je to, ktoré baví a prináša radosť žiakom. Tímová práca prináša väčší efekt a zapojenie všetkých. Učenie, ktoré spája teoretické vedomosti s praxou je vysoko motivujúce a dáva zmysel.

            • PREDŠKOLÁCI NA 1.ROČNÍKU EDUKATÍVNEHO ZÁBAVNÉHO PODUJATIA

            • V dnešné dopoludnie sa naši predškoláci zúčastnili 1. ročníka Edukatívno-zábavného podujatia, ktoré pripravilo mesto Púchov v spolupráci s políciou SR. Pre deti boli pripravené v areáli MŠ Chmelinec rôzne stanovištia, na ktorých deťom policajti vysvetlili pravidlá prechádzania cez cestu, správanie sa na ceste z pozície chodcov a o dôžežitosti používania bezpečnostných prvkov.  Deti sa dozvedeli o význame zvýšenej opatrnosti pri jazdení na kolobežke alebo bicykli. V ďalšej časti mali deti možnosť vyskúšať si naozajstné policajné vesty, zapnúť policajné majáky a dokonca si mohli sadnúť do policajného auta. Neskôr sa presunuli na detské dopravné ihrisko, kde si mohli vyskúšať jazdu na kolobežke. Deťom boli odovzdané detské vodičské preukazy na kolobežku a neminula ich aj sladká odmena v podobe balíčkov. V záverečnej časti psovodi deťom predviedli cvičených policajných psov, ktorí im pomáhajú pri ochrane ľudí a dodržiavaní verejného poriadku. Bonusom na záver bolo krásne policajné šteniatko, ktoré si mali deti možnosť aj pohladkať. Táto edukatívno-zábavná udalosť na dopravnom ihrisku pomohla deťom lepšie porozumieť zásadám bezpečnosti na cestách a jej cieľom bolo pripraviť ich na zodpovedné správanie sa v dopravnej premávke.

            • Ukončenie krúžkovej činnosti v triede Ovečiek

            • Tento mesiac sme úspešne dokončili krúžkovú činnosť v triede Ovečiek. Deti sa na anglickom krúžku mohli počas celého roka učiť zážitkovou a hravou formou, a tak si vytvárať pozitivny vzťah k cudziemu jazyku. Aj na krúžku s názvom Písmenkovo mohli deti spoznať písmená abecedy, pričom dbali na správnu výslovnosť. Veríme, že naše detičky budú aj v budúcnosti vo svojej šikovnosti a aktivite pokračovať. 

            • Úspešní riešitelia súťaže Englishstar

            • Aj v tomto školskom roku naši žiaci dokázali, že sa nezľaknú ani celoslovenskej konkurencie a preverili si svoje vedomosti z anglického jazyka v súťaži Englishstar. Súťaž prebehla 25. apríla a zúčastnilo sa jej 12 šikovných angličtinárov. Všetci dosiahli veľmi pekné výsledky a ukázali, že cudzí jazyk im nie je až taký cudzí. 

              Výsledková listina - úspešnosť žiakov v teste:

              Marek Hrenák, 4.A – 99%

              Nela Vidová, 6.A – 99%

              Helena Loduhová, 8.A – 99%

              Natalie Barbara Anderson, 4.A – 98%

              Sára Vidová, 7.A – 98%

              Tadeáš Dubový, 4.A – 93%

              Renée Verona Pobežalová, 4.A – 91%

              Ondrej Velacka, 4.A – 90%

              Petra Rosinová, 2.A – 73%

              Ján Pobežal, 2.A – 73%

              Angelika Cipková, 6.A – 71%

              Dorota Mária Dutková, 6.A – 71%

               

            • Beseda so zdravotníčkami v materskej škole

            • Dňa 04. 06. 2024 sa v triede Anjelíčkov a Ovečiek uskutočnila beseda so zdravotníčkami. Pani učiteľka Pavlacová so svojimi študentkami 2. a 3 ročníka, zo Strednej zdravotníckej školy v Považskej Bystrici,  prišli deťom porozprávať o tom ako privolať rýchlu zdravotnú pomoc, ako ošetrovať rôzne poranenia a predviedli im aj resuscitáciu človeka. Zdravotníčky si so sebou priniesli aj rôzne zdravotnícke pomôcky ako fonendoskopy, obväzy, šatky a tak im priblížili svoju prácu. Deťom vysvetlili ako sa tieto pomôcky používajú a na čo slúžia. V rámci besedy sa deti zahrali aj na "malých doktorov", a mohli si vyskúšať obväzovanie ruky, nohy, počúvanie srdiečka pomocou fonendoskopu. Deti si z tejto besedy odniesli veľa nových zážitkov a vedomostí o tom, ako sa starať o svoje zdravie.

               

            • DEŇ DETÍ V MATERSKEJ ŠKOLE

            • Tohtoročný Deň detí sme v našej materskej škole oslávili trošku netradične. Deti z triedy Ovečiek a Anjelíčkov čakalo prekvapenie v podobe rozprávky Noemova archa, ktorú sme si išli spoločne pozrieť do kina. Deťom sa návšteva kina páčila. Maratón osláv Dňa detí pokračoval v stredu výletom na zmrzlinu a návštevou detského ihriska. Deti si i tento deň užili v radosti.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou sv. Margity
      • Námestie slobody 562/1
        020 01 Púchov
        Slovakia
      • Stravovanie ekonómka (vyúčtovanie a platenie stravy ZŠ a MŠ): 0910 852 312

        Odhlasovanie stravy MŠ: 0910 852 310
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje