• Novinky

            • Úspešní riešitelia matematických súťaží

            • Aj tento školský rok sa naši žiaci zapojili do medzinárodnej matematickej súťaže Matematický klokan Každý zo zúčastnených dostal drobnú odmenu. Z 33 detí na I. stupni boli najúspešnejší Ferko Virga (1.A), Samko Imre (1.A), Laura Bušíková (2.A) a Reneé Verona Pobežalová (4.A). Z 19 detí na II. stupni sa k úspešným zaradili Kristína Vozárová, Viktória Mišúnová, Lucia Urbanová a Ján Láncoš z 5.A, Nela Vidová zo 6.A, Roman Vanko, Tomáš Kysucký a Gabriel Kuťka zo 7.A a Michal Dovičin a Juraj Štefina z 9.A .V matematickej súťaži MAKS sa k úspešným pripojila a titul Maksifrajerka získala Aneta Horváthová z 8.A a titul Maksihviezda získal Ján Janíček z 9.A.Všetkým oceneným blahoželáme a prajeme veľa úspechov do ďalších súťaží.

            • Prednáška o inovatívnych didaktických pomôckach z našej MŠ v Trenčíne na SOŠ pedagogickej sv. Andreja-Svorada a Benedikta

            •  

              Vyučovaciu hodinu tvorivej dramatiky v IV.UB triede svojou návštevou obohatila pani učiteľka Tatiana Bednárová zo ZŠ s MŠ sv. Margity v Púchove.

              Dievčatá informovala o inovatívnych didaktických pomôckach v materskej škole. Spoznali Vnímajkov od autorky Ľubice Matušákovej, hovorili o Eľkoninovej metóde fonematického uvedomovania detí predškolského veku a o modernej náhrade BEE-BOT = mTiny robot. 

              Touto cestou ďakujeme aj ZŠ s MŠ sv. Margity za pomôcky, vďaka ktorým môžu deti predškolského veku  rásť a rozvíjať svoje schopnosti metódami, ktoré sú pre ne hrou.

               

            • Prednáška o šikane a kyberšikane

            • Minulý týždeň v stredu sme mali prednášku na tému šikany a kyberšikany.

              Navštívila nás profesionálka, ktorá sa týmto priamo zaoberá. Pani policajná preventistka PhDr. Ľudmila Húsková, PhD. pútavým spôsobom rozprávala žiakom 6., 7. a 8. ročníka o dôležitom jave v spoločnosti - šikanovaní a kyberšikane, a ich trestnoprávnom hľadisku. Žiaci sa dozvedeli, že tieto formy správania nie sú neškodným humorom či zábavou, ale môžu naplniť skutkovú podstatu priestupku alebo trestného činu. 

              Počas hodiny si žiaci vypočuli množstvo nových informácií. Napríklad, že učiteľ je verejný činiteľ a za neúctivé správanie voči nemu hrozí pokuta, že svoj paragraf má ohováranie aj neoprávnený prístup do počítača či mobilu... O užitočnosti informácií svedčili aj mnohé otázky žiakov, ktoré pokračovali aj počas prestávok.

              Pani kapitánka, ktorá pôsobí na Okresnom riaditeľstve Policajného zboru v Martine, sa venovala popoludní zamestnancom školy. Tému „kyberšikana a jej dôsledky na dieťa a rodinu“ vyplnila skutočnými životnými príbehmi.

              „Počas svojej dlhoročnej praxe som sa stretla so stovkami prípadov, ktoré súviseli s kyberšikanou. Je alarmujúce, že už druháci na základných školách majú sociálne siete. Osemročné deti ešte nie sú schopné držať seba ako užívateľa v bezpečí. Tento problém sa po pandémii koronavírusu zvýšil takmer o dvesto percent. Zvýšila sa aj brutalita, frekvencia a závažnosť činov. Alarmujúca je skutočnosť, že sa znížil vek obetí a šikanovanie sa prenieslo už na prvý stupeň základných škôl.“  povedala na túto tému.

              Ako pomoc kapitánka Ľudmila Húsková ponúkla aj knižnú publikáciu bohatú na praktické postupy a rady pedagogickým profesiám. V publikácii sa zoberá rizikovým správaním adolescentnej mládeže a všetkými  témami šikanovania a kyberšikanovania.

              Sme radi, že žiaci týchto ročníkov sa mohli oboznámiť s touto problematikou a tiež vidieť ako je tento  "fenomén" rozšírený v našej spoločnosti.

            • Beseda so spisovateľkou Dianou Mašlejovou

            • Vo štvrtok 30. mája sa naši tretiaci a štvrtáci zúčastnili besedy so slovenskou spisovateľkou Dianou Mašlejovou. Deti mali príležitosť nazrieť do kuchyne spisovateľa a zistiť, ako sa taká kniha varí. Pani spisovateľka Diana Mašlejová interaktívnym spôsobom viedla besedu a ponúkla deťom možnosť vytvoriť si spoločne vlastný príbeh. Ako povedala, autor musí nielen rozdúchať fantáziu, ale zároveň musí oheň krotiť a usmerňovať, aby nespálil celý príbeh. Krotenie a reguláciu ohňa fantázie nám bravúrne predviedla pri deťoch vymýšľajúcich príbeh, pri ktorom sa svet fantázie rozhorel naplno 😊. Na konci besedy bola deťom umožnená kúpa knihy s podpisom a venovaním od samotnej autorky. Bolo to príjemné a inšpirujúce stretnutie, za ktoré sme vďační aj Mestskej knižnici V. Roya  Púchov. A možno o niekoľko rokov na inom mieste a na inej besede mladý spisovateľ povie:„Vtedy, po tej besede som sa rozhodol, že aj ja niečo skúsim napísať a vytvoriť.“ Uvidíme 😉...SR

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou sv. Margity
      • Námestie slobody 562/1
        020 01 Púchov
        Slovakia
      • Stravovanie ekonómka (vyúčtovanie a platenie stravy ZŠ a MŠ): 0910 852 312

        Odhlasovanie stravy MŠ: 0910 852 310
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje