• Novinky

            • Advent v škole

            • Požehnaný Advent


              Požehnaný Advent všetkým. Zajtra v škole budeme svätiť adventné vence a  každý deň budeme mať prostredníctvom školského rozhlasu adventné zamyslenia ako prípravu na slávenie vianočných sviatkov. Zároveň bude vecná zbierka  pre Detský domov   v Púchove,  ako aj seniorov v Domove dôchodcov.

            • Workshop o životných zručnostiach pre učiteľov

            • Pre pedagogických zamestnancov ZŠ s MŠ sv. Margity sa v novembri uskutočnil workshop zameraný na rozvoj životných zručností u žiakov. Workshop organizovali pani učiteľky Mgr. Mária Virgová, PhD. a Mgr. Katarína Huťová. Obe pani učiteľky sa zapojili do projektu organizovaného Nadáciou pre deti Slovenska a zúčastňujú sa pravidelných školení, na ktorých získavajú poznatky aj praktické skúsenosti s rozvíjaním životných zručností u žiakov. Program workshopu bol zameraný na identifikovanie životných zručností, ktoré deti v našej škole aktívne ovládajú, a aj tých  životných zručností, ktoré by sme radi v našej škole posilnili. Učitelia si prakticky vyskúšali rôzne aktivity a postupy, ktoré môžu uplatniť aj na triednických hodinách. Vo výchovno-vzdelávacom procese je veľmi dôležité, aby si žiaci popri vedomostiach rozvíjali aj zručnosti, ktoré im pomôžu efektívne fungovať v mimoškolskom prostredí a budú podporovať ich osobnostný rozvoj. K takým zručnostiam patrí napríklad aj aktívne počúvanie, zodpovednosť, dôveryhodnosť, kritické myslenie, schopnosť spolupracovať, a mnoho ďalších. V našej škole sme začali rozvíjať a posilňovať jednotlivé životné zručnosti prostredníctvom triednických hodín a postupne ich zahŕňame aj do výchovno-vzdelávacieho procesu v ostatných predmetoch. Náš program kombinuje prvky vysoko efektívneho učenia Asociácie Susan Kovalikovej s programom C&SCO, ktorého cieľom je vytváranie bezpečného a rešpektujúceho  prostredia v škole. V takom prostredí sa následne žiaci môžu úspešne rozvíjať vedomostne aj osobnostne.

            • Okresné kolo Olympiády zo slovenského jazyka

            • V piatok 12.11. 2021 sa uskutočnilo okresné kolo Olympiády zo slovenského jazyka. Prebiehalo online a na súťažiacich čakal test, ktorý preveril ich vedomosti z nášho materinského jazyka. Našu školu reprezentovala Katarína Rudincová z 8.A, ktorá sa umiestnila na peknom 5. mieste. Katke ďakujeme za reprezentáciu školy a želáme jej veľa úspechov v ďalších súťažiach.

            • Úspech našich žiakov v informatickej súťaži iBobor

            • V polovici novembra sa žiaci našej školy zúčastnili medzinárodnej informatickej súťaže iBobor. Aj napriek sťaženej situácii spôsobenej pandémiou sa súťaže zúčastnilo až 27 našich žiakov. Ďakujem všetkým zúčastneným, že mali chuť a odvahu sa popasovať s touto výzvou.

              Úspešnými riešiteľmi bolo 8 našich šikovných žiakov:

              Ján Štefina z 5.A, percentil 70,97 (to znamená, že predbehol 70,97% riešiteľov vo svojej kategórii)

              Klára Muráriková zo 4.A, percentil 74,74

              Tomáš Kysucký z 5.A, percentil 88,34

              Adam Janík z 9.A, percentil 89,06

              Juraj Štefina zo 7.A, percentil 89,64.

              A úplne najúspešnejšími našimi žiakmi boli:

              Sára Rebrová zo 4.A, percentil 96,56 a zároveň dosiahla plný počet bodov

              a šiestaci Sára Kuťková a Šimon Škrabko, obaja dosiahli zhodne percentil 97,06.

              Blahoželáme.

            • Bábkové divadlo a návšteva detí z MŠ v ZŠ

            • Deti z MŠ spolu s pani učiteľkami: Poláčkovou, Belásovou, Gardoňovou a Bednárovou sa tento týždeň tešili z bábkového divadla o Pyšnej Dorotke, ktoré sa uskutočnilo v ZŠ. Zábavná a poučná rozprávka vyčarila úsmev na tvárach detí. Divadlo z Kamenky pri Prievidzi zabezpečila pani zástupkyňa Mgr. Andrea Poláčková. Po predstavení si deti vyskúšali sedieť v školských laviciach, kreslili si na tabuľu, ako aj vymaľovávali omaľovávanky.

            • Posvätenie Átria "Katechéz Dobrého pastiera" v materskej škole

            • ZŠ s MŠ sv. Margity otvára projekt ,,Katechézy Dobrého pastiera”, ktoré sa budú realizovať 
              v materskej škole v Átriu. Átrium je pripravené prostredie pre deti od 3-6rokov, v ktorom deti môžu zažívať radosť cez Božie slovo a liturgiu. Zároveň  ponúka dieťaťu príležitosť a schopnosť zvoliť si primeranú činnosť, ktorá vychádza z jeho  vnútornej potreby, vedie ho k samostatnosti, nezávislosti, ovládaní seba, s využitím Montessoriovej metódy. V Katechézach pôjde teda o spoločnú náboženskú skúsenosť, do ktorej sú zapojené deti a dospelí-vyškolené učiteľky. Témy sú vybrané z Biblie a liturgie  a riadia sa liturgickým rokom.
              Cieľom Katechéz Dobrého pastiera je budovať u detí hlbší vzťah s Pánom Ježišom a sľuďmi.

            • Sparťanka z materskej školy

            • S Marcelou Gardoňovou sa môžete najčastejšie stretnúť či už pri trénovaní detí, alebo iných pohybových aktivitách. Dennodenne sa s úsmevom stará o detičky z materskej školy, ktorá je súčasťou ZŠ s MŠ sv. Margity v Púchove. Len málo ľudí vie, že táto milá a nenápadná púchovská rodáčka sa už tretí rok súťažne venuje najprestížnejším prekážkovým behom Sparťan Race. A nejde len tak o bežný beh ako ho väčšina z nás pozná. Blato, voda, ťažký horský terén, množstvo silových prekážok a v neposlednom rade počasie, ktoré vie dosť potrápiť. 
              V rokoch 2019-2021 sa pani učiteľka zúčastnila súťaží Spartan Race prevažne vo vekových kategóriách do 30 a nad 30 rokov. Máme za sebou 11 pretekov s krásnou štatistikou umiestnení: 
              SK preteky – 3x 1.miesto, 2x 2.miesto
              ČR preteky – 5x 1.miesto 
              HU pretek – 1x 3.miesto 
              Jeden zo zaujímavých atypických pretekov bol Brnenský zimný Spartan, na ktorom zvíťazila na 6km trati s 20 prekážkami zatiaľ najtesnejším rozdielom 18 sekúnd. Macke sa podarilo v roku 2021 absolvovať  a vyhrať aj tretiu najťažšiu úroveň preteku Spartan, na trati dlhej 22km s 33 prekážkami.  Za zmienku stojí aj zatiaľ fyzicky najťažší pretek v krásnom prostredí Kubínskej Hole, kde na ňu čakalo množstvo kopcovitého terénu, ľadové horské jazero a nepriateľské počasie. Najväčší úspech doteraz sme si priviezli z Maďarska a to v podobe 3.miesta v Elite žien. Bol to pretek, ktorý sme absolvovali v tomto roku po výdatnej príprave, posilnený a odhodlaný minulými úspechmi. V súboji sme narazili na kvalitné ženské obsadenie, kde nechýbala majsterka Európy a ďalšie popredné účastníčky najmä z Českej Republiky. Rok 2021 sme ukončili double víťazstvom v Českej republike, kde sme si v predstihu zasúťažili s perimbabou v krásnom horskom prostredí Dolnej Moravy. 
              Celé doterajšie vystupovanie sme si od začiatku nastavili skromne a nenápadne. Držali sme sa skôr pri zemi a s pokorou pristupovali ku každému preteku. Som nesmierne rád, že s dostatočnou dávkou precíznej, cielenej a prísnej prípravy sa úspech dostavil. Macka ako športovec má silnú vnútornú motiváciu, koncentráciu a dokáže sa sústrediť v správny čas iba na podstatné veci. V pretekoch ako je Spartan Race je to veľmi dôležité, keďže sa jedná o všestrannú športovú disciplínu. Pretekár si potrebuje osvojiť a rozvinúť nielen rýchlosť, vytrvalosť, ale i silu, dynamiku, obratnosť a koordináciu. 
              Macka je žena, ktorá stelesňuje silnú osobnosť s krásnym vnútorným úsmevom. Jej životný prínos nie je len pre náš športový klub, ale i škôlku v ktorej pracuje. Denne motivuje svoje okolie pozitívnym prístupom, zdravým životným štýlom a neúnavnou dávkou trpezlivosti pri výchove a vzdelávaní detičiek. 

              Tomáš Drinka, tréner 
               

            • Radosť z tvorenia v materskej škole

            •      
                    
              Primárnym cieľom našej materskej školy je ponúknuť deťom kvalitnú výchovu a vzdelávanie, osvojovanie si kompetencií v jednotlivých vzdelávacích oblastiach a to v duchu kresťanských hodnôt a tradícií. Mesiac september a október  je už za nami a s ním aj adaptácia detí na nové prostredie. Môžeme povedať, že vďaka dobrej spolupráci rodičov detí, sme toto obdobie celkom hravo zvládli. V nasledujúcom mesiaci sme pre deti pripravili krúžky, v ktorých sa môžu rozvíjať po stránke výtvarnej, tvorivo - dramatickej, tanečnej, hudobnej ako aj hravou formou získavať základy z angličtiny. Krúžkovou  činnosťou chceme podporovať a rozvíjať tvorivý potenciál detí.

              Na výtvarnom krúžku sa deti zoznámia s rôznymi technikami kresby, čo vidieť už aj na prvej úvodnej hodine. Spoznávaním kreatívnych pomôcok a nástrojov si budú deti môcť rozvíjať fantáziu a predstavivosť a tak objavovať seba, svoje schopnosti a nadanie. 
              Hudobno – anglický krúžok bude v sprievode hry na klavír, hudby a rôznych pohybových hier, pomáhať deťom lepšie vnímať a napodobňovať zvuky a slová. Zároveň budú deti spoznávať anglické slová hravou formou.
              Tvorivo – dramatický krúžok sa orientuje na prirodzenú dramatizáciu poézie a prózy, ako aj nácvik tematických predstavení, čím pomôžeme deťom rozvíjať rečový a hlasový prejav, pamäť a emocionálnu stránku osobnosti. To všetko bude obohatené aj  samostatnou tvorivosťou detí.
              Tanečný krúžok sa zameriava na koordináciu pohybov detí prostredníctvom hudby a piesní, kde deti budú nacvičovať rôzne tanečné variácie a takto rozvíjať hrubú motoriku, senzomotoriku, posilňovať svoju telesnú a pohybovú zdatnosť a zdravie.
              V našej materskej škôlke rozbiehame okrem krúžkovej činnosti aj nový projekt ,,Katechézy Dobrého pastiera”. Jeho cieľom je budovať u detí hlbší vzťah s Ježišom – Dobrým pastierom.
               Toto všetko je realizované v Átriu, ktoré máme zriadené v našej škôlke. Dieťa tu môže zažiť radosť cez Božie slovo a liturgiu. Liturgia je pre dieťa úžasným vyjadrením našej viery. Je to ako pedagogická metóda. Átrium je teda pripravené prostredie, kde okrem ohlasovania Božieho slova a slávenia liturgie, vedieme dieťa k samostatnosti, nezávislosti, ovládaní seba a dávame dieťaťu príležitosť a schopnosť zvoliť si primeranú činnosť, ktorá vychádza z jeho  vnútornej potreby. Sú tu prezentované témy, ktoré sú vybrané z Biblie a liturgie (modlitby a sviatosti) a riadia sa liturgickým rokom. V Katechézach Dobrého pastiera nám ide o spoločnú náboženskú skúsenosť, do ktorej sú zapojené deti a dospelí – katechéta. V súčasnosti máme dve vyškolené katechétky Dobrého Pastiera, ktoré, budú deťom pri osobnej práci pomocníkmi a sprievodcami. 
              Týmto projektom sa zameriavame na dieťa a jeho potenciál. Všetko sa to deje prostredníctvom modlitby, meditácie a komplentácie v danom prostredí, kde deti vnímajú radosť a radosť prináša pokoj. Deti sa v tichosti učia napodobňovať aj činnosti každodenného života, ktoré majú veľký vplyv na rozvoj ich osobnosti, vychádzajú z princípov  montessoriovej metódy a náboženskej formácie. Celý tento koncept je rozšírený na celom svete a jeho zakladateľkami sú M. Montesori, G. Gobbi a S. Cavalletti.

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou sv. Margity
        • 0911242336
        • PaedLic. Ing. Ľubica Mišíková, PhD. riaditeľka školy +421 911 242 336, 042 463 52 67
        • Námestie slobody 562/1 020 01 Púchov Slovakia
        • Stravovanie ekonómka (vyúčtovanie a platenie stravy ZŠ a MŠ): 0910 852 312 Odhlasovanie stravy MŠ: 0910 852 310
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje