• Novinky

            • Úspech našich žiakov v informatickej súťaži iBobor

            • V polovici novembra sa žiaci našej školy zúčastnili medzinárodnej informatickej súťaže iBobor. Aj napriek sťaženej situácii spôsobenej pandémiou sa súťaže zúčastnilo až 27 našich žiakov. Ďakujem všetkým zúčastneným, že mali chuť a odvahu sa popasovať s touto výzvou.

              Úspešnými riešiteľmi bolo 8 našich šikovných žiakov:

              Ján Štefina z 5.A, percentil 70,97 (to znamená, že predbehol 70,97% riešiteľov vo svojej kategórii)

              Klára Muráriková zo 4.A, percentil 74,74

              Tomáš Kysucký z 5.A, percentil 88,34

              Adam Janík z 9.A, percentil 89,06

              Juraj Štefina zo 7.A, percentil 89,64.

              A úplne najúspešnejšími našimi žiakmi boli:

              Sára Rebrová zo 4.A, percentil 96,56 a zároveň dosiahla plný počet bodov

              a šiestaci Sára Kuťková a Šimon Škrabko, obaja dosiahli zhodne percentil 97,06.

              Blahoželáme.

            • Bábkové divadlo a návšteva detí z MŠ v ZŠ

            • Deti z MŠ spolu s pani učiteľkami: Poláčkovou, Belásovou, Gardoňovou a Bednárovou sa tento týždeň tešili z bábkového divadla o Pyšnej Dorotke, ktoré sa uskutočnilo v ZŠ. Zábavná a poučná rozprávka vyčarila úsmev na tvárach detí. Divadlo z Kamenky pri Prievidzi zabezpečila pani zástupkyňa Mgr. Andrea Poláčková. Po predstavení si deti vyskúšali sedieť v školských laviciach, kreslili si na tabuľu, ako aj vymaľovávali omaľovávanky.

            • Posvätenie Átria "Katechéz Dobrého pastiera" v materskej škole

            • ZŠ s MŠ sv. Margity otvára projekt ,,Katechézy Dobrého pastiera”, ktoré sa budú realizovať 
              v materskej škole v Átriu. Átrium je pripravené prostredie pre deti od 3-6rokov, v ktorom deti môžu zažívať radosť cez Božie slovo a liturgiu. Zároveň  ponúka dieťaťu príležitosť a schopnosť zvoliť si primeranú činnosť, ktorá vychádza z jeho  vnútornej potreby, vedie ho k samostatnosti, nezávislosti, ovládaní seba, s využitím Montessoriovej metódy. V Katechézach pôjde teda o spoločnú náboženskú skúsenosť, do ktorej sú zapojené deti a dospelí-vyškolené učiteľky. Témy sú vybrané z Biblie a liturgie  a riadia sa liturgickým rokom.
              Cieľom Katechéz Dobrého pastiera je budovať u detí hlbší vzťah s Pánom Ježišom a sľuďmi.

            • Sparťanka z materskej školy

            • S Marcelou Gardoňovou sa môžete najčastejšie stretnúť či už pri trénovaní detí, alebo iných pohybových aktivitách. Dennodenne sa s úsmevom stará o detičky z materskej školy, ktorá je súčasťou ZŠ s MŠ sv. Margity v Púchove. Len málo ľudí vie, že táto milá a nenápadná púchovská rodáčka sa už tretí rok súťažne venuje najprestížnejším prekážkovým behom Sparťan Race. A nejde len tak o bežný beh ako ho väčšina z nás pozná. Blato, voda, ťažký horský terén, množstvo silových prekážok a v neposlednom rade počasie, ktoré vie dosť potrápiť. 
              V rokoch 2019-2021 sa pani učiteľka zúčastnila súťaží Spartan Race prevažne vo vekových kategóriách do 30 a nad 30 rokov. Máme za sebou 11 pretekov s krásnou štatistikou umiestnení: 
              SK preteky – 3x 1.miesto, 2x 2.miesto
              ČR preteky – 5x 1.miesto 
              HU pretek – 1x 3.miesto 
              Jeden zo zaujímavých atypických pretekov bol Brnenský zimný Spartan, na ktorom zvíťazila na 6km trati s 20 prekážkami zatiaľ najtesnejším rozdielom 18 sekúnd. Macke sa podarilo v roku 2021 absolvovať  a vyhrať aj tretiu najťažšiu úroveň preteku Spartan, na trati dlhej 22km s 33 prekážkami.  Za zmienku stojí aj zatiaľ fyzicky najťažší pretek v krásnom prostredí Kubínskej Hole, kde na ňu čakalo množstvo kopcovitého terénu, ľadové horské jazero a nepriateľské počasie. Najväčší úspech doteraz sme si priviezli z Maďarska a to v podobe 3.miesta v Elite žien. Bol to pretek, ktorý sme absolvovali v tomto roku po výdatnej príprave, posilnený a odhodlaný minulými úspechmi. V súboji sme narazili na kvalitné ženské obsadenie, kde nechýbala majsterka Európy a ďalšie popredné účastníčky najmä z Českej Republiky. Rok 2021 sme ukončili double víťazstvom v Českej republike, kde sme si v predstihu zasúťažili s perimbabou v krásnom horskom prostredí Dolnej Moravy. 
              Celé doterajšie vystupovanie sme si od začiatku nastavili skromne a nenápadne. Držali sme sa skôr pri zemi a s pokorou pristupovali ku každému preteku. Som nesmierne rád, že s dostatočnou dávkou precíznej, cielenej a prísnej prípravy sa úspech dostavil. Macka ako športovec má silnú vnútornú motiváciu, koncentráciu a dokáže sa sústrediť v správny čas iba na podstatné veci. V pretekoch ako je Spartan Race je to veľmi dôležité, keďže sa jedná o všestrannú športovú disciplínu. Pretekár si potrebuje osvojiť a rozvinúť nielen rýchlosť, vytrvalosť, ale i silu, dynamiku, obratnosť a koordináciu. 
              Macka je žena, ktorá stelesňuje silnú osobnosť s krásnym vnútorným úsmevom. Jej životný prínos nie je len pre náš športový klub, ale i škôlku v ktorej pracuje. Denne motivuje svoje okolie pozitívnym prístupom, zdravým životným štýlom a neúnavnou dávkou trpezlivosti pri výchove a vzdelávaní detičiek. 

              Tomáš Drinka, tréner 
               

            • Radosť z tvorenia v materskej škole

            •      
                    
              Primárnym cieľom našej materskej školy je ponúknuť deťom kvalitnú výchovu a vzdelávanie, osvojovanie si kompetencií v jednotlivých vzdelávacích oblastiach a to v duchu kresťanských hodnôt a tradícií. Mesiac september a október  je už za nami a s ním aj adaptácia detí na nové prostredie. Môžeme povedať, že vďaka dobrej spolupráci rodičov detí, sme toto obdobie celkom hravo zvládli. V nasledujúcom mesiaci sme pre deti pripravili krúžky, v ktorých sa môžu rozvíjať po stránke výtvarnej, tvorivo - dramatickej, tanečnej, hudobnej ako aj hravou formou získavať základy z angličtiny. Krúžkovou  činnosťou chceme podporovať a rozvíjať tvorivý potenciál detí.

              Na výtvarnom krúžku sa deti zoznámia s rôznymi technikami kresby, čo vidieť už aj na prvej úvodnej hodine. Spoznávaním kreatívnych pomôcok a nástrojov si budú deti môcť rozvíjať fantáziu a predstavivosť a tak objavovať seba, svoje schopnosti a nadanie. 
              Hudobno – anglický krúžok bude v sprievode hry na klavír, hudby a rôznych pohybových hier, pomáhať deťom lepšie vnímať a napodobňovať zvuky a slová. Zároveň budú deti spoznávať anglické slová hravou formou.
              Tvorivo – dramatický krúžok sa orientuje na prirodzenú dramatizáciu poézie a prózy, ako aj nácvik tematických predstavení, čím pomôžeme deťom rozvíjať rečový a hlasový prejav, pamäť a emocionálnu stránku osobnosti. To všetko bude obohatené aj  samostatnou tvorivosťou detí.
              Tanečný krúžok sa zameriava na koordináciu pohybov detí prostredníctvom hudby a piesní, kde deti budú nacvičovať rôzne tanečné variácie a takto rozvíjať hrubú motoriku, senzomotoriku, posilňovať svoju telesnú a pohybovú zdatnosť a zdravie.
              V našej materskej škôlke rozbiehame okrem krúžkovej činnosti aj nový projekt ,,Katechézy Dobrého pastiera”. Jeho cieľom je budovať u detí hlbší vzťah s Ježišom – Dobrým pastierom.
               Toto všetko je realizované v Átriu, ktoré máme zriadené v našej škôlke. Dieťa tu môže zažiť radosť cez Božie slovo a liturgiu. Liturgia je pre dieťa úžasným vyjadrením našej viery. Je to ako pedagogická metóda. Átrium je teda pripravené prostredie, kde okrem ohlasovania Božieho slova a slávenia liturgie, vedieme dieťa k samostatnosti, nezávislosti, ovládaní seba a dávame dieťaťu príležitosť a schopnosť zvoliť si primeranú činnosť, ktorá vychádza z jeho  vnútornej potreby. Sú tu prezentované témy, ktoré sú vybrané z Biblie a liturgie (modlitby a sviatosti) a riadia sa liturgickým rokom. V Katechézach Dobrého pastiera nám ide o spoločnú náboženskú skúsenosť, do ktorej sú zapojené deti a dospelí – katechéta. V súčasnosti máme dve vyškolené katechétky Dobrého Pastiera, ktoré, budú deťom pri osobnej práci pomocníkmi a sprievodcami. 
              Týmto projektom sa zameriavame na dieťa a jeho potenciál. Všetko sa to deje prostredníctvom modlitby, meditácie a komplentácie v danom prostredí, kde deti vnímajú radosť a radosť prináša pokoj. Deti sa v tichosti učia napodobňovať aj činnosti každodenného života, ktoré majú veľký vplyv na rozvoj ich osobnosti, vychádzajú z princípov  montessoriovej metódy a náboženskej formácie. Celý tento koncept je rozšírený na celom svete a jeho zakladateľkami sú M. Montesori, G. Gobbi a S. Cavalletti.

            • Oslávili sme sviatok

            • Sviatok Jána Pavla II. sme v škole oslávili sv. omšou, ktorú celebroval pán kaplán, Ivan Belko. Tešili sme sa z nového školského  zboru, ktorý nádherne spestril liturgiu. Zbor pod vedením pani učiteľky Mgr. Márii Jašurdovej a sólistkami -Elizabeth Behan, klavír a Alžbetky Hudcovskej,  flauta, prispel k hlbšiemu ponoreniu sa do slávenia. Radosť  svojou prítomnosťou  urobili aj škôlkári, ale aj predvedením milej piesňovej ukazovačky.

            • Rozvíjame dobro v srdciach mladých ľudí: Duchovná obnova deviatakov

            • V dňoch 13. až 15. októbra sa zúčastnili deviataci duchovnej obnovy v krásnej kysuckej dedinke Oščadnica. Duchovná obnova bola zameraná na rozvíjanie hodnôt, ktoré v človeku umožňujú rast dobra. Na to boli aj zamerané prednášky, ktoré tvorili základ obnovy. Boli to prednášky o odpustení, o boji proti hriechu a napokon o čistote a úcte k človeku.

              Čas strávený v Oščadnici sme zaplnili aj modlitbou krížovej cesty na Oščadnickej kalvárii a slávením svätých omší, vo štvrtok v Kostole Sedembolestnej Panny Márie a v piatok v Kostole Nanebovzatia Panny Márie. Silným momentom bola bezpochyby večerná adorácia, pri ktorej sme premýšľali o veľkosti Božej lásky. Tiež sme trávili čas prácami v skupinkách, kde sme sa mohli porozprávať, zdieľať spolu svoje radosti, či problémy. Napokon sme nezabudli ani na zábavu – vedomostný kvíz, či spoločenské hry.

              Programom duchovnej obnovy boli deviataci sprevádzaní kňazom Ivanom Belkom, triednou pani učiteľkou Katarínou Huťovou a pani Lenkou Daškovou. Všetci veríme, že tento čas, ktorý sme spoločne prežili, prinesie hojné ovocie v podobe Božieho požehnania a dobrých priateľských vzťahov. Predovšetkým však veríme, že naši deviataci budú v dobrom spomínať na duchovnú obnovu možno ešte aj o niekoľko rokov ako študenti stredných, či vysokých škôl.

                                                                                                             Mgr. Ivan Belko – kaplán katolíckej farnosti Púchov

            • 1. miesto v celoštátnej recitačnej súťaži Dilongova Trstená

            • Dňa 8. októbra sa konala celoštátna súťaž v umeleckej recitácii (interpretácii) slovenskej a svetovej spirituálnej poézie a prózy Dilongova Trstená. Súťaž sa každoročne koná na počesť významného trstenského rodáka, básnika, prozaika, dramatika, mnohostranného spisovateľa Rudolfa Dilonga.

              XXIX. ročník vzhľadom na nepriaznivú pandemickú situáciu bol trochu špecifický. Nielenže sa presunul termín z júna na október, ale súťažiaci predniesli svoje umelecké interpretácie online prostredníctvom aplikácie Teams.

              Našu školu úspešne reprezentovala talentovaná recitátorka Aneta Horváthová zo 6. A. Súťažila v I. kategórii (žiaci 5. a 6. ročníka  a 1. roč. OG) v prednese poézie. Vo svojej kategórii porotu zaujala najviac práve ona a získala tak krásne 1. miesto. Srdečne jej blahoželáme a želáme ešte veľa recitačných úspechov.

               

            • MILIÓN DETÍ SA MODLÍ RUŽENEC

            • „Za jednotu a mier“ sa spoločne modlili modlitbu svätého ruženca deti z celého sveta 18. októbra. Pripojili sa i žiaci našej školy. Z každej triedy dvaja žiaci prečítali do školského rozhlasu krátke rozjímanie a pomodlili sa desiatok. Ostatní žiaci sa pripojili k modlitbe vo svojich triedach. Dievčatá ôsmačky jeden desiatok zaspievali s doprovodom gitary. A na záver sa pán kaplán modlil modlitbu zasvätenia sa Panne Márii.

              Myšlienka tejto modlitbovej iniciatívy vznikla v roku 2005 u prícestného obrazu Panny Márie v Caracase, hlavnom meste Venezuely. Deti sa pred týmto obrazom modlili ruženec a v tom istom čase, ženy, ktoré boli blízko, zažili mocnú prítomnosť Nebeskej Matky Panny Márie. Jedna zo žien si vtedy spomenula na slová svätého Pátra Pia: „Keď sa milión detí bude modliť ruženec, svet sa zmení.“

              Táto celosvetová ružencová iniciatíva chce pripomenúť tiež slová Panny Márie z Fatimy, že modlitba s dôverou dieťaťa môže skutočne zmeniť svet, poraziť zlo a priniesť pokoj.

              Modlitba svätého ruženca spoločne s deťmi má posilniť aj jednotu v Cirkvi a medzi národmi. Modlitba buduje vzťah lásky k Bohu a k blížnemu, otvára naše srdcia pre konkrétnu pomoc núdznym a trpiacim. Viac na miliondeti.sk. mch

            • Európsky deň jazykov urobil poslednú bodku za letom

            • Chorvátsko, Bulharsko, Španielsko, Taliansko či Grécko – dovolenkové destinácie, kam si chodí každoročne oddýchnuť množstvo Slovákov, sa tento rok stali hlavnou témou Európskeho dňa jazykov. Uskutočnil sa vo štvrtok 30. septembra a zapojili sa doň žiaci druhého ale i prvého stupňa. 

              Uskutočnil sa vo štvrtok 30. septembra a zapojili sa doň žiaci druhého ale i prvého stupňa. Cieľom nášho projektového vyučovania bolo, aby žiaci jednotlivých ročníkov spoločne vytvorili reklamnú brožúru a video, ktoré predstavia ich vybranú krajinu v tom najlepšom svetle. Fantázii a tvorivosti sa medze nekládli, a tak vznikli pôsobivé písomné i audiovizuálne diela. Popri vedomostiach a kreativite si žiaci precvičovali aj potrebné životné zručnosti – napríklad zodpovednosť, trpezlivosť, tímovú prácu, vyskúšali si aké dôležité je akceptovať názory iného človeka a primerane presadiť aj svoj vlastný nápad. Jednotlivé práce mali možnosť pozrieť si všetci žiaci školy a svojím hlasom rozhodnúť o víťaznom projekte. V kategórii reklamnej brožúrky získali prvé miesto žiaci 8.A, ktorí prezentovali Chorvátsko, druhé miesto v počte hlasov patrilo 6.A a ich brožúrke o Španielsku, a na treťom mieste sa umiestnili žiaci 9.A  s brožúrkou o Grécku. Grécko si zároveň získalo najväčšiu priazeň divákov v kategórii videí. Žiaci všetkých ročníkov druhého stupňa sa usilovne zapojili do spoločných aktivít, s pomocou vyučujúcich vytvorili fantastickú pracovnú aj tvorivú atmosféru a prispeli k uskutočneniu ďalšieho úspešného ročníka nášho celoškolského podujatia.

            • Motivačná prednáška pre žiakov ZŠ a MŠ k lekárskemu povolaniu od pani doktorky Moniky Bersihand

            • Tento týždeň (4. a 5. októbra 2021) sa niesli v duchu medicíny a lekárskeho povolania. Púchovská lekárka Monika Bersihand podala motivačnú prezentáciu žiakom Základnej školy s materskou školou sv. Margity v Púchove. Prezentácia bola podaná v každej triede zvlášť, aby sa dosiahol čo najosobnejší prístup deťom a aby mali dostatočne veľa príležitostí spýtať sa otázky. Pani doktorka dokonca neobišla ani triedy v materskej škole. Prezentácia bola robená hneď od začiatku praktickou formou, pani doktorka sa hneď od začiatku venovala tomu, čo deti najviac chceli - chytiť si do ruky nejakú lekársku pomôcku. Často museli aktívne rozmýšľať, na čo danú vec lekári používajú a otázky boli štylizované spôsobom, že žiaci si už predstavovali, že sú doktormi, že majú v ruke daný nástroj a z dizajnu nástroja musia logicky usúdiť, na čo pravdepodobne môže slúžiť. Najväčší záujem bol zrejme o kladivko na koleno, to si mohli žiaci chytiť do ruky a naučili sa presne tak ako sa to museli naučiť aj lekári, ako sa drží, pod akým uhlom sa používa, ako ďaleko stáť od pacienta, kde presne má kladivko dopadnúť na koleno pacienta a aký výsledok očakávajú od zdravého dobrovoľníka alebo chorého pacienta. Bolo že to radosti, keď sa každému žiakovi podarilo dosiahnuť dobrý kolenný reflex! Žiaci si mohli vyskúšať ako si správne nasadiť fonendoskop, ako fonendoskop funguje najlepšie a na ktoré štyri miesta ho priložiť, aby počuli zvuky srdca. Niektoré deti dokonca vedeli správne logicky usúdiť, že fonendoskop sa dá využiť aj pri vyšetrení krku. Podobne prešiel rukami žiakom merač tlaku, trubica na meranie sily dýchania, ihly od tej najdrobnejšie po tú najdlhšiu 9 centimetrovú, kyslíkové masky, baterka na vyšetrenie reflexu šošovky, hadička do žalúdka a mnoho ďalších nástrojov. Milým bodom bolo, keď sa jeden z triedy obliekol do kompletného chirurgického oblečenia a pomáhal v simulovanej operácii, vrátane zašívania kože. Tu si neraz doktorka Bersihand namiesto kože zvolila zašívanie toho čo bolo po ruke - napríklad mäkkej časti peračníka. Vo vyšších ročníkoch bol celý rozhovor so žiakmi vedený v angličtine, aby sa do tohto už aj tak mimoriadne zaujímavého školenia vniesla ďalšia edukačná dimenzia. Keď pani doktorka odchádzala žiaci vrelo ďakovali, prosili o ďalšiu prezentáciu v budúcnosti a pri otázke koľkí z nich sú teraz motivovaní stať sa lekárni sa dvíhali početné ruky.

            • Pozor zmena – vydávanie obedov do obedára

            • Oznamujeme rodičom, že nastala zmena v čase vydávania obedov do obedára.  V prvý deň choroby, ak dieťa nebolo odhlásené, si obed z hygienických a prevádzkových  dôvodov môžete prevziať v čase  od 11.45 hod - 12.15 hod..

               

            • Martin Janíček – druhý v krajskom kole Hviezdoslavovho Kubína

            • Dňa 9. septembra 2021 sa v priestoroch Mestského kultúrneho strediska v Novom Meste nad Váhom uskutočnilo krajské kolo 67. ročníka Hviezdoslavovho Kubína – Podjavorinskej Bzince. Deti už tradične súťažili v troch kategóriách poézie a prózy. Našu školu úspešne reprezentoval Martin Janíček z 9.A, ktorý súťažil v 3. kategórii - poézia. Jeho prednes  básne Z vody od Miroslava Válka porotu oslovil natoľko, že mu udelila 2.miesto. Porotcovia ocenili jeho charizmu, schopnosť zaujať diváka, fakt, že vie pracovať s textom a rozkrývať metafory. Na záver z úst jednej porotkyne odzneli slová: „Si veľký talent a ja dúfam, že budeme o tebe ešte počuť.“ K tomuto oceneniu sa môžeme len pridať a Martinovi zaželať ešte veľa úspechov nielen v umeleckom prednese.

            • Účelové cvičenie žiakov 6. a 7. ročníka.

            • Po cyklotrase kráčali v piatok 10.9. naši siedmaci a v odstupe za nimi šiestaci. Stretli sa na ihrisku v Nimnici, kde v 4 samostatných skupinkách riešili úlohy, ktoré mali pre nich pripravené pani učiteľky. Riešenie mimoriadnych situácií, zdravotnícka príprava, dopravná výchova , ale i pohyb v prírode boli súčasťou účelového cvičenia. Po nazbieraní dreva v lese sa posilnili tým, čo si pri ohni opiekli. Všetkých sprevádzala radosť a dobrá nálada. mch

            • Športom do škôl

            • Druháci a tretiaci začali školský rok naozaj športovo. V dňoch 8.9. - 10.9. 2021 sa uskutočnil projekt Športom do škôl a využitie aktívneho voľného času. Určený bol pre žiakov 2. a 3. ročníkov základných škôl mesta Púchov. Zorganizovalo ho OZ ŠK Odema v areáli SportAqua Púchov. Deti boli na rôznych stanovištiach pod vedením odborných trénerov, kde si mohli vyskúšať stolný tenis, tenis a rozličné pohybové aktivity. Na záver boli ocenené diplomom, medailou, sladkou maškrtou, no hlavne slovami pochvaly za preukázané športové výkony. Za športovú akciu ďakujeme a tešíme sa na ďalšie, ktoré pre deti opäť zorganizujete.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou sv. Margity
      • 0911242336
      • PaedLic. Ing. Ľubica Mišíková, PhD. riaditeľka školy +421 911 242 336, 042 463 52 67
      • Námestie slobody 562/1 020 01 Púchov Slovakia
      • Stravovanie ekonómka (vyúčtovanie a platenie stravy ZŠ a MŠ): 0910 852 312 Odhlasovanie stravy MŠ: 0910 852 310
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje