• Novinky

            • Ôsmaci na školskom výlete

            • Horúci júnový štvrtok sme sa rozhodli stráviť v hlavnom meste. Navštívili sme Bratislavský hrad, na ktorom je otvorená výstava venovaná pokladom Indiánov. Zaujalo nás množstvo predmetov vyrobených zo zlata, ale aj príbehy o dávnej kultúre. Na hrade sme sa pokochali výhľadom na slovenskú i rakúsku stranu Dunaja, potúlali sme sa ulicami mesta, voľný čas sme strávili nakupovaním aj príjemným posedením pri jedle či limonáde na Obchodnej ulici. Tento deň bol príležitosťou oddýchnuť si a stráviť spoločný čas mimo školských lavíc.

            • Šiestaci na Trenčianskom hrade

            • Moderné mesto Trenčín s bohatou históriou navštívili v pondelok naši šiestaci. Cestou vláčikom s menom Matúš Čák, ale neskôr i pešo spoznávali vonkajšie okolie hradu. V tieni stromov lesoparku sa nielen ukrývali pred hrejivým slnkom, ale aj hrali, naháňali a dobre bavili na hojdačkách a šmýkačkách. Posilnení kebabom vyšli 100 drevených  a 146 kamenných schodov až do najvyššej veže Trenčianskeho hradu. Veľmi ich zaujala prehliadka vnútorných priestorov hradu, hladomorne, historických autíčok v kasárňach a pohľad do studne lásky ukončil tento krásny výlet na konci školského roka 2020/21. Veselé príhody, intenzívne rozhovory a spoločné hry zostanú  nezabudnuteľnou spomienkou  na školské časy.

            • Deň otcov

            • „Šťastná rodina nie je ničím iným, než predčasným nebom." 

               

              V máji oslavovali sviatok všetky mamičky, no patrilo sa myslieť aj na oteckov. A práve túto nedeľu 20. júna mali aj oni svoj deň. Detičky z našej škôlky celý týždeň usilovne chystali prekvapenia pre svojich oteckov. Maľovali kravaty či lepili motýliky do farebných košieľok, s pomocou pani učiteliek pozdravy ozdobili gombíkmi a milými prianiami.

              Veríme, že všetci oteckovia boli milo prekvapení a hrdí na svoje šikovné deti.

               

              Kolektív MŠ

               

            • Oceňovanie žiakov Žilinskej diecézy

            • V utorok 2.6. 2021 otec biskup Tomáš Galis oceňoval žiakov cirkevných základných škôl Žilinskej diecézy. Z našej školy bola ocenená otcom biskupom Terezka Bašová z 9.A triedy.

              Terézia Bašová

              Terezka  je žiačkou je žiačkou 9.ročníka, ktorá  svojimi výsledkami  a svojím správaním  patrí  k najlepším žiakom triedy. Toto ocenenie je nielen za jej výbornú prácu a reprezentáciu školy, ale je aj svedectvom  jej kresťanského života. Pán Boh jej dal do vienka lásku, krásu, duchovnú čistotu a Duch Svätý ju obdaril obetavosťou, dobrým srdcom a snahou vždy pomôcť druhým. Svojim vystupovaním, toleranciou a prístupom si získala prirodzenú úctu ostatných. Je veľmi skromná, nad nikým sa nepovyšuje, vždy  ochotná podať pomocnú ruku v núdzi. Má v sebe veľkú charizmu, svojim entuziazmom a svojimi výrobkami z enkaustiky inšpirovala  aj ďalšie dievčatá, ktoré v rámci Dobrej noviny pripravovali viac rokov zbierku na pomoc deťom v Afrike. V triede je oporou, o ktorú sa môžu  žiaci a triedny učiteľ oprieť, a na ktorú sa dá vždy spoľahnúť. V škole je vždy pripravená, svedomitá  a kamarátska. Svoju vieru prežíva hlboko, rada trávi svoj voľný čas s rodinou a s ľuďmi, ktorí sú jej blízki a ktorých má rada.  Veľká vďaka patrí aj rodičom za príkladnú výchovu.

               

            • Pasovanie prvákov

            • Pasovanie prvákov bola naša prvá deviatacká výzva, ktorú sme spoločne zvládli. Aj keď v plánovaní nášho programu boli niekedy aj nezhody, spoločnými silami sme to zvládli a užili sme si to naplno. Deti sa oficiálne stali prvákmi našej školy a veríme v to, že sa im na našej škole bude dobre vzdelávať , a zažijú veľa krásnych momentov, ako sme ich zažili my. Náš program deti bavil a výborne zvládli  aj naše disciplíny. Na konci programu bola menšia párty, na ktorej sme sa všetci zabavili. Na spoločné popoludnie s prvákmi budeme s láskou spomínať.

              Sabína Chovancová, 9.A

            • Okresné kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín

            • V máji sa uskutočnilo okresné kolo Hviezdoslavovho Kubína. Tentoraz netradične, formou videí, v ktorých recitátori predniesli svoje texty a poslali ich do CVČ Včielka. 

              V prvej kategórii nás v prednese prózy reprezentovala Klárka Muráriková z 3.A, ktorá sa umiestnila na 3.mieste a v prednese poézie  Sárka Rebrová z 3.A, ktorá získala 2. miesto. 

              V druhej kategórii nás v prednese poézie úspešne reprezentovala Anetka Horváthová z 5.A, ktorá sa umiestnila na 3.mieste a v prednese prózy Martin Ficek z 5.A.

              V tretej kategórii v prednese poézie zvíťazil Martin Janíček z 8.A, získal 1. miesto a postúpil do krajského kola a v prednese prózy nás reprezentovala Nina Bučková z 8.A.

              Žiakov pripravovali a s videami im pomáhali p. učiteľka Virgová a p. učiteľka Huťová.

              Víťazom srdečne gratulujeme a všetkým zúčastneným talentovaným recitátorom ďakujeme a želáme veľa úspechov v ďalších ročníkoch súťaže.

            • Deň detí v materskej škole :-)

            • Upršaný máj neveštil nič dobré do ďalších dní, preto sme ostali všetci milo prekvapení, keď 1.júna vyšlo slniečko. A najmä deti z našej škôlky sa tešili najviac, lebo vedeli, že ich čaká oslava ich najväčšieho sviatku: Deň detí.

              Pani učiteľky pripravili bohatý program plný súťaživých aktivít s rozprávkovými postavičkami: modrou Šmoulinkou, červeným Červíčkom, zeleným Stromčekom, ružovým Kvietkom a žltým Slniečkom. Deti navštívil aj Vlk z lesa, ktorý im ukradol poklad, na ktorý sa všetci tešili. Keďže naše detičky vlka pekne poprosili, po splnení skúšok odvahy im napokon sladký podklad vrátil.

              Deti si mohli vyskúšať Hugovu prekážkovú cestičku, prejsť ponad divokú rieku, popreliezať pavúčiu pascu, pretekať na kolieskových závodoch, hasiť lesný požiar, či pomôcť policajtom chytiť zlodejov. Ku dobrej nálade nám hrali veselé pesničky, deviatačky zo ZŠ rozdávali deťom razítka za splnenie všetkých úloh a kto bol hladný a smädný zamieril rovno do nášho rozprávkového bufetu.

              Nakoniec pani učiteľky spolu s pani riaditeľkou odovzdali deťom fidorkové medaile, cukríky či svätý obrázok a modlitbou sa poďakovali za milé popoludnie, ktoré vyčarilo úsmev na všetkých detských tváričkách.

              Poďakovanie patrí aj pánovi a pani Meier, ktorí deťom ako bonus ku ich sviatku zaplatili sladkú zmrzlinku 😊.

               

              Kolektív MŠ

            • MDD na našej škole

            • Deň detí sa tento rok niesol v znamení športu. Pani učiteľka Gabčová pripravila rôzne stanovištia so súťažnými disciplínami. Na pomoc si prizvala žiakov ôsmeho ročníka, ktorí si vyskúšali úlohu animátorov pri jednotlivých stanovištiach. Časť súťaží prebiehala v Športcentre a časť vonku. Vo vnútri si deti medzi sebou zmerali sily vo florbale, triafali futbalovou loptou do bránky, súťažili v netradičných bežeckých disciplínach. Vonku deti hádzali loptou do diaľky, skákali cez švihadlo, vyskúšali si základy bedmintonu a štafetový beh. Žiaci prvého stupňa súťažili každý sám za seba, na druhom stupni žiaci vytvorili zmiešané tímy. Aj deti z MŠ prežili deň plný súťaží. Spolu s pani učiteľkami plnili súťažné úlohy a nakoniec získali poklad. Športové dopoludnie ukončila sladká bodka v podobe zmrzliny.

            • Mesiac máj a naša úcta k Panne Márii

            • V stredu sa na našej škole na chvíľu prerušilo vyučovanie. Všetci - žiaci i učitelia, sme si pripomenuli, že mesiac máj je nielen najkrajším mesiacom v roku, ale je  aj mesiacom, ktorý je v Cirkvi už oddávna  zasvätený Panne Márii. 

              Je venovaný jej úcte a rozjímaniu o jej krásnych čnostiach, o   jej svätom živote tu na zemi a oslávení v nebi. Celým mesiacom zaznieva vzývanie a oslava jej mocného príhovoru u Boha v krásnych  Loretánskych  litániach.

              Povzbudili sme sa viac sa priblížiť sa k Panne Márii, viac sa k nej modliť, či už spomínané Loretánske  litánie, ruženec, alebo inú modlitbu. Ten, kto sa nevládze veľa modliť, nech jej venuje jeden  úprimný Zdravas. Takto jej budeme prinášať ruže svojich  modlitieb, ruže z lásky.

              Na škole máme aj modlitbové spoločenstvo tvorené našimi žiakmi - „ružu“. Chválihodné je, že aj počas pandémie sa mnohí z nich každý deň modlili a aj teraz sa stále modlia desiatok ruženca. Takto najkrajším spôsobom vyjadrujú svoju lásku k Panne Márii a sú jej verní.

              V závere sme sa spoločne pomodlili desiatok svätého ruženca, aby nám Panna Mária vyprosila u svojho Syna potrebné milosti pre každého z nás, pre naše rodiny i pre všetkých núdznych.

            • AKTIVITY NA TRIEDNICKEJ HODINE

            • V našej škole venujeme pozornosť nielen vzdelávaniu, ale snažíme sa aj formovať deti ako osobnosti a zlepšovať vzťahy medzi deťmi. Na rozvíjanie pozitívnej klímy v triede sa zamerala i triedna učiteľka 4.A, Mgr. Monika Ďurneková. V rámci triednických hodín sa žiaci štvrtého ročníka zapojili do aktivity „pozitívne vlastnosti“. Zameriavala sa na to, aby žiaci písali o sebe a svojich spolužiakoch, len pozitívne, dobré vlastnosti, ktoré si na nich vážia. Nasledujúcou z aktivít boli aj „nedokončené vety“, ktorá spočívala v tom, aby žiaci dokončili podľa seba určité tvrdenia o ich triede.

              Ďalším krokom rozvíjania osobnosti detí sú životné zručnosti. Triedna učiteľka 4.A začala venovať svoju pozornosť životnej zručnosti – ČESTNOSŤ. Žiaci v skupinách dostali rôzne situácie a k nim vytvárali scénky, ktorými ukazovali dva spôsoby, ako môžeme pristupovať k týmto problémom.

              Aj toto môže byť náplňou triednických hodín a cesta ako rozvíjať pozitívne vzťahy v triede.

            • Naši úspešní žiaci na Smartbooks

            • Naša škola od začiatku školského roku zabezpečila pre žiakov bezplatné využívanie edukatívneho programu Smartbook. Jedná sa o inteligentný vzdelávací systém zameraný na precvičovanie a upevňovanie učiva predpísaného štátnym vzdelávacím programom. Žiak odpovedá na predložené úlohy a ak odpovie nesprávne, objaví sa odpoveď aj s vysvetlením a neskôr je z tejto úlohy opätovne preskúšaný. Vďaka tejto metóde je učenie mimoriadne efektívne. Za každú vyriešenú úlohu je žiakovi pridelený určitý počet bodov. Súčasťou programu je aj „Sieň slávy“, kde sú žiaci zoradený podľa množstva dosiahnutých bodov. Našim dvom žiakom – Anetke Horváthovej z 5.A a Samkovi Horváthovi zo 7.A sa podarilo v tomto rebríčku obsadiť fantastické 1. miesto vrámci celého Slovenska. Ďalšími výbornými riešiteľmi smartbookových úloh sú Saška Kutejová z 9. A (8. miesto) a Juraj Štefina zo 6.A (9. miesto). Tešíme sa z úspechu našich žiakov a prajeme im, aby si tieto fantastické pozície udržali.

            • Matematický klokan- výsledky našich žiakov

            • Nedávno sa uskutočnila celoslovenská súťaž , ktorá preverila  vedomosti žiakov z matematiky.

              Žiaci sa umiestnili nasledovne:

              KLOKANKO  1 -- 7219 súťažiacich

              Meno+                                   Trieda        Koľko % žiakov malo menej bodov

              POBEŽALOVÁ   RENÉE           1.A          76,49

              IŠTOK JAKUB                           1.A          70,02

              KUŤKOVÁ ESTER                     1.A          70,02

              SMATANA  MICHAL                 1.A          70,02

              BELOBRAD  LUCAS                  1.A          63,86

              DOMANICKÝ DAMIÁN             1.A          59,4

              Okrem týchto žiakov sa súťaže zúčastnili - Sivák, Samuel, Hrenák Marek, Dubový Tadeáš, Velacka Ondrej, Babčan Jakub, Dutka David, Anderson Natelie, Lukajková Lenka.

               

              KLOKANKO  2  -- 7182  súťažiacich

              Meno                                        Trieda          Koľko % žiakov malo menej bodov

              LANCOŠ   JÁN                         2.A                97,68

              Okrem Janka sa súťaže zúčastnila  Mišúnová  Viktória.

               

              KLOKANKO  3   -- 5303  súťažiacich

              Meno                                        Trieda            Koľko % žiakov malo menej bodov

              REBROVÁ  SÁRA                     3.A                96,8

              VIDOVÁ  NELA                         3.A                 66,57

              Okrem týchto žiakov sa súťaže zúčastnili - Šalamúnová Sára, Tulkisová Paulína, Šedivý Lukáš, Dutková Dorotka.

               

              KLOKANKO  4  -- 4919  súťažiacich

              Meno                                        Trieda           Koľko % žiakov malo menej bodov

              ŠTEFINA  JÁN                           4.A                 85,41

              VANKO  ROMAN                       4.A                 60,87

              SMATANA  TOMÁŚ                  4.A                51,94

               

              ŠKOLÁK  5 --   2242  súťažiacich

              Meno                                          Trieda          Koľko % žiakov malo menej bodov

              RUDINEC  ONDREJ                      5.A              61,07

              ŠEDIVÝ  MATÚŠ                        5.A             51,72

              Okrem týchto žiakov sa súťaže zúčastnili  - Kuťková  Sára, Šerá Eliana.

               

              ŠKOLÁK  6  --  1449  súťažiacich

              Meno                                        Trieda             Koľko % žiakov malo menej bodov

              JANÍČEK  JÁN                            6.A              91,19

              DOVIČIN  MICHAL                      6.A              81,08

              REBRO  DAMIAN                         6.A              62,5

              Okrem týchto žiakov sa súťaže zúčastnil -  Bersihand Hugo Mária.     

               

              BENJAMÍN  7 -- 1170  súťažiacich

              Meno                                         Trieda             Koľko % žiakov malo menej bodov

              VOZÁR  LUKÁŚ                         7.A                 50,73

              Okrem týchto žiakov sa súťaže zúčastnil -  Moško Tomáš, Šedivá Kristína.

               

              BENJAMÍN  8 --  1184  súťažiacich

              Meno                                          Trieda              Koľko % žiakov malo menej bodov

              JANÍK  ADAM                             8.A                  58,07

              Okrem Adama   sa súťaže zúčastnil -  Janíček  Martin,  Bučková  Nina.

               

              KADET  9  --  805  súťažiacich

              Meno                                          Trieda               Koľko % žiakov malo menej bodov

              MOŠKO  DANIEL                         9.A                   84,02

              FEDOR  JAKUB                           9.A                   71,14

              ŠALAMÚN  ŠIMON                     9.A                   60,88

              Okrem týchto žiakov sa súťaže zúčastnil  aj Juraj Šedivý .

               

              Všetkým  súťažiacim gratulujeme  k  výborným výsledkom, ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy a prajeme veľa úspechov v ďalších súťažiach.

            • Vesmír očami detí

            • Aj tento rok sa žiaci 1. stupňa zapojili do výtvarnej súťaže Vesmír očami detí, ktorú vyhlasuje Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove. Naši žiaci sa pod vedením vyučujúcich s nadšením postili do tvorby. Vybrané práce sa poslali do Považského osvetového strediska v Považskej Bystrici, ktorá spolupracuje so Slovenskou ústrednou hvezdárňou.

              Na základe hodnotenia poroty sa v II. kategórii (1. stupeň ZŠ) umiestnili naši žiaci na prvých troch miestach:

              1. miesto: Lukáš Šedivý, 3.A

              2. miesto: Samuel Sivák, 1.A

              3. miesto: Adam Babčan, 3.A

              Ich práce postupujú do celoslovenského kola súťaže a môžete si ich pozrieť vo videoprezentácii Považského osvetového strediska:https://www.youtube.com/watch?v=fgzUA84HITQ

              Ďakujeme všetkým žiakom za usilovnosť a snahu prekonať vlastné hranice a víťazom, samozrejme, gratulujeme.

            • Účelové cvičenie

            • Ráznym krokom a s úsmevom na tvári za krásneho počasia sa v stredu ráno 12. mája žiaci 5. a 6. ročníka s pani učiteľkami vybrali smerom do Streženíc. V rámci účelového cvičenia tam plnili rôzne úlohy, súťažili, opekali, hrali sa, pozorovali prírodu. Po dlhom čase dištančného vzdelávania si mali čo povedať, a tak sa nielen niečo nové naučili , ale i porozprávali a upevnili svoje priateľstvá.

            • Krajské kolo chemickej olympiády

            • Na krajskom kole chemickej olympiády, ktoré sa konalo nedávno online formou, sa zúčastnil Jakub Fedor- žiak 9.A, krorý nás úspešne reprezentoval. Jakubovi gratulujeme k úspechu, ďakujeme za reprezentáciu školy a prajeme veľa úspechov v ďalśich súťažiach.

            • Adam Gerschdorf postúpil do celoslovenského kola súťaže Jazykový kvet

            • Jazykový kvet je jazykovo-umelecká súťaž pre deti a mládež vo veku od 4 do 19 rokov v prednese a dramatizácii v cudzích jazykoch. Súťaž sa realizuje od roku 2011. Náš deviatak, Adam Gerschdorf, zvíťazil v krajskom finále recitáciou svojich vlastných anglických básní s názvom My feelings. Úlohou súťažiacich bolo nahrať video svojej recitácie. Adam sa do toho pustil naozaj s chuťou a so svojou interpretáciou vlastných reflexívnych veršov sa prebojoval do celoslovenského kola. S úpravou textu a prípravou mu pomáhala pani učiteľka Huťová. Adamovi srdečne gratulujeme a želáme množstvo nových umeleckých inšpirácií.

            • Vesmír v materskej škole

            •  

               

               

              Či je tma a či slnko svieti,

              naša Zem sa stále krúti.

              Vo vesmíre nie sme sami,

              ale obklopení planétami.

               

              Vedia to už aj deti z našej škôlky,

              rýchlo berú lep, či pastelky do ruky.

              Ako astronauti svojou raketou letia,

              žiarivé hviezdičky im na cestu svietia.

               

              Janka Klinovská, učiteľka MŠ

               

              (planéty vytvorila pani uč. Tánička Bednárová,

              výrobky vznikli pod vedením pani uč. Táničky Bednárovej,

              pani uč. Marcelky Gardoňovej a pani uč. Janky Klinovskej)

            • Úspešní žiaci v súťaži IQ olympiáda

            • Koncom apríla sa žiaci našej školy zúčastnili súťaže IQ olympiáda. Je to súťaž zameraná na rozvoj logického myslenia. Ďakujem všetkým zúčastneným, že mali chuť a odvahu sa popasovať s touto výzvou. V kategórii B (2. stupeň ZŠ a zodpovedajúce ročníky osemročných gymnázií) sa do súťaže zapojilo 9222 riešiteľov z celého Slovenska. Najlepším riešiteľom z našej školy bol Marek Vozár z 9.A, ktorý dosiahol percentil takmer 91, čo znamená, že takmer 91% riešiteľov dosiahlo slabší výsledok ako on. Blahoželáme.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou sv. Margity
      • Námestie slobody 562/1
        020 01 Púchov
        Slovakia
      • Stravovanie ekonómka (vyúčtovanie a platenie stravy ZŠ a MŠ): 0910 852 312

        Odhlasovanie stravy MŠ: 0910 852 310
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje