• Novinky

            • Pozor zmena – vydávanie obedov do obedára

            • Oznamujeme rodičom, že nastala zmena v čase vydávania obedov do obedára.  V prvý deň choroby, ak dieťa nebolo odhlásené, si obed z hygienických a prevádzkových  dôvodov môžete prevziať v čase  od 11.45 hod - 12.15 hod..

               

            • Martin Janíček – druhý v krajskom kole Hviezdoslavovho Kubína

            • Dňa 9. septembra 2021 sa v priestoroch Mestského kultúrneho strediska v Novom Meste nad Váhom uskutočnilo krajské kolo 67. ročníka Hviezdoslavovho Kubína – Podjavorinskej Bzince. Deti už tradične súťažili v troch kategóriách poézie a prózy. Našu školu úspešne reprezentoval Martin Janíček z 9.A, ktorý súťažil v 3. kategórii - poézia. Jeho prednes  básne Z vody od Miroslava Válka porotu oslovil natoľko, že mu udelila 2.miesto. Porotcovia ocenili jeho charizmu, schopnosť zaujať diváka, fakt, že vie pracovať s textom a rozkrývať metafory. Na záver z úst jednej porotkyne odzneli slová: „Si veľký talent a ja dúfam, že budeme o tebe ešte počuť.“ K tomuto oceneniu sa môžeme len pridať a Martinovi zaželať ešte veľa úspechov nielen v umeleckom prednese.

            • Účelové cvičenie žiakov 6. a 7. ročníka.

            • Po cyklotrase kráčali v piatok 10.9. naši siedmaci a v odstupe za nimi šiestaci. Stretli sa na ihrisku v Nimnici, kde v 4 samostatných skupinkách riešili úlohy, ktoré mali pre nich pripravené pani učiteľky. Riešenie mimoriadnych situácií, zdravotnícka príprava, dopravná výchova , ale i pohyb v prírode boli súčasťou účelového cvičenia. Po nazbieraní dreva v lese sa posilnili tým, čo si pri ohni opiekli. Všetkých sprevádzala radosť a dobrá nálada. mch

            • Športom do škôl

            • Druháci a tretiaci začali školský rok naozaj športovo. V dňoch 8.9. - 10.9. 2021 sa uskutočnil projekt Športom do škôl a využitie aktívneho voľného času. Určený bol pre žiakov 2. a 3. ročníkov základných škôl mesta Púchov. Zorganizovalo ho OZ ŠK Odema v areáli SportAqua Púchov. Deti boli na rôznych stanovištiach pod vedením odborných trénerov, kde si mohli vyskúšať stolný tenis, tenis a rozličné pohybové aktivity. Na záver boli ocenené diplomom, medailou, sladkou maškrtou, no hlavne slovami pochvaly za preukázané športové výkony. Za športovú akciu ďakujeme a tešíme sa na ďalšie, ktoré pre deti opäť zorganizujete.

            • Otvorenie nového školského roka

            • „Všetko robiť s Bohom. Štúdium i naše aktivity má sprevádzať modlitba“ Touto myšlienkou  povzbudil pán kaplán Belko deti, učiteľov i rodičov pri slávnostnej svätej omši, ktorou sme začali nový školský rok 2021/2022.

              Krátky program nám pripravili žiaci Matúš Belás zo 6.A,  ktorý  zahral zaujímavú skladbu na gitare, a Klárka Muráriková zo 4.A, ktorá predniesla prózu „Dorka...“.

              Pani riaditeľka vo svojom príhovore vyzdvihla vlastnosti ako vytrvalosť, trpezlivosť a ochota, ktoré by mal pestovať každý z nás. Privítala našich prváčikov, nových žiakov i nových učiteľov. Popriala všetkým zdravie, radosť a nový rok naplnený Božím požehnaním.

              Žiaci sa na záver stretli so svojimi učiteľmi pred kostolom, kde dostali organizačné usmernenia.

              Prváčikovia so svojimi rodičmi a pani učiteľkou Mgr. Monikou Ďurnekovou sa potom stretli  aj v škole, kde si pozreli triedu, spoznali svojich spolužiakov a dostali svoj prvý Šlabikár.  mch

            • Slávnostné otvorenie nového školského roka

            • Slávnostné otvorenie nového školského roka 2021/2022 Veni Sancte - sv. omša bude 2.9.2021 o 8.30 hod.  vo farskom kostole. Žiaci sa zhromaždia po triedach s triednymi vyučujúcimi pred kostolom o 8.15 hod. Po sv. omši a slávnostnom otvorení sa žiaci rozchádzajú domov (približne o 10.00 hod.).  ŠKD v tento deň nebude a ani obed. V tento deň je potrebné odovzdať prihlášku na stravu a vyhlásenie o bezpríznakovosti.V piatok 3.9.2020  bude prebiehať odovzdávanie učebníc, informovanie o BOZP, školskom poriadku. V piatok, 3.9. 2021 bude fungovať aj ŠKD.

            • Školský semafor - často kladené otázky

            • V súvislosti s usmerneniami ministerstva školstva prinášame výber najčastejšie kladených otázok, ktoré sa týkajú fungovania nového školského roka. 

              Budú sa zatvárať školy? Nie, podľa nové COVID Automatu aj v prípade zhoršenej epidemiologickej situácie bude prezenčná forma vzdelávania umožnená pre všetky ročníky všetkých druhov škôl vo všetkých farbách okresov. Na rozdiel od minulého roka nebudú môcť riaditelia a zriaďovatelia rozhodnúť o uzavretí celej školy, ale len o prerušení vyučovania v triede alebo v triedach.

              Aký je rozdiel medzi karanténou a izoláciu? Kto je v izolácii? Kto je v karanténe? IZOLÁCIA je pre osobu, ktorá bola pozitívne testovaná na COVID-19. Izolácia znamená oddelenie a obmedzený pohyb chorej osoby a jej izoláciu v domácom prostredí alebo v karanténnom zariadení, v zdravotníckom zariadení alebo zariadení na tom určenom. Izoláciu vykonáva aj osoba pri vstupe na územie SR zo zahraničia, a to v prípade, že nespĺňa výnimku (plne zaočkovaná osoba) podľa aktuálne platnej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR. KARANTÉNA je pre osobu, ktorá je podozrivá na ochorenie COVID-19, a teda bola označená ako úzky kontakt alebo prejavuje príznaky ochorenia COVD-19. Osoba podozrivá na ochorenie COVID-19 zostane doma alebo v určenom karanténnom zariadení podľa posúdenia typu domácnosti (možnosť zdržiavania sa v samostatnej izbe).

              Čo presne znamená, že má dieťa/žiak výnimku z karantény? Idú zaočkovaní žiaci/zamestnanci školy do karantény, ak prišli do úzkeho kontaktu s osobou pozitívne testovanou na COVID-19? Povinnosť karantény po úzkom kontakte sa nevzťahuje na osobu, ktorá: a) je najmenej 14 dní po aplikácii 2. dávky očkovacej látky (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Sputnik V) b) je najmenej 21 dní po aplikácii 1. dávky očkovacej látky (Johnson&Johnson), c) je najmenej 14 dní po aplikácii 1. dávky očkovacej látky, ak bola prvá dávka očkovania podaná v intervale do 180 dní od prekonania ochorenia COVID-19, alebo d) prekonala ochorenie COVID-19 v období pred nie viac ako 180 dňami, a nevyskytujú sa u nej klinické príznaky ochorenia COVID-19. Tieto osoby potom, ako prišli do úzkeho kontaktu s osobou pozitívne testovanou na COVID-19, do karantény nepôjdu.

              Čo znamená písomne informovať o výnimke z karantény? Rodič sa môže dobrovoľne rozhodnúť informovať školu o tom, že jeho dieťa spĺňa podmienky výnimky z karantény, a to predložením tlačiva „Oznámenie o výnimke z karantény“ (Príloha č. 2 ŠKOLSKÉHO SEMAFORU)

              Aká je povinnosť nosiť rúška? Sú vo všetkých školách a školských zariadeniach prikázané? Existujú výnimky? Áno, povinnosť nosiť rúška sa aj naďalej týka všetkých škôl a školských zariadení v interiéri. Aktuálnu výnimku z povinnosti nosiť rúško majú deti do 6 rokov, deti v materských školách, deti, plniace povinné predškolské vzdelávanie v registrovaných nesieťových zariadeniach,žiaci so závažnými poruchami autistického spektra, žiaci so sluchovým postihnutím alebo so stredným a ťažkým mentálnym postihnutím a pedagógovia týchto žiakov. Povinnosť prekrytia horných dýchacích ciest naďalej upravuje aktuálne platná vyhláška ÚVZ SR, ktorá je dostupná na webovej stránke: https://www.uvzsr.sk/docs/info/ut/vyhlaska_237.pdf

              Čo je potrebné urobiť, ak rodič oznámi, že bol pozitívne testovaný na COVID-19 a jeho dieťa chodilo do školy? Kto ide v takom prípade do karantény? Ak sa osoba pozitívna na ochorenie COVID-19 vyskytne v domácnosti žiaka, zostáva v karanténe len tento žiak po dobu 14 dní od posledného kontaktu s pozitívnou osobou, ak nespĺňa podmienky výnimky z karantény. Jeho trieda pokračuje v prezenčnom vyučovaní.

              Môže riaditeľ alebo zriaďovateľ zatvoriť celú školu? Nie, riaditeľ ani zriaďovateľ nemá možnosť zavrieť celú školu. Školu nie je možné uzavrieť na základe rozhodnutia zriaďovateľa školy resp. riaditeľa školy ani v červenej fáze ŠKOLSKÉHO SEMAFORU. Riaditeľ školy, po informovaní zriaďovateľa, môže preventívne prerušiť vyučovanie v triede alebo vo viacerých triedach (nie však v celej škole), v ktorej sa vyskytla osoba pozitívna na COVID-19 počas obdobia 2 dní pred jej testovaním.

              Ak mal žiak posledných 180 dní potvrdený COVID-19, musí ísť do karantény, ak sa stretol s pozitívne testovanou osobou alebo má výnimku? Na takéhoto žiaka sa vzťahuje výnimka z karantény podľa aktuálne platnej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva.

              Môžeme v škole vyučovať predmet hudobnú výchovu? V základných školách prebieha výučba všetkých predmetov, vrátane hudobnej výchovy. Aktuálne platná vyhláška ÚVZ SR však stanovuje povinnosť nosiť rúško aj pri výučbe hudobnej výchovy. Základné umelecké školy, vrátane spevu, literárno-dramatického a tanečného odboru, a centrá voľného času zabezpečujú prevádzku podľa aktuálne platného COVID Automatu zverejneného na webovej stránke: https://korona.gov.sk/covid-automat-naslovensku/, pričom upozorňujeme, že v bordovej a čiernej farbe okresu je prevádzka zabezpečená individuálnou alebo dištančnou formou.

              Môžu sa organizovať školy v prírode? Ak áno, aké sú odporúčania na hygienické štandardy? Školy v prírode neodporúčame plánovať, keďže sa riadia usmerneniami COVID Automatu o hromadných podujatiach a v prípade zhoršenia pandemickej situácie v okrese hrozí ich zrušenie. V prípade, že sa škola predsa len rozhodne organizovať školu v prírode, mala by myslieť na náklady spojené s prípadným stornom a zároveň minimalizovať premiešavanie tried.

              Môžu sa organizovať lyžiarske výcviky? Lyžiarske výcviky neodporúčame plánovať, keďže sa riadia usmerneniami COVID Automatu o hromadných podujatiach a v prípade zhoršenia pandemickej situácie v okrese hrozí ich zrušenie. V prípade, že sa škola predsa len rozhodne organizovať lyžiarsky výcvik, mala by myslieť na náklady spojené s prípadným stornom a zároveň minimalizovať premiešavanie tried.

              Môžu sa organizovať vedomostné súťaže? Ak áno, podľa akých pravidiel sa majú riadiť? Vedomostné súťaže neodporúčame plánovať prezenčnou formou, keďže sa riadia usmerneniami COVID Automatu o hromadných podujatiach a v prípade zhoršenia pandemickej situácie v okrese hrozí ich zrušenie. Organizáciu hromadných podujatí, pri ktorých dochádza k premiešavaniu žiakov, odporúčame podľa možností uskutočňovať dištančne.

              Kde nájdem aktuálne vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR? Aktuálne platné vyhlášky nájdete na webovej stránke Úradu verejného zdravotníctva SR: https://www.uvzsr.sk

              Zistíme pozitivitu u žiaka sediaceho v poslednej lavici. Učiteľ tam bol 1 vyučovaciu hodinu, žiak aj učiteľ mali rúško. Je to úzky kontakt? Áno, tento učiteľ sa považuje za úzky kontakt, pretože bol pozitívnym žiakom v interiérovom alebo inak uzavretom priestore dlhšie ako 15 minút. O karanténe osôb, ktoré prišli do úzkeho kontaktu s osobou pozitívnou na ochorenie COVID-19, hovorí vyhláška Úradu verejného zdravotníctva č. 239.

              V prípade, že v triede je pozitívny žiak (celá trieda ide do 14 dňovej karantény) ak sa v triede nachádzajú žiaci s výnimkou, musia ostať prezenčne sa vzdelávať. Môže riaditeľ školy pre žiakov s výnimkou určiť dištančnú formu vzdelávania (ak ich je v triede príliš málo)? Manuál ŠKOLSKÝ SEMAFOR určuje, že ak je v triede pozitívny žiak, do 14-dňovej karantény ide celá trieda. Ak je však v možnostiach školy, riaditeľ môže žiakom s výnimkou z karantény zabezpečiť prezenčnú formu vyučovania. V prípade, že je v triede pozitívny žiak a zároveň je v triede 100% žiakov s výnimkou z karantény, trieda v tomto prípade pokračuje v prezenčnom vyučovaní.

              Kurz na ochranu života a zdravia, ako aj kurzy pohybových aktivít odporúča ministerstvo škole neplánovať. Sú však súčasťou ŠVP. Bude stačiť nekonať tieto kurzy len na základe odporúčania alebo ministerstvo dodatočne rozhodne o ich nekonaní? Je predpoklad, že neskôr sa v tomto školskom roku kurzy budú môcť zrealizovať. Ministerstvo odporúča v súčasnej dobe tieto kurzy neplánovať.

              Čo v prípade, ak je žiak zaočkovaný, prípadne má prekonaný COVID-19, ale rodič je pozitívny? Môže žiak prísť do školy? Na str. 16 ŠKOLSKÉHO SEMAFORU sa píše, že ak sa pozitívna osoba vyskytne v domácnosti žiaka, zostáva žiak v karanténe. Áno, môže. V prípade, že má žiak výnimku z karantény, pokračuje vo vyučovacom procese a naďalej navštevuje školu, pokiaľ sa u neho neprejavujú príznaky.

              Môžu rodičia sprevádzať prváčika pri jeho nástupe do školy? Áno, rodič prváčika môže sprevádzať pri jeho nástupe do školy. Avšak je na zvážení riaditeľa, akým spôsobom toto sprevádzanie bude organizované. Odporúčame mu teda zvážiť epidemiologickú situáciu v danom okrese, ako aj zabezpečiť dostatočné rozstupy, napríklad naplánovať ich príchod na väčšie časové rozhranie (resp. naplánovať presný čas príchodu jednotlivých prváčikov spoločne s rodičmi). Je potrebné zabezpečiť, aby sa na v jednom priestore nesústredil veľký počet osôb. Takisto je potrebné, aby pri návšteve rodič predložil škole „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti “ pre návštevníka. Tlačivo nájdete na webe ministerstva v časti Školský semafor.

              Má škola povinnosť robiť ranný filter? (meranie teploty) Ranný filter povinne vykonáva materská škola podľa § 24 ods. 9 písm. a), b) zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Ostatným druhom škôl dôrazne odporúčame vykonávať ranný filter vo všetkých farbách okresov COVID Automatu.

              Ak sa škola rozhodne merať teplotu, môže tak urobiť? Čo v prípade ak dieťa, resp. rodič odmietne si dať odmerať teplotu? Pokiaľ riaditeľ rozhodne o vykonávaní ranného filtra (merania teploty) v záujme zaistenia bezpečnosti a ochrany zdravia žiakov, je to pre žiakov záväzné. V prípade, že dieťa/rodič si odmietne dať odmerať teplotu, k takejto osobe sa pristupuje, ako keby mala príznaky ochorenia COVID-19. Pokiaľ žiak prišiel do školy v sprievode rodiča, odchádza dieťa v sprievode rodiča domov, ak nepríde spolu s rodičom, je potrebné žiaka umiestniť do izolačnej miestnosti a bezodkladne kontaktovať rodiča.

              Ako sa má zachovať škola v prípade, že žiak prichádza do školy bez sprievodu rodiča a nespĺňa kritériá ranného filtra? Má ho škola nechať samého odísť domov? V tomto prípade odporúčame požiadať žiaka, aby si nasadil rúško, umiestniť ho do izolačnej miestnosti (je zriadená v každej škole pre prípad, že sa u žiaka počas vyučovania objavia príznaky COVID-19) a bezodkladne kontaktovať rodiča dieťaťa, aby okamžite dieťa vyzdvihol.

              Pokladá sa za prerušenie dochádzky aj víkend? V prípade dokladania „Písomného vyhlásenia o bezpríznakovosti“ sa do prerušenia dochádzky započítavajú víkendy a aj sviatky. To znamená, že ak napr. chýbal žiak v piatok a prichádza do školy v pondelok, predkladá „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“, pretože ide o prerušenie dochádzky na 3 a viac dní.

              Akú maximálnu teplotu môže mať žiak a zamestnanec školy pri vstupe do budovy školy? Ak je vstupujúcemu do budovy nameraná telesná teplota pri prvom meraní 37 C° a viac, meranie sa zopakuje po 5 minútach pokoja. Ak je pri druhom meraní nameraná telesná teplota viac ako 37C°, zopakuje sa ešte raz 3. meranie po ďalších piatich minútach. Ak bude stále telesná teplota viac ako 37C°, nebude mu umožnené zúčastniť sa vyučovania. Ak je prítomný pri vstupe do školy rodič, dieťaťu nebude umožnený vstup do budovy školy. Ak nie je pri meraní teploty prítomný rodič, dieťa si nasadí rúško, bude izolované v izolačnej miestnosti a bezodkladne bude kontaktovaný rodič, ktorý si dieťa okamžite vyzdvihne.

              Ak máme v škole súrodeneckú dvojicu navštevujúcu rôzne ročníky a jedno z detí neprejde ranným zdravotným filtrom resp. bude počas dňa izolované, aké podmienky platia pre druhé dieťa, žijúce s ním v spoločnej domácnosti? Usmernenie sa týka vždy konkrétnej osoby. Každú posudzujeme osobitne.

              Ako často je potrebné predkladať Vyhlásenie o bezpríznakovosti? Musím ho predložiť každý deň? Vyhlásenie o bezpríznakovosti stačí predložiť pri prvom nástupe do školy a následne po každom prerušení dochádzky do školy v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúcich kalendárnych dní (vrátane víkendov a sviatkov). V zmysle COVID Automatu je vyhlásenie o bezpríznakovosti potrebné doložiť vo všetkých farbách okresov okrem zelenej fázy (tam je to však odporúčané).

              Predkladá žiak/rodič žiaka prehlásenie o bezpríznakovosti vo všetkých školách a školských zariadeniach (t.j. napr. v ZUŠ, jazykovej škole, CVČ, pri návšteve CPPPaP, CŠPP, nástupe na internát a pod.)? Áno, žiak/rodič musí predkladať „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“ vo všetkých školách a školských zariadeniach. 84. Čo sa udeje, ak dieťa zabudne doma „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“? V prípade, že sa škola nachádza v zelenom okrese COVID Automatu, je ďalší postup na zvážení školy. Ministerstvo však odporúča používanie „Písomného vyhlásenia o bezpríznakovosti“ aj v zelených okresoch. V ostatných okresoch dieťa musí predložiť „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“. Ak si ho zabudne doma, rodič má tri možnosti: 1. odoslať ho škole prostredníctvom ASC agendy (EDUPAGE) alebo e-školy, 2. poslať scan „Písomného vyhlásenia o bezpríznakovosti“ e-mailom 3. kontaktovať všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorý ho bude ďalej usmerňovať.

              Ak sa rodič rozhodne, že ospravedlní svoje dieťa z vyučovania, ako dlho ho tak môže ospravedlňovať? Rodič môže svojím rozhodnutím ospravedlniť žiaka na 5 po sebe idúcich vyučovacích dní. Pri absencii viac ako 5 po sebe idúcich vyučovacích dní z dôvodu ochorenia musí predložiť „Potvrdenie o chorobe“ od všeobecného lekára pre deti a dorast, v opačnom prípade pôjde o neospravedlnenú neprítomnosť na vyučovaní, ktorá môže mať za následok zhoršenú známku zo správania, prípadne nutnosť vykonať komisionálne skúšky.

              Čo hrozí v prípade, ak dieťa nebude navštevovať školu a rodič ho bude opakovane ospravedlňovať? Hrozí zameškanie preberaného učiva a zhoršenie prospechu žiaka. Samotné podozrenie zo zneužívania ospravedlňovania dochádzky žiaka preskúmava na podnet riaditeľa školy miestne príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny.

              Kedy je možné využiť pandemickú OČR? Rodič má nárok na ošetrovné (OČR), ak riaditeľ školy alebo miestne príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva rozhodol o prerušení vyučovania v triede žiaka do 11 rokov, alebo ak žiak vyžaduje celodenné ošetrovanie na základe potvrdenia všeobecného lekára pre deti a dorast. Ak rodič nechá žiaka doma na základe vlastného rozhodnutia, nárok na OČR mu nevzniká.

              Kedy môže rodič požiadať o test na protilátky? Pokiaľ žiak nebol testovaný PCR testom a nemá výnimku z karantény, môže všeobecný lekár pre deti a dorast indikovať vykonanie testu na protilátky proti ochoreniu COVID-19, najmä: - po ukončení 14 - dňovej karantény žiaka po kontakte s osobou pozitívnou na ochorenie COVID-19, - po pozitívnom výsledku samotestovania Ag testom.

              V prípade, že žiak alebo zamestnanec spĺňa výnimku z karantény, odporúčame rodičovi alebo zamestnancovi, aby o tom informoval školu prostredníctvom formuláru „Oznámenie o výnimke z karantény“ (Príloha č.2 manuálu ŠKOLSKÝ SEMAFOR). Predloženie tohto formuláru je však dobrovoľné.

              Som rodič a nechcem, aby môj 9 ročný syn navštevoval školu, lebo sa bojím, že ochorie na COVID-19. Mám nárok na OČR? Ak rodič nechá žiaka doma na základe vlastného rozhodnutia, nárok na OČR mu nevzniká. V prípade potreby zabezpečenia starostlivosti o dieťa tak rodič môže čerpať dovolenku alebo sa dohodnúť so zamestnávateľom na práci z domu (home office).

              Môže riaditeľ/učiteľ/ prípadne terénny pracovník testovať deti alebo žiakov v prípade ich záujmu aj s Ag testami, ktoré sú určené na samotestovanie domov? V prípade, že dieťa alebo žiak nemajú možnosť vykonať Ag test doma a rodič prejaví záujem, aby mu riaditeľ/učiteľ/terénny pracovník pomohol pri realizácii samotestovania, môže tak spraviť s písomným súhlasom zákonného zástupcu.

              Musí sa vykonávať samotestovanie doma? V prípade, že dieťa alebo žiak nemajú možnosť vykonať Ag test doma, je možné vykonať túto formu samotestovania aj v inom prostredí. Toto je možné len na základe záujmu zo strany zákonného zástupcu a len s jeho písomným súhlasom.

              Aký je postup v prípade, že bol domáci antigénový test pozitívny? Komu má rodič túto skutočnosť nahlásiť? V prípade, že antigénový test bol pozitívny, zostáva dieťa doma a je potrebné informovať o tom všeobecného lekára a riadiť sa jeho usmernením. Takisto je potrebné o tom informovať školu alebo školské zariadenie.

              Ak mal žiak pozitívny domáci antigénový test, ide do karantény celá trieda? Nie, ak mal žiak pozitívny domáci Ag test zostáva doma len on, nie celá trieda. Je potrebné informovať o tom všeobecného lekára pre deti a dorast a riadiť sa jeho usmernením. Takisto je potrebné o tom informovať školu a školské zariadenie.

              Ak bol domáci antigénový test žiaka negatívny, môže o tom rodič vystaviť žiakovi nejakú formu potvrdenia? Dostane na to nejaké tlačivo? Bude výsledok využiteľný aj pri vstupe do iných prevádzok (napr. reštaurácie, bazény, kultúrne zariadenia)? Nie, v prípade, že bol test negatívny, nie je možné si vystaviť žiadnu formu potvrdenia. Potvrdenie o negatívnom výsledku môže byť vydané iba oprávneným subjektom alebo na regionálnom úrade verejného zdravotníctva.

              Čo majú urobiť rodičia s použitým samotestom - ako ho majú zlikvidovať? Rodičia postupujú podľa usmernenia Ministerstva zdravotníctva SR, ktoré nájdete na webovej stránke health.gov.sk. Likvidácia odpadu po samotestovaní sa uskutočňuje nasledovne: Po dokončení testu vložte všetok použitý obsah testovacej súpravy do plastového vrecka a zlikvidujte prostredníctvom komunálneho odpadu. V prípade doplňujúcich otázok neváhajte kontaktovať MZ SR: infolinka 0800 174 174 alebo e-mail samotestovanie@health.gov.sk.

              Môže sa vyučovať telocvik aj v telocvični? Áno, avšak telesnú a športovú výchovu odporúčame organizovať v prípade priaznivých klimatických podmienok v exteriéri (školský dvor, okolie školy, park a pod.) formou, ktorá nepredstavuje zvýšené epidemiologické riziko prenosu infekčného ochorenia COVID-19. Telesnú a športovú výchovu v interiéri odporúčame realizovať s minimalizovaním 19 premiešavania tried.

            • Kloktacie testy a domáce AG samotesty

            • Vážení rodičia,

              Kvôli väčšej informovanosti pripájame zopár informácii ohľadom  testovania, ktoré pripravuje ministerstvo školstva v spolupráci zo školami.

               

              V novom školskom roku nebude pri nástupe do školy potrebný test na koronavírus.

              Na začiatku nového školského roku  ministerstvo umožní dobrovoľné testovanie žiakov na školách.

              1. Základné školy a špeciálne zákl. školy majú možnosť, hneď na začiatku šk. roku,  testovania kloktacími

                testami. / už sme ich robili aj počas minulého šk.roku v 2 triedach 1.stupňa/. Kloktacie testy sa budú robit len

                na  začiatku školského roku !

              2. Žiaci majú možnosť dobrovoľného samotestovania, každý žiak, ktorého rodič prejaví záujem, dostane sadu

                  25  ks AG testov na domáce testovanie, ktoré môže použivať v priebehu ďalších mesiacov.

              3. Za testy rodičia nič neplatia, platí ich ministerstvo školstva.

              4. TESTOVANIE  JE DOBROVOĽNÉ / je však  odporúčané /.

               

              Preto sme Vás v minulých dňoch oslovili cez EDUPAGE s dotazníkom týchto spôsobov testovania a preto Vás prosíme o  vyjadrenie sa do zajtra - ohľadom  kloktacích testov a do 26.8., do 10 h, ohľadom domácich AG samotestov, nakoľko ich musíme následne objednať.

              Čo sa týka MŠ, zatiaľ sa neuvažuje o testovaní domácimi  samotestmi pre túto vekovú kategóriu.

               

              ZŠ s Mš  sv.Margity

               

               

            • Zbierka školských pomôcok

            • Zbierku organizuje Slovenská katolícka charita/SKCH/ v spolupráci s arcidiecéznymi, diecéznymi charitami a tiež farskými charitami.

              Ide o veľmi úspešnú zbierku školských pomôcok vďaka, ktorej môžeme pomôcť sociálne slabším rodinám, viacdetným rodinám a všetkým, ktorým môžeme zmierniť finančné zaťaženie pri vybavovaní žiakov na začiatku školského roka.

               

              Čo môžte darovať:

              Nepoužité, ale aj použité  no stále funkčné školské pomôcky - perá, zošity, pravítka, fixky, peračníky, školské tašky, notebooky, tablety všetko čo je potrebné k plnohodnotnému štúdiu.

               

              Pomôcky môžete odovzdať u nás v škole vo vestibule pri hlavnom vchode od 2.9.2021 – 15.9.2021 v čase od 14.30 hod. – 15.30 hod. prípadne vedúcemu farskej chatity Púchov p. Alojz Klinovský  0948 313 870 po telefonickom dohovore.

               

              Nech Pán odmení vašu štedrosť!

               

            • Leto v letnej škole

            • Tento týždeň, od 16. 8. do 20.8., u nás v škole prebieha Letná škola, do ktorej sa mohli prihlásiť žiaci 5. až 8.ročníka. Nie je to klasické vyučovanie, na žiakov nečakajú písomky ani domáce úlohy. Práve naopak, program je plný tvorivých úloh a projektov zo slovenčiny, cudzích jazykov, dejepisu, matematiky, náboženstva, prírodovedných predmetov... V utorok mali žiaci možnosť bližšie si pozrieť napríklad aj interiér rímskokatolíckeho kostola, dozvedieť sa niečo o jeho histórii, či zachytiť ho na vlastných pohľadniciach. V stredu príjemné dopoludnie strávili na Lachovci spoznávaním prírody v slovenskom i anglickom jazyku. V rámci vyučovania na žiakov čaká aj návšteva Župného domu, kde sa oboznámia s históriou nášho regiónu. Na záver si svoje sily zmerajú v detektívnom pátraní po stratenom kľúči od trezora, ktorý ukrýva dojmy a poďakovania nazbierané počas týždňa. Letnou školou žiakov sprevádzajú a program vytvárajú pani učiteľka Chlebanová a pani učiteľka Huťová.

            • Letný tábor-"Radosť rozdávaním rastie"

            • A je to tu! 
              Týždeň plný zážitkov, hier, tvorenia, súťaží a vytvárania nových kamarátstiev či sceľovania tých starých je už za nami. 
              Každý deň nás čakalo veľa dobrodružstiev, ktoré pre nás pripravili pani učiteľka Rebrová, pán učiteľ Oriešek a pani učiteľka Gabčová a ktoré sme s radosťou zdolávali. V duchu tábora R³ (Radosť rozdávaním rastie) sme radosť nielen prijímali, ale i dávali napríklad aj prostredníctvom táborovej pošty. Celým táborom nás sprevádzala princezná Radka, od ktorej deti na konci tábora dostali na pamiatku účastnícky diplom.
              Od samého začiatku sme nezaháľali. V pondelok po úvodných zoznamovačkách sme sa ako jeden tím vrhli do zdolávania rozličných výziev. Na druhý deň sme sa popasovali nielen s extrémnymi horúčavami, ale aj s riadnou túrou a opekačkou v Keblí. 
              Streda bola v znamení tvorenia. Naplno sme sa vložili do maľovania a skrášľovania tričiek. Doobeda sme však ešte stihli vystopovať ukrytý poklad. A poklad k nám zavítal aj v osobe kňaza saleziána don Bohuš Levko, ktorý nám odslúžil svätú omšu. 
              Vo štvrtok u nás vysielala lokálna táborová televízia R³TV zábavný program, ktorý si deti museli pripraviť. Vlastne nemuseli, ale chceli, pretože sa snažili rozveseliť princeznú Radku. Čo myslíte, podarilo sa im to? Veruže áno! Naše deti boli veľmi kreatívne a vynaliezavé. Rozosmiali nielen princeznú Radku, ale aj seba navzájom 😊 .
              Prišiel piatok – záverečný deň tábora. Nestihli sme byť ani smutní, lebo čas nám doobeda vyplnila olympiáda a poobede tvorivá dielňa. Naučili sme sa novú techniku – dekupáž.
              Na záver sme si zhodnotili celý tábor, rozdávali sa medaily, diplomy a slová vďaky.
              Bol to Bohom požehnaný čas! Pane, vďaka Ti zaň.

            • Slávnostné ukončenie školského roka 2020/2021

            • Slávnostné ukončenie školského roka 2020/21 sa konalo tradične vo farskom kostole. Žiaci materskej a základnej školy spolu s učiteľmi, pedagogickými i nepedagogickými zamestnancami sa zúčastnili  na svätej omši, ktorú celebroval pán dekan Stanislav Stolárik. Počas nej mohli všetci ďakovať Nebeskému Otcovi za dary a milosti, ktorými ich obdaroval počas celého školského roka. Vďaku nášmu Pánovi mohli vyjadriť aj spevom, ku ktorému ich inšpiroval nielen spevokol základnej školy, ale i naši škôlkari. Po svätej omši sa pani riaditeľka najprv prihovorila predškolákom, ktorí úspešne ukončili predprimárne vzdelávanie. Potom svoje slová venovala žiakom a učiteľom základnej školy. Súčasťou slávnostného vyhodnotenia bolo aj ocenenie žiakov, ktorí dosiahli na 2. stupni výborný prospech alebo našu školu úspešne reprezentovali v rozličných súťažiach. Boli ocenení diplomami a hodnotnými knihami, ktoré žiakom venovalo rodičovské združenie. Na záver sa k slovu dostali deviataci, ktorí sa poďakovali za uplynulé roky a darovali každému učiteľovi alebo zamestnancovi školy kvietok. Následne sa žiaci presunuli do tried, kde triedni učitelia zhodnotili ich celoročnú aktivitu a odovzdali im vysvedčenia. Pre žiakov sa tak úspešne skončil ďalší školský rok a začali vytúžené prázdniny....

            • Výlet prvákov a druhákov

            • Keďže zvieratá sú neodmysliteľnou súčasťou prírody a nášho života triedne pani učiteľky Kováčová a Kubičinová sa rozhodli, že svojich prváčikov a druhákov vezmú na koncoročný výlet na Minifarmu v Lubine. Sprevádzala nás aj pani učiteľka Adamovičová. Výlet sa konal dňa 25. júna. Už niekoľko dní  pred jeho  uskutočnením sme sa modlili za dobré počasie. A naozaj, počasie nám prialo. Na farme sme mali možnosť vidieť rôzne zvieratká a zažiť s nimi priamy kontakt, napr. česať oslíka, pohladkať koňa, kŕmiť zvieratá, navštíviť ich priamo v ich príbytkoch. Okrem prehliadky rozsiahleho areálu sa mohli deti zabaviť pri rôznych atrakciách. Zaskákať si na trampolíne, schladiť sa pri vodnom ihrisku, ponaháňať sa v slamenom bludisku a kúpiť si malý suvenír alebo malé občerstvenie. Veríme, že si deti z minifarmy odniesli nielen suveníry, ale aj pekné zážitky a spomienky na tento spoločne strávený, obyčajno-neobyčajný deň.

            • Na Butkove

            • Dňa 01.07.2021 kroky všetkých zamestnancov základnej i materskej školy smerovali na krížovú cestu do Butkova, kde sme ďakovali za celý školský rok, za všetko, čo nám priniesol a prosili sme o ten nasledujúci. Modlili sme sa za našich žiakov a ich rodičov, za celú našu školu, všetkých zamestnancov škôl a ich rodiny. Základná škola s materskou školou všetkým vyprosuje veľa Božieho požehnania.

            • Piataci vo Vajnoroch, na Bratislavskom hrade a v Marianke

            • So skvelým nápadom prišiel Klub kresťanských seniorov pod vedením pani Bašovej. Spojiť staršiu a mladšiu generáciu. A tak púchovskí seniori, medzi ktorými bol aj prvý riaditeľ našej školy pán Emil Hakáč, spolu s našimi piatakmi, piatimi šiestačkami a  siedmačkami, s pani riaditeľkou Ľubicou Mišíkovou a triednou pani učiteľkou Luciou Sivákovou sa vybrali do rodiska mučeníka za vieru a patróna povolaní, blahoslaveného Titusa Zemana. V kostole vo Vajnoroch, postulátor procesu blahorečenia, ako aj svätorečenia Titusa Zemana, saleziánsky kňaz don Jozef Slivoň, odslúžil pre nás sv. omšu. V sugestívnej kázni predstavil žiakom ako vzor života a viery dona Titusa Zemana. Po sv.omši sme navštívili hrob mučeníka na miestnom cintoríne. Potom naša cesta pokračovala na Bratislavký hrad, kde sme sa stretli s našimi ôsmakmi, videli sme krásny výhľad na Bratislavu, ale aj niektorých poslancov NR SR. V neďalekom pútnickom mieste Marianke sme odovzdávali naše úmysly Panne Márii. Veľmi nás potešilo, že  nás prišiel pozdraviť otec biskup František Rábek. V kostole sme si vypočuli prednášku pátra Vadrnu o vzniku pútneho miesta a kostola, posilnili sme sa sa výbornou pizzou a nabrali si  liečivej vody z miestneho prameňa. Veľká vďaka patrí Donovi Slivoňovi za sprevádzanie od Vajnor, cez Bratislavu, až do Marianky, ako aj za materiály v Edícii Viera do vrecka-Titus Zeman-Existuje aj iné riešenie a Deviatnik k mučeníkovi. 

            • Naši žiaci najúspešnejší na Slovensku v SmartBooks

            • Dňa 28.6. 2021 spoločnosť SmartBooks odmenila našich žiakov, Anetku Horváthovú z 5.A a Samka Horvátha zo 7.A počítačom,  nakoľko patrili medzi najúspešnejších žiakov na Slovensku v riešení samotestovacích  úloh. Za školu k ďalším oceneným patrila Renka Pobežalová z 1.A  a Michal Smatana zo 4.A a pani učiteľka Lucia Siváková.   

            • Výlet žiakov 3.A a 4.A

            • Koniec školského roka patrí výletom a nebolo tomu inak ani u nás, žiakov 3.A a 4.A. Dňa  25.6. sme sa spolu s pani učiteľkami Virgovou, Ďurnekovou a Rebrovou vybrali za krásami histórie a prírody. Prvou zastávkou bol Park miniatúr v Podolí, kde sme mohli trošku nahliadnuť do histórie. Na jednom mieste sa tu nachádzalo množstvo miniatúr slovenských hradov a zámkov. Nenachádzali sa tu žiadne modely zrúcanín, ale mali sme možnosť vidieť, ako mohli hrady vyzerať v čase svojej slávy. Neodmysliteľnou súčasťou výletu bol i nákup suvenírov. Chlapci sa do dôb stredoveku vrátili prostredníctvom napodobenín dobových zbraní a niektoré dievčatá si vybrali venčeky dvorných dám.

              Druhá zástavka viedla do prírody, konkrétne na Minifarmu v Lubine. Stretli sme tu aj žiakov z 1.A a 2.A, ktorí už boli plní dojmov z absolvovanej návštevy a veselo si užívali detské atrakcie. Nás prehliadka ešte len čakala. Pri každej ohrade sa ozývalo hlasné nadšenie. Mohli sme obdivovať napríklad húsky s húsatami, sliepočky, kuriatka, holuby. Mali sme možnosť pohladkať a nakŕmiť ovečky, kozičky, prasiatko i daniele. Najväčší úspech však zožali klokany, lamy a kone. Neobyčajným zážitkom tiež bolo, keď ošetrovateľ kŕmil malé teliatka z fľaše. Z Minifarmy nachádzajúcej sa v krásnom prostredí sme odchádzali plní zážitkov a spomienok. Bola to príležitosť nielen spoznať a vidieť veľa nového, ale aj možnosť  budovať  vzťahy a prežívať zážitky spolu ako spoločenstvo, mimo školských lavíc. Už sa tešíme na ďalší školský výlet o rok.

            • Rozlúčka deviatakov

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Rozlúčka deviatakov.

              Slová vďaky, zaujímavý program, spomienky,... Lúčenie. Deväť rokov v škole zanechá v srdci každého človeka stopu. Veď nie je to tak dávno, keď naši deviataci boli pasovaní za žiakov CZŠ sv. Margity. V pondelok 28.06.2021 sa v Mestskom divadle v Púchove rozlúčili so svojimi spolužiakmi, učiteľmi i s celou našou školou. Pani riaditeľka Ľubica Mišíková budúcim stredoškolákom zaželala, aby boli nielen úspešní, ale aby i naďalej kráčali po Božej ceste. Triedny učiteľ Peter Rečka si pripravil pre každého žiaka krátku veršovanú básničku. Rovnako aj žiaci poďakovali jednotlivým vyučujúcim formou rýmovanej básne.

               

            • Tanečná show

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Tanečná show.

               V posledných horúcich júnových dňoch bolo pre nás príjemným osviežením vystúpenie člena tanečnej skupiny Old School Brothers Miroslava „Bruise“ Žilku. 
              Známy tanečník k nám zavítal 23. júna s motivačným programom „Prejav sa pohybom“, prostredníctvom ktorého chce deti a mládež povzbudiť k pohybu a k aktívnemu životnému štýlu. Miroslav Žilka nám počas vystúpenia predviedol  niekoľko nových tanečných choreografií. Do svojho programu zapojil aj veľkú časť detí, ktoré mali možnosť naučiť sa zaujímavé tanečné kroky v štýloch Break dance a Poppin´. Zistili sme, že v škole máme veľa talentov na tanec, žiaci si mali možnosť aj zasúťažiť, pričom najviac divákov presvedčili výkony Klárky Murárikovej z 3.A a Matúša Belása z 5.A.Tí najodvážnejší si mohli skúsiť battle dance, v ktorom si porovnali svoje tanečné schopnosti. Na záver programu nechýbala ani autogramiáda. 

              Ďakujeme vedeniu školy za výbornú akciu. Na záver sme dostali aj novokňazské požehnanie, nášho bývalého absolventa, Františka Dašku.

            • Siedmaci na výlete v lanovom parku

            • Tento rok sme sa rozhodli ísť na koncoročný výlet do Tarzánie – lanový park. Toto rozhodnutie bolo skvelé. Lanový park bol veľmi náročný a chcelo to veľa odvahy prekonať svoj strach. Aj keď sme boli istení dvoma lanami a mali prilbu na hlave, vyliezť na vysoký strom, loziť po pohyblivých drevách, zviesť sa po 85m lanovke, chcelo veľmi veľa odvahy. Po ukončení dráhy si pre nás personál z lanového parku pripravil aktivity – streľba z luku, bungeerunning a tímovú aktivitu hľadanie pokladu. Potom sme sa prešli na Trenčianske námestie, kde sme sa ochladili zmrzlinou a ako tínedžeri sme výlet ukončili v nákupnom centre. Nakúpili sme si zopár darčekov, urobili spoločnú fotku a išli domov vlakom.

            • 9.A na školskom výlete v Prahe

            • V dňoch 15-17.6.2021 nás náš pán triedny učiteľ Rečka  zobral na koncoročný výlet do Prahy. Cesta bola dlhá a únavná, ale stálo to za to. Bývali sme na Hradčanoch, v centre mesta, u kapucínov v kláštore, v časti pre turistov. Videli sme počas týcho dní toho naozaj veľa,  národné a hstorické pamiatky, navštivili sme  ZOO, plavili sa loďou po Vltave a dokonca sme boli aj vo veľkom lanovom parku, kde sme zliezali lanové prekážky. Výlet sa mi veľmi páčil a určite by sme išli znovu.

              Terézia Bašová

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou sv. Margity
      • Námestie slobody 562/1
        020 01 Púchov
        Slovakia
      • Stravovanie ekonómka (vyúčtovanie a platenie stravy ZŠ a MŠ): 0910 852 312

        Odhlasovanie stravy MŠ: 0910 852 310
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje