• Novinky

            • Návrat do školy MŠ a ZŠ od 8.2. 2021 a možnosť testovania rodičov v škole dňa 6.2. 2021

            • Milí rodičia, učitelia a žiaci!

              Podľa usmernenia MŠ V V a Š SR od 8.2. 2021 (pondelok) pokračuje výučba žiakov 1.-4. ročníka prezenčnou formou. Rovnako je otvorená aj materská škola. Podmienkou návratu žiakov a detí je  negatívny test jedného zo zákonných zástupcov žiaka ZŠ alebo jedného zo zákonných zástupcov dieťaťa MŠ a čestné vyhlásenie o bezinfekčnosti žiaka a dieťaťa, ktoré sa nachádza dolu pod oznamom, ktorého prílohou má byť kópia negatívneho testu. Rovnako platí aj potvrdenie o prekonaní COVID 19. V našej škole budú mať rodičia a zamestnanci možnosť dať sa otestovať v sobotu dňa 6.2. 2021 v čase od 8,00-12,00 hod. Test je platný 7 dní. Pre lepšiu organizáciu je nasledovný rozpis:

              8,00 hod.– 8,30 hod. zamestnanci

              8,30hod. -9,30 hod. rodičia detí MŠ

              9,30 hod. – 11.00 hod. rodičia žiakov 1- a 2. ročníka

              11.00 hod. – 12.00 hod. rodičia žiakov 3. a 4. ročníka.

               

              Žiaci 5.- 9. ročníka pokračujú od 8.2. 2021 v online výučbe.

              Nove_cestne_vyhlasenie.docx

               

            • Svetový deň bez mobilu - 6.2. (Vzhľadom na prioritu testovania a dostupnosť rodičov, presúvame termín na 7.2.)Pridáš sa pozajtra?

            • Ako každý rok, tak aj tento si pripomíname 6. február ako deň bez mobilného telefónu. Je to deň, keď máme príležitosť zamyslieť sa nad tým, ako nám telefóny zasahujú do životov, prípadne ako nám ich uľahčujú. Telefón už dávno nie je len na telefonovanie. Smartfóny výrazne zasiahli do každodenného života ľudí a do značnej miery ovplyvňujú aj ich správanie.

               

              Začiatok mobilnej komunikácie na Slovensku sa viaže na rok 1991. Práve vtedy bol v našej krajine uskutočnený prvý hovor a následne začala komerčná prevádzka.

              Pevnú linku v minulosti nemal každý. Na jej zriadenie sa čakalo dosť dlho a navyše to bolo finančne náročné. Teraz je to už  pomaly nemysliteľné.

              Aktuálna situácia

              Dnes si už život bez smartfónu poriadne ani nevieme predstaviť. Okrem telefonovania nám nahrádzajú fotoaparáty, hudobné prehrávače, kalendáre a mnoho ďalších dôležitých zariadení, ktoré by sme inak nosili pri sebe. Mať všetko podstatné v jednom malom zariadení je určite obrovskou výhodou.

              Môžeme povedať, že nám veľmi pomáhajú v dnešnom mnohokrát uponáhľanom čase, na druhej strane nás ochudobňujú o spoločné zážitky, máme tzv. „virtuálnych kamarátov“ cez sociálne siete , prestávame komunikovať s ľuďmi okolo, strácame prehľad o reálnom svete pohltený do svojich hier atď.

              V minulosti by sme pravdepodobne deň bez mobilu zvládli úplne bez problémov.

              Preto by sme sa radi propojili k celosvetovej výzve  a pýtame sa ŤA

              Zvládol by ste takýto deň aj teraz, teda pozajtra ?

              Ak si majiteľom mobilného telefónu a pozajtra sa úplne bez neho zaobídeš ,  máš možnosť dostať sladkú odmenu po príchode do školy.

              Podmienkou je :

              1. Vydržať  celú nedeľu bez mobilu ( úlohy si poznač  cez EDUPAGE ešte  dnes, zajtra si urob, v nedeľu Ti neprídu žiadne).
              2. Tvoj otec, alebo mama potvrdia Tvojmu triednemu cez EDUPAGE, že si sa celý deň nedotkol mobilu.

              Tak čo, kamarát, kamarátka, dáš to ???

              ZŠ s MŠ sv.Margity

            • Polročné výpisy hodnotenia

            • V piatok  29.1. 2021  budú doručené polročné výpisy hodnotenia žiakov.  Polročné výpisy posielame elektronicky prostredníctvom rodičovského konta EduPage. Rodič si výpis stiahne a jeho prijatie podpíše podobne, ako to funguje pri podpisovaní známok. Žiaci si môžu výpis tiež stiahnuť, nemôžu ho však podpísať. Škola má vždy aktuálny prehľad o tom, ktorí rodičia už výpis videli aj to, ktorí ho už podpísali a kedy.

            • 2% (1%) daní

            • Na hornej lište webovej stránky sú uvedené údaje na darovanie 2% (1%) daní. Srdečne ďakujeme všetkým, ktorí sa rozhodnú prispieť na skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu v škole.

            • Vyučovanie od 1.2. 2021

            • Na základe rozhodnutia MŠVV a Š SR bude od 1.2. naďalej pokračovať pre 1. a 2. stupeň online výučba. Materská škola bude otvorená od 2.2. 2021 pre deti rodičov pracujúcich v kritickej infraštruktúre alebo ktorým povaha práce neumožňuje pracovať z domu.  

            • Naši úspešní riešitelia celoslovenskej súťaže Všetkovedko

            • Vážení rodičia, milí žiaci,

              Aj tento  školský rok sa niektorí naši žiaci I.stupňa zúčastnili celoslovenskej vedomostnej súťaže pre bystré deti--Všetkovedko, kde mnohí z nich patrili  k najlepším riešitelom svojich kategórii.

              Výsledky súťaže Všetkovedko  2020/21

               

              2.A    max. počet bodov 168, súťažilo   7054 detí

               Z našich najlepší

              1.miesto- Láncoš Ján                              154 bodov

              2. miesto- Mišúnová Viktória                  146 bodov

              3. miesto- Vozárová Kristína                   144 bodov

               

              3.A     max. počet bodov 210, súťažilo  5852  detí

               Z našich najlepší

              1. miesto- Macková Alžbeta                    186 bodov

              2. miesto- Rebrová Sára                           163 bodov

              3. miesto- Rudincová Mária                     135 bodov

              Ďalšie poradie: Krump Michal                 125 bodov

                                      Šalamúnová Sára               113 bodov

                                      Dutková Mária Dorota       112 bodov

                                      Tulkisová Paulína                 77 bodov

               

              4.A     max. počet bodov  210, súťažilo  5416  detí

               Z našich najlepší

              1. miesto- Kysucký Tomáš                       148 bodov

              2. miesto- Štefina Ján                              125 bodov

              3. miesto-  Kuťka Gabriel                            95 bodov

               

              Všetkým  " Všetkovedkom " ďakujeme za  úspešnú reprezentáciu našej školy a želáme im veľa dôvtipu a rozumu aj v ďalších ročníkoch a iných súťažiach.

               

              ZŠ s MŠ sv.Margity

               

               

               

               

               

            • Rok sv. Jozefa je príležitosťou načerpať Božiu milosť cez odpustky

            • Svätý otec František vyhlásil osobitný Rok svätého Jozefa 8. decembra 2020, 150 rokov od vyhlásenia sv. Jozefa za patróna celej Cirkvi pápežom Piom IX. v r. 1870.

              Pri príležitosti Roka Sv. Jozefa, pápež František prostredníctvom dekrétu Apoštolskej penitenciárie udelil možnosť získania úplných odpustkov za rozličných príležitostí.

              „Všetci veriaci tak budú mať možnosť usilovať sa prostredníctvom modlitieb a dobrých skutkov, aby za pomoci svätého Jozefa, hlavy nebeskej rodiny z Nazareta, nadobudli útechu a úľavu od ťažkých ľudských a sociálnych súžení, ktorý dnes postihujú súčasný svet.“

              Úplné odpustky sa udeľujú za bežných podmienok ( sviatostná spoveď, eucharistické prijímanie a modlitba na úmysel svätého otca a strániť sa – nesúhlasiť s nijakým hriechom.

              Odpustky sa udelia napr. tým, ktorí budú aspoň 30 min. meditovať o modlitbe Otčenáš alebo sa zúčastnia aspoň jeden deň duchovnej obnovy, ktorej súčasťou je meditácia o sv. Jozefovi.

              Ktorý podľa príkladu sv. Jozefa vykonajú telesný alebo duchovný skutok milosrdenstva. Tiež rodinám alebo snúbencom, ktorí sa budú spolu modliť ruženec.

              Podobne tým, ktorí dennodenne zveria svoju činnosť do ochrany sv. Jozefa.

              Každému veriacemu, ktorý bude modlitbami prosiť o príhovor remeselníka z Nazareta, aby ten, kto hľadá prácu, mohol nájsť zamestnanie a aby práca všetkých bola dôstojná.

              Úplné odpustky získajú aj tí, ktorí sa na príhovor sv. Jozefa budú modliť za Cirkev trpiacu prenasledovaním zvonku i z vnútra a za úľavu všetkých kresťanov, ktorí znášajú akúkoľvek formu prenasledovania.(Napr. litánie k sv. Jozefovi alebo modlitbu: K tebe sa utiekame sv. Jozef).

              Tí, ktorí z oprávnených dôvodov nemôžu vyjsť z domu: seniori, chorí, zomierajúci...ktorí nesúhlasia so žiadnym hriechom, s úmyslom splniť, hneď ako to bude možné tri bežné podmienky a vykonajú nejaký zbožný skutok na počesť sv. Jozefa, obetujúc Bohu s dôverou bolesti a problémy svojho života.

               

            • Zamyslenia k Roku sv. Jozefa

            • Všetci môžu objaviť vo sv. Jozefovi – mužovi, ktorý nepozorovane prechádza okolo, mužovi bežného, nenápadného a skrytého života – orodovníka, oporu a sprievodcu v ťažkých chvíľach. Svätý Jozef nám pripomína, že všetci tí, čo sú zdanlivo skrytí alebo sú „v tieni“, môžu v dejinách spásy zohrávať nenahraditeľnú úlohu.

              1. Milovaný otec

              Veľkosť sv. Jozefa spočíva v tom, že bol Máriiným manželom a Ježišovým otcom.          

              Svoju legálnu právomoc nad svätou rodinou využil na to, aby jej úplne daroval seba samého, svoj život, svoju prácu; svoje ľudské povolanie milovať domácich tak premenil na nadľudské darovanie seba, svojho srdca a všetkých schopností na lásku v službe Mesiášovi, ktorý rástol v jeho dome.“

              2. Otec nežnej lásky

              Jozef videl Ježiša deň za dňom rásť „v múdrosti, veku a v obľube u Boha i u ľudí“ (Lk 2, 52). Tak ako urobil Pán s Izraelom aj on učil Ježiša chodiť, držiac ho za ruku: bol pre neho ako otec, ktorý ho berie na ramená a skláňa sa k nemu, aby ho nachoval (porov. Oz 11, 3 – 4).

              3. Poslušný otec

              Podobne ako Boh zjavil svoj plán spásy Márii, vyjavil svoje plány aj Jozefovi. Urobil to v snoch, ktoré sú v Biblii – rovnako ako u všetkých starých národov – považované za jeden z prostriedkov, ktorými Boh zjavuje svoju vôľu. V každej situácii svojho života dokázal Jozef povedať svoje „fiat“ tak ako Mária pri zvestovaní a Ježiš v Getsemanskej záhrade.

              4. Prijímajúci otec

              Jozef prijal Máriu bezpodmienečne. Dôveroval anjelovým slovám. „Šľachetnosť jeho srdca je taká veľká, že to, čo sa naučil zo zákona, podriaďuje láske. Dnes v tomto svete, kde je zjavné psychické, slovné a fyzické násilie na ženách, sa Jozef ukazuje ako vzor úctivého a citlivého muža, ktorý, hoci nemá všetky informácie, rozhodne sa ochrániť Máriino dobré meno, jej dôstojnosť a život. V jeho pochybnostiach o tom, ako najlepšie konať, mu Boh svojím svetlom pomohol prijať toto rozhodnutie.“

              5. Tvorivo odvážny otec

              Ak je prvým krokom každého skutočného vnútorného uzdravenia prijatie vlastnej osobnej histórie a v nej aj toho, čo sme si v našom živote nezvolili, treba dodať aj ďalšiu dôležitú vlastnosť: kreatívnu odvahu. Tá sa objavuje predovšetkým vtedy, keď nás postretnú problémy. Skutočne pred ťažkosťami sa možno zastaviť a vzdať sa, alebo sa istým spôsobom s nimi popasovať. Práve ťažkosti niekedy umožňujú, aby sa v každom z nás prebudili zdroje, o ktorých sme ani netušili, že ich máme. 

              6. Pracujúci otec

              Ďalšia charakteristická stránka sv. Jozefa, ktorá sa vyzdvihovala,  bol jeho vzťah k práci. Jozef bol tesár, ktorý poctivo pracoval, aby zaistil živobytie pre svoju rodinu.Od neho sa Ježiš učil, čo znamená jesť ovocie svojej práce a akú hodnotu, dôstojnosť a radosť to prináša. Práca znamená účasť na samotnom diele spásy; je príležitosťou na urýchlenie príchodu Božieho kráľovstva, na rozvinutie vlastných talentov a schopností, ktoré dávame do služby spoločnosti a bratského spoločenstva.

              7. Tieň Otca

              Poľský spisovateľ Jan Dobraczyński vo svojej knihe Tieň Otca vyrozprával životný príbeh sv. Jozefa vo forme románu. Postavu Jozefa opisuje pomocou sugestívneho obrazu tieňa: voči Ježišovi je Jozef akoby tieňom nebeského Otca na zemi. Ochraňuje ho, stráži, nikdy sa od neho neodlúči, ale stále sleduje jeho kroky. Spomeňme si, čo Mojžiš pripomínal Izraelu: „Na púšti si sám videl, ako ťa Pán, tvoj Boh, nosil ako muž, ktorý nesie svojho syna po celej ceste“ (porov. Dt 1, 31). Takto Jozef plnil svoju otcovskú úlohu celý svoj život.

               Otcami sa nerodíme, otcami sa stávame. A nestávame sa nimi tým, že privedieme na svet dieťa, ale preto, že prevezmeme zodpovednosť za starostlivosť oň. Zakaždým, keď ktokoľvek prijme starostlivosť o život druhého, v istom zmysle plní voči nemu otcovskú úlohu.

              Z   Apoštolského   listu  Svätého Otca Františka - Patris corde pri príležitosti 150. výročia  vyhlásenia sv. Jozefa za patróna univerzálnej Cirkvi

              Obráťme sa k nemu so svojou modlitbou:

              Buď pozdravený ochranca Vykupiteľa

              a ženích Panny Márie.

              Tebe Boh zveril svojho Syna;

              v teba Mária vložila svoju dôveru;

              s tebou sa Kristus stal mužom.

              Ó, blažený Jozef, ukáž, že si aj naším otcom

              a veď nás po ceste života.

              Vypros nám milosť, milosrdenstvo a odvahu

              a ochráň nás pred každým zlom. Amen.

            • Okresné kolo anglickej olympiády

            • Okresné kolo anglickej olympiády sa online uskutočnilo 13. januára 2021. Našu školu reprezentovali Samuel Horváth zo 7.A a Adam Gerschdorf z 9.A. Obaja žiaci sa vo svojej kategórii umiestnili na 5.mieste. Srdečne ďakujeme za reprezentáciu školy. Ďakujeme paani učiteľke Mgr. Kataríne Huťovej a Ing. Jane Belobradovej za  prípravu.

              ZŠ s MŠ sv.Margity

          • Vyučovanie od 25.1. a polročný výpis hodnotenia žiakov
            • Vyučovanie od 25.1. a polročný výpis hodnotenia žiakov

            • Vážení rodičia, milí žiaci! Ako zaiste viete z médií, aj na budúci týždeň bude od pondelka 25.1. 2021 dištančné vzdelávanie - online výučba. Ako bude prebiehať testovanie žiakov na COVID 19 a výučba od 1.2. 2021 Vás budeme informovať.  Vieme, že k dátumu 1.2. a 2.2. 2021 budú platné negatívne certifikáty rodičov, ktoré boli vystavené od 18.1. 2021 alebo potvrdenie od lekára o prekonaní COVID 19 (vzor je uverejnený nižšie v Novinkách). V piatok  29.1. 2021  budú doručené polročné výpisy hodnotenia žiakov. Osobne odovzdať každému žiakovi polročný výpis známok tento rok nie je možné. Na základe usmernenia ministerstva k vydávaniu výpisov hodnotenia za 1. polrok môže škola zaslať výpis elektronicky prostredníctvom rodičovského konta. Rodič si výpis stiahne a jeho prijatie podpíše podobne, ako to funguje pri podpisovaní známok. Žiaci si môžu výpis tiež stiahnuť, nemôžu ho však podpísať. Škola má vždy aktuálny prehľad o tom, ktorí rodičia už výpis videli aj to, ktorí ho už podpísali a kedy.

            • Získanie grantu z Nadačného fondu Telekom

            • Milí rodičia a žiaci, s radosťou vám oznamujeme, že naša škola bola úspešná v Grantovej výzve ST Digitálna generácia 2020 vypísanej Nadačným fondom Telekom pri Nadácii Pontis a získala grant vo výške 1000€ na nákup učebných pomôcok micro:bit.

              Micro:bit je malý programovateľný robot vyvinutý v roku 2016 vo Veľkej Británii televíznou spoločnosťou BBC. Je používaný na výučbu programovania v mnohých krajinách sveta. Práca s micro:bitmi je pre žiakov veľmi motivujúca a zábavná, nakoľko žiaci programujú reálny objekt a  následne môžu pozorovať jeho správanie.

              Sme veľmi radi, že budeme môcť na našej škole pracovať takýmto inovatívnym spôsobom. Učebné pomôcky už prišli, preto hneď, ako sa vrátime k prezenčnej výučbe, začneme s micro:bitmi pracovať v 9. ročníku a následne v nižších ročníkoch. Verím, že práca s micro:bitmi bude pre našich žiakov zaujímavá.

            • Potvrdenie o prekonaní Covid-19

            • Vážení  rodičia, milí žiaci,

              Žijeme v dobe, keď nás obklopuje  nebezpečný vírus COVID-19 . Aj napriek snahe, aj napriek používaniu dezinfekcii a dodržiavaní ďalších opatrení sa môže stať, že človek sa  nechtiac nakazí, musí zostať v karanténe a liečiť sa.

              O ukončení  karantény rozhodne RÚVZ v spolupráci s lekárom, ktorý vystavuje potvrdenie o prekonaní tejto choroby.  Doteraz každý lekár vydával svoje potvrdenia v rôznych formách a na rôznych tlačivách.

              Aby sa systém zjednotil,  koncom minulého mesiaca  RÚVZ SR vydal vzor potvrdenia, ktorý  je jednotný pre všetkých.

              Preto Vás  chceme poprosiť, ak by ste náhodou v blízkej  dobe prekonali toto ochorenie, používajte ako potvrdenie pre potreby našej školy toto tlačivo v prílohe, ktoré Vám potvrdí Váš ošetrujúci lekár.

              V prípade nadchádzajúceho testovania a návratu do škôl, u tých, čo prekonali COVID-19,  bude potrebné preukázať sa  potvrdením o prekonaní ochorenia.

              Pokiaľ máte od lekára už nejaké iné potvrdenie , platí  aj to, len odteraz  by sme chceli  používať  jednotný  formulár.

               

                                                                                                                    Ďakujeme za porozumenie

                                                                                                                        ZŠ s MŠ sv. Margity 

            • Vyučovanie od 18.1. 2021 a uzatvárenie klasifikácie žiakov

            • Milí učitelia, rodičia a žiaci! Na budúci týždeň, teda od 18.1. 2021, sa podľa ministra školstva, bude opäť učiť 1. a 2. stupeň online formou. Prvý polrok na základe rozhodnutia pedagogickej rady bude v našej škole uzatvorený k 31.1. 2021 (nie je potrebné predlžovať klasifikáciu do 31.3. 2021). Polročná klasifikačná porada bude prebiehať online formou dňa 25.1. 2021. Do uvedeného dátumu budú mať žiaci uzatvorenú klasifikáciu. Výpis klasifikácie bude žiakom odoslaný prostredníctvom EduPage dňa 29.1. 2021. So srdečným pozdravom a v modlitbe za Vaše zdravie, vedenie školy

            • Návrat žiakov do škôl

            • Milí rodičia a žiaci!

              Na základe tlačovej besedy ministra školstva zo dňa 4.1. 2021 sa od 11.1. 2021 (pondelok) bude 1. a 2. stupeň školy učiť dištančným spôsobom cez EduPage (žiaci 2. stupňa sa tak aj učili od 26.10. 2020). Žiaci a rodičia 1. stupňa dostanú usmernenie cez triedne pani učiteľky na dištančný spôsob výučby cez EduPage.  Od 18.1. 2021 by mala byť prezenčná forma vyučovania pre 1. stupeň, avšak po testovaní zákonných zástupcov a zamestnancov.  Deti materskej školy nastúpia do škôlky od 18.1. 2021. Žiaci 2. stupňa by mali nastúpiť na prezenčnú formu vyučovania od 25.1. 2021, po pretestovaní žiakov 2. stupňa a jedného z rodičov, ktoré sa uskutoční v dňoch 22.1.-24.1. 2021, pričom ÚVZ SR určí vyhláškou pretestovanie. Zároveň je potrebné zdôrazniť, že tieto podmienky sú predbežné a závisieť budú od vývoja situácie. Lokálne podmienky navyše môže zmeniť alebo upraviť RÚVZ. Od 11. do 18. januára bude vyplácaná pandemická OČR.

              KLASIFIKÁCIA

              Vzhľadom na aktuálnu situáciu sa upravili aj niektoré pravidlá pri klasifikácii žiaka. „Termín na vyskúšanie a hodnotenie za prvý polrok sa predlžuje do 31. marca. Učitelia tak nemusia prvé týždne po otvorení škôl mať pocit, že treba „naháňať známky.“ Nie je to potrebné. Ak má žiak známky z prvého polroku a je potrebné, aby získal ďalšiu známku, je možné ho do 31. marca hodnotiť,“povedal minister školstva. Následne bude žiakovi táto známka zapísaná do prvého polroka a bude mu uzavretá konečná známka za prvý polrok. U nás v škole má ale väčšina žiakov 2. stupňa dosť známok aj z dištančného vzdelávania, ktoré začalo od 26.10. 2020.

              TESTOVANIE PRE 5. A 9. ROČNÍK

              „Čo sa týka testovania piatakov a deviatakov, testovanie sa pre žiakov 5. ročníka ruší. Pre žiakov 9. ročníka sa uskutoční v termíne 9. – 10. júna s náhradnými termínmi 24. júna a 25. júna,“ priblížil minister školstva.

              PRIJÍMACIE KONANIE

              Zmeny nastali aj pri termínoch na prijímacie konanie na stredné školy. Štandardné prijímacie skúšky sa budú konať v prvom termíne 3. mája (podľa potreby aj 4. mája 2021). V druhom termíne sa uskutočnia 10. mája (alebo podľa potreby 11. mája).

              Talentové prijímacie skúšky sa uskutočnia v prvom termíne 5. mája (podľa potreby aj 6. a 7. mája 2021). V druhom termíne 12. mája (prípadne 13. a 14. mája).

            • Vianočné prianie

            • Krásne vianočné sviatky a požehnaný nový rok všetkým vyprosuje ZŠ s MŠ sv. Margity. Tieto krásne vianočné a novoročné priania, ktoré sme za školu posielali,  vyrobila so svojimi deťmi pedagogická asistentka Mgr. Rebrová. Srdečne ďakujeme. 

            • Prezenčná a dištančná forma vyučovania

            • V súvislosti s otvorením škôl podľa pravidiel MŠ VV a Š SR sa  od škôl a školských zariadení žiadal prieskum záujmu o testovanie medzi rodičmi žiakov  2. tuňa a nahlásenie počtu požadovaných testov do 21. decembra 2020 tak, aby príslušné okresné úrady mohli zabezpečiť pre testovacie odberové miesta dostatok antigénových testov. Odporúčaný termín testovania je 7. až 9. januára 2021.

              Pandemický manuál bol pripravený na základe podmienok Pandemickej komisie vlády SR, Ústredného krízového štábu, vlády SR či Úradu verejného zdravotníctva SR. Kompletný manuál aj s prílohami je zverejnený na webe ministerstva školstva.

              Podľa výsledkov v našej škole 76% rodičov 2. stupňa bolo za prezenčnú formu výučby s pretestovávaním a 24% za dištančnú formu. Ako vyplýva z výsledkov od 11.1. 2021 otvoríme prezenčnú formu výučby, ak bude situácia v Púchove podľa ÚVRZP a COVID automatu zóny umožňovať realizovať uvedený typ výučby. O čase a spôsobe testovania budeme rodičov informovať po novom roku.

            • PYTAGORIÁDA a MATEMATICKÁ OLYMPIÁDA

            • Aj v tomto školskom roku sa konala matematická súťaž PYTAGORIÁDA, ktorej sa mohli zúčastniť žiaci tretieho až ôsmeho ročníka. Tiež sme mali úspešných rieśiteľov MATEMATICKEJ OLYMPIADY. Títo z nich   postupujú do okresného kola.

               

              PYTAGORIÁDA

              3.ročník 3 postupujúci

              Nela  Vidová                       12b za úlohy +   9b za čas =  21 bodov             1.miesto

              Sára  Rebrová                    14b za úlohy +   6b za čas =  20 bodov              2.miesto

              Michael Krump                   10b za úlohy + 10b za čas =  20 bodov             3.miesto

               

              4.ročník  2 postupujúci

              Tomáš  Smatana                 13b za úlohy +   8b za čas  =  21 bodov             1.miesto

              Ján Štefina                         10b za úlohy +  8b za čas   =  18 bodov              2.miesto 

                                                                                                                 

              5.ročník 3 postupujúci

              Matúš  Šedivý                    12b za úlohy +  7b za čas  = 19 bodov                1.miesto

              Helena Loduhová              12b za úlohy +  7b za čas =  19 bodov                2.miesto

              Eliana Šerá                         13b za úlohy  + 5b za čas =  18 bodov                3.miesto

               

              6.ročník 3 postupujúci

              Ján Janíček                         13b za úlohy + 8b za čas  = 21 bodov                 1..miesto

              Hugo Bersihand                 11b za úlohy + 9b za čas  = 20 bodov                  2.miesto

              Barbora  Rosinová             13b za úlohy + 7b za čas  = 20 bodov                  3.miesto

               

              7.ročník 3 postupujúci

              Samuel  Horváth                12b za úlohy + 1b za čas  = 13 bodov                   1.miesto

              Katarína  Rudincová         10b za úlohy + 2b za čas  = 12 bodov                    2.miesto

              Kristína Šedivá                  10b za úlohy +  2b za čas = 12 bodov                    3.miesto

               

              8.ročník 2 postupujúci

              Martin Janíček                  11b za úlohy + 10b za čas = 21 bodov                   1.miesto

              Adam  Janík                       11b za úlohy +   1b za čas = 12 bodo                     2.miesto

               

               MATEMATICKÁ  OLYMPIÁDA

               

              Kategória Z5

              Ondrej  Rudinec

              Eliana Šerá

              Marian  Ficek

               

              Kategória  Z9

              Jakub  Fedor

              Adam  Gerschdorf

              Juraj  Šedivý

              Ďakujeme učiteľom Matematiky- pani Mgr. Veronike Pobežalovej, RNDr. Jozefovi Toporovi a pani učiteľke Mgr. Monike Ďurnekovej  za prípravu.

              Všetkým  žiakom  blahoželáme a prajeme veľa úspechov v okresnom kole.

            • Liturgický rok v kaplnke

            • V školskej kaplnke vstupujeme  do najkrajšieho obdobia liturgického roka. Výzdobu tvoria jasličky s jezuliatkom, ktorého rozopätá náruč  nám pripomína zjavenie Božej lásky celému svetu. Boh sa stal človekom! Ľudský rozum nemôže obsiahnuť tento zázrak. Len vo chvíľach modlitby nám môže  kúsok z tohto veľkého tajomstva preniknúť srdce.

              „Znamením Boha je, že sa stáva maličkým, stáva sa dieťaťom, dovoľuje, aby sme sa ho dotýkali a prosí o našu lásku. Boh sa stáva dieťaťom, aby sme ho my mohli milovať, pričom sa on dôverne ako dieťa odovzdáva do našich rúk. Akoby takmer vravel: Viem, že jas mojej slávy ťa ľaká, že tvárou v tvár mojej veľkosti sa snažíš opierať a chytať samého seba. A preto teda, prichádzam k tebe ako dieťa, aby si ma tak mohol vziať a láskať.“   Úryvok z knihy:  Dieťa vám bude znamením, Joseph Ratzinger-Benedikt XVI.

            • Nové príbehy adventného čítania

            • Štvrtáci s napätím počúvali príbeh od Ľudovíta Hlaváča z knihy „Svetlo vo tmách“. Na papiere usilovne kreslili svoje predstavy príbehu, ktorý sa odohrával v čase prvých Vianoc. V ňom poslal Boh Otec anjela z neba , aby našiel na zemi človeka, ktorý sa ako prvý pokloní jeho novonarodenému synovi. Anjel v príbehu to nemal jednoduché. Posolstvo nemohol zveriť zlému a nemravne žijúcemu kráľovi Herodesovi, ani vtedajším pyšným kňazom, ani  lakomým a bezcitným ľuďom z  Betlehema. Nakoniec, keď strácal nádej, že splní úlohu, ktorú dostal, našiel pastierov, ktorí  opatrovali ovečky. Pastieri boli jednoduchí ľudia, pokorného a dobrého srdca, ktorí si verne a s láskou plnili povinnosti. Preto mohli počuť vetu nebeského posla : „ Dnes sa vám v Dávidovom meste narodil Spasiteľ, Kristus Pán. A toto vám bude znamením: Nájdete dieťatko zavinuté do plienok a uložené v jasliach.“ A tak práve pastieri boli prví, ktorí sa mohli pokloniť Božiemu synovi, malému Ježiškovi.

              Tretiaci si vybrali ďalší príbeh z knihy „Vianočné rozprávky pri kozube“, s názvom „ Čarovný naštrbený hrnček.“ Hlavným  hrdinom nie je hrnček, ako by sa na prvé počutie zdalo, ale súrodenecká láska bratov. Aj keď naštrbený hrnček mal určite svoju veľmi dôležitú úlohu, čo je vidieť aj na  kresbách detí.

               

            • 4. adventná nedeľa: „Neboj sa Mária, našla si milosť u Boha.“ (Lk 1,26-38)

            •  

               

              Boh prichádza, aby nás štedro obdaroval svojou láskou. My môžeme jeho dary prijať, keď po nich túžime a keď sme si pripravili svoje srdce. Čím chceme byť od Boha obdarovaní v tieto Vianoce? Môžeme mu to v modlitbe povedať a prosiť o príhovor Pannu Máriu a sv. Jozefa.

              Skutky 4. adventného týždňa: robiť ľuďom radosť, obdarovať iných dobrým slovom, prekvapením.

              (Mladší žiaci si vo svojom Betleheme vymaľujú postavu Panny Márie a Jozefa, môžu dokresliť anjela a tiež seba a svoju rodinu, ako sa prichádzajú pokloniť malému Ježiškovi. Na Štedrý deň do jasličiek dokreslia malého Ježiška).

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou sv. Margity
      • Námestie slobody 562/1
        020 01 Púchov
        Slovakia
      • Stravovanie ekonómka (vyúčtovanie a platenie stravy ZŠ a MŠ): 0910 852 312

        Odhlasovanie stravy MŠ: 0910 852 310
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje