• Novinky

            • Exkurzia na Dni otvorených dverí vedy a techniky na FPT v Púchove

            •  Žiaci 8. a 7. ročníka vďačne využili možnosť okúsiť vysokoškolskú atmosféru naplnenú   vedou a technikou, keď sa 11. novembra „vyhrali“ v laboratóriách, učebniach a  ateliéroch Fakulty priemyselných technológií Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Púchove. Počas dňa otvorených dverí sa dozvedeli o možnostiach štúdia na tejto fakulte a na vlastnej koži okúsili byť vedcami a technikmi.  V rámci pestrého programu pracovali s keramickou hlinou, ohýbali sklo, skúšali efektné chemické pokusy, objavili mikroskopický svet kovov, krásu optickej mikroskopie, videli modely textilných dizajnov a dokonca modelovali mechanické sústavy. Program bol obohatený o dve prednášky popredného slovenského vedca, vysokoškolského učiteľa a svetoznámeho chemika prof. RNDr. Milana Melníka, DrSc., o pilieroch dlhovekosti a o rozdieloch medzi mužom a ženou.  Najvzácnejším prínosom celého dňa bolo nesporne vzbudenie záujmu o prírodovedné predmety, vedu a techniku u mladých ľudí.  Práve tieto odvetvia sú budúcnosťou našej spoločnosti. 

            • Zápis budúcich prváčikov bude v apríli

            • Tradičný termín zápisov detí do základných škôl od polovice januára je už minulosťou. V tomto roku sa prvýkrát uskutočnia v neskoršom – aprílovom termíne. Túto zmenu priniesla novela školského zákona z júna minulého roku.
                   Rodičia tak privedú budúcich prváčikov na zápis k nám do školy 5.4. 2016 (utorok) alebo 15.4. 2016 (piatok) v čase od 15,30-18,00 hod. Posun o dva a pol mesiaca si vyžiadala prax, keď sa ukázalo, že pre mnohé deti je tento čas významný pre dosiahnutie školskej spôsobilosti (súhrn psychických, fyzických a sociálnych schopností, ktorý dieťaťu umožňuje stať sa žiakom a je predpokladom absolvovania výchovno-vzdelávacieho programu základnej školy). Mal by sa tak znížiť počet detí, u ktorých bol odložený začiatok plnenia povinnej školskej dochádzky.
                   V súvislosti s touto úpravou dochádza aj k ďalšej úprave termínov viacerých úkonov, ktoré nasledujú po zápise. Riaditeľ školy musí po novom rozhodnúť o prijatí dieťaťa do 15. júna a zároveň do 30. júna zaslať zoznam prijatých detí obci, v ktorej majú trvalý pobyt.

              Do prvého ročníka sa prijíma dieťa, ktoré v čase nástupu na povinnú školskú dochádzku (tento rok k 1.9. 2016) dovŕšilo šiesty rok veku a dosiahlo školskú spôsobilosť. Zápisu sa zúčastňuje dieťa so zákonným zástupcom. Pri zápise je potrebný občiansky preukaz zákonného zástupcu a rodný list dieťaťa. 

              • Zákonný zástupca môže vybrať pre svoje dieťa aj inú základnú školu mimo spádovej školy. 
              • Pokiaľ sa zákonný zástupca rozhodne zmeniť školu dieťaťa dodatočne po zápise, musí to oznámiť predchádzajúcej škole najneskôr do konca augusta.
              • Zákonný zástupca môže na základe písomnej žiadosti požiadať riaditeľa základnej školy o odklad povinnej školskej dochádzky o jeden školský rok ak dieťa po dovŕšení šiesteho roku veku nedosiahlo školskú spôsobilosť (nedosiahlo potrebnú zrelosť v niektorej z hlavných vývojových oblastí vývinu dieťaťa - telesnej, mentálnej, sociálnej, emocionálnej, má zdravotné problémy). 
            • Najvyššie ocenenie pre nášho absolventa z rúk ministra školstva

            •  V novembri 2015 najlepší študenti stredných a vysokých škôl získali ocenenie Svätého Gorazda z rúk pána ministra školstva Draxlera, ako najvyššie študentské ocenenie. Tejto pocty sa dostalo aj nášmu bývalému žiakovi Miroslavovi Gašpárkovi. Miroslav Gašpárek tento rok úspešne reprezentoval Slovensko na troch medzinárodných olympiádach (vo fyzike v Thajsku a Indii, v astronómii a astrofyzike v Indonézii),  pravdepodobne ako jediný študent na svete. Od októbra 2015 bude študovať na jednej z najlepších svetových univerzít Imperial College v Londýne,  zvolil si odbor biomedicínske inžinierstvo.

          • Školské kolo Olympiády v anglickom jazyku
            • Školské kolo Olympiády v anglickom jazyku

            • V decembri sa uskutočnilo školské kolo Olympiády v anglickom jazyku. V kategórii A1 (žiaci 5. - 7. ročníka) obsadil prvé miesto Filip Chromek (7.a), druhé miesto Anetka Juhaniaková (7.a) a tretie miesto Teodor Kudlej (7.a). V kategórii BA (žiaci 8. - 9. ročníka) obsadila prvé miesto Petra Janíková (9.a) a druhé miesto Alexandra Belásová (8.a). Tretie miesto nebolo udelené.

              Do okresného kola postúpili Filip Chromek a Petra Janíková. Všetkým zúčastneným žiakom ďakujeme a postupujúcim prajeme veľa úspechov v ďalších kolách súťaže.

            • Adventná príprava na Vianoce

            • Do školských vianočných prázdnin, ak začíname od zajtrajška, zostávajú ešte štyri pracovné dni. Zaiste sa všetci tešíme na prázdniny, ale najviac preto, lebo budú najkrajšie sviatky Vianoce – narodenie Pána Ježiša. Viete, ako sa cítite šťastní, keď sa na niečo tešíte. Radosť do srdca ale nevyvážia ani najkrajšie darčeky, ktoré si vieme predstaviť. Tú najväčšiu radosť nám dáva do srdca Pán Boh, najmä cez svätú spoveď, modlitbu, svätú omšu, dobré skutky. Jednou z ciest radosti  je aj dobrá svätá spoveď.  Ďalšou cestou radosti  je aj naša príprava na Vianoce cez školský rozhlas. Veľkým zdrojom radosti v srdci  je aj rorátna svätá omša. Tak sa nazýva ranná svätá omša cez Advent. Keďže do prázdnin  zostávajú iba 4 pracovné dni a rorátne sväté omše sú o 6,30 hodine v kostole, kto z Vás, milí kolegovia a žiaci môžete, budeme sa od zajtra stretávať pred kostolom od 6,20 a spoločne pôjdeme na rorátnu svätú omšu. Účasť na tejto svätej omši je dobrovoľná. Pre všetkých, ktorí budú na na utorkovej rorátnej svätej omši,  v posledný deň pred začiatkom vianočných prázdnin,  budú v jedálni pripravené aj raňajky. 

          • Majka Špačková - prvá v krajskom kole
            • Majka Špačková - prvá v krajskom kole

            • Majka Špačková z 5.A, náš veľký talent v recitácii,obsadila prvé miesto v krajskom kole recitačnej súťaže "A Slovo bolo u Boha." Srdečne jej gratulujeme a želáme veľa úspechov v celoslovenskom kole!

            • Primátor Mesta Púchov ocenil až štyroch našich žiakov

            • Primátor Mesta Púchov Mgr. Rastislav Henek v novembri 2015 ocenil v záujmových aktivitách troch našich absolventov Klárku Daškovú, Katku Pantokovú a Jakuba Lukajku, ako aj súčasnú žiačku Ninku Kutejovú zo 7.A triedy. Všetkým srdečne gratulujeme!

            • Vianočný stromček v meste

            • Mesto Púchov a Dom kultúry od minulého kalendárneho roku prišlo s krásnou myšlienkou výzdoby vianočných stromčekov v meste, ktoré zdobia jednotlivé základné školy. Priestor pred Domom kultúry v Púchove je tak skrášlený  6 stromčekami. Tak ako minulý rok, tak aj tento rok sa naša škola umiestnila na 2. mieste. Ručne vyrobené ozdoby pripravovala pani učiteľka Mgr. Iveta Vráblová a s výzdobou jej pomáhali žiačky 7. ročníka školy. Srdečná vďaka im za krásny stromček. 

            • Sv. Mikuláš

            •    Do našej školy zavítal sv. Mikuláš. To bolo radosti. Deti 1. stupňa našej školy spolu s deťmi jednej triedy MŠ Požiarna pod vedením pani učiteliek sa tešili jeho prítomnosti a darčekom, ktoré im priniesol. Deti zo školy a škôlky sa mu poďakovali v podobe básničiek, kolied, scénky, ale aj tanca. Žiakom z druhého stupňa zavítal priamo do tried a tešili sa tiež sladkostiam, ktoré im priniesol.Tešíme sa opäť o rok.

            • Naši najmenší korčuliari

            • Naši malí druháci abspolvovali korčuliarsky výcvik na zimnom štadióne. Od 23.11.-27.11. 2015 sa zo začiatočníkov stali nádejní korčuliari a z pokročilých šikovní športovci. V posledný deň si všetci zmerali sily v športových súťažiachz. Všetkých súťažiacich povzbudzovala pani učiteľka Špačková spolu s rodičmi.  Ďakujeme MšK Púchov a obetavým rodičom, ktorí každý deň vozili žiakov. 

            • "Rob dobro a dobro sa Ti vráti" - šéfredaktor časopisu Mladý záchranár na besede v škole

            •    Dňa 18.11. 2015 sa u nás v škole pre 1. a 2. stupeň konala beseda s Ing. Samuelom Hruškovicom, šéfredaktorom časopisu Mladý záchranár. Ing. Hruškovic pôsobil v záchranárskej službe napríklad pri zemetrasení v Iráne, pri páde vojenského lietadla v Maďarsku a ďalších. Žiakov 1. stupňa a 2. stupňa naučil ako správne oživovať, ako volať záchranku, ako nenaletieť cudziemu človeku, ktoré chce odlákať dieťa. Besedu spestril podnetnými príkladmi zo života a názornými ukážkami.

            • Spievajže si spievaj

            • Manželia Katarína a Peter Hlbockí, dlhoroční členovia svetoznámeho folklórneho súboru SĽUK, oboznámili našich žiakov s ľudovými tradíciami z rôznych kútov Slovenska. Na predstavení u nás v škole vystupovali spolu s najmladším trojročným synom. Predstavili sa im kroji, ukázali niektoré ľudové hračky, zaspievali rôzne druhy ľudových piesní a zahrali na mnohých hudobných ľudových nástrojoch - na píšťaľkách, fujare, husliach, gajdách, drumbli, ozembuchu, ninere... Deti sa aj aktívne zapojili do predstavenia spevom známych ľudových piesní, účasťou na imitácii kolísania dieťatka na poli a svadobného obradu - pri odčepčení nevesty, ale jedna žiačka našej školy im ako poďakovanie tiež zaspievala.



              Predstavenie podporilo zámer našej školy rozvíjať u detí záujem o ľudovú kultúru, zvyky a tradície.

              A ešte niečo naviac: Manželia Hlbockí majú osem detí, všetky deti odmalička vyrastali s hudbou a so spevom a učili sa hrať na hudobných nástrojoch. „Teraz už najstaršie deti nebývajú doma, sú v internátoch, už to nie je také hektické. Keď boli všetci doma, kupovali sme každý deň 40 rožkov a varili v 12-litrových hrncoch,“ smeje sa Katka, ktorá by nedokázala navariť už len pre dvoch.„Nie je to jednoduché, ale je to nesmierne krásne a sme šťastní. Najšťastnejší sme, keď sme všetci spolu, a to už teraz býva naozaj veľmi málo. Každý má svoje záujmy a povinnosti, takže každá spoločná chvíľa je pre nás vzácna,“ hovorí mamička. „Dnes som už celkom iný otec. To aj preto, že som viac doma, ale mám už iné vnímanie sveta a otcovstvo si vychutnávam úplne inak. V dnešnom uponáhľanom svete každý hľadí na peniaze, svoje výhody a pohodlie, ale my pozeráme v prvom rade na svoje deti,“ dodal otec Peter.

            • Čokoľvek konáš, konaj múdro...

            • Takéto a podobné myšlienky boli náplňou duchovných cvičení pre učiteľov a zamestnancov CZŠ sv. Margity, ktoré pripravil a viedol náš duchovný otec Mons. Michal Keblušek, dekan.

              Duchovné cvičenia v mesiaci októbri sa stali pre nás už tradíciou. Tento rok sa konali v malebnom prostredí Javorníkov.

              Duchovné cvičenia sú každý rok niečím výnimočné, niečím novým nás obohatia a prinesú nám množstvo poznaní v duchovnej oblasti. Inak tomu nebolo ani tento rok. Počas troch dní každý účastník duchovných cvičení mal šancu v tichosti sa ponoriť do svojho vnútra, veľa rozmýšľať o poslaní človeka na tejto Zemi, o svojom správaní, čo by mohol vylepšiť, ochotu neprestajne na sebe pracovať, neodsúvať Boha na neskôr, ale dať Ho na prvom miesto v živote. Boh je jediný, ktorý nás nikdy nesklame. Život s Bohom je oveľa krajší.

              Pán monsiňor, okrem hodnotných prednášok si pre nás pripravil aj dva aktuálne filmy.  Zvlášť nás zaujal film z kňazského prostredia „Až na vrchol“ o kráse kňazského povolania a význame eucharistie. Čím bude viac ľudí denne pristupovať k eucharistii, tým bude svet šťastnejší. Súčasťou programu bola vždy beseda o danom filme, čo bolo pre nás pozitívne a podnetné myšlienky môžeme využiť aj na vyučovaní.

              Prednášky, piesne, filmy a besedy sme dopĺňali aj modlitbami, ktoré sme obetovali aj za našu školu, našich žiakov a ich rodiny.

              Celé naše duchovné cvičenia – to boli tri prekrásne dni naplnené duchovnými hodnotami pre každého z nás. Budeme z nich čerpať a všetko to neopísateľne krásne sa budeme snažiť prenášať aj na našich žiakov.

              Za všetky cenné prednášky, hlboké myšlienky a príjemnú atmosféru sa chceme zo srdca poďakovať nášmu duchovnému otcovi Mons. Michalovi Kebluškovi, ktorý nám venoval svoj čas a snažil sa o naše duchovné zdokonalenie.

            • Týždenná stáž učiteľov z dvoch základných škôl z Českej republiky u nás v škole

            • V našej škole sme privítali na pracovnej stáži učiteľov z dvoch základných škôl Českej republiky, ktorí v rámci Európskeho projektu požiadali našu školu o spoluprácu. Na prírodovedné predmety, najmä fyziku, chémiu, matematiku a informatiku, zavítali zo  ZŠ vo Valašskom Meziříčí, pani učiteľka Komoňová a pán učiteľ Maliňák. Počas celého týždňa sa zúčastňovali vyučovacích hodín, kde mali príležitosť sledovať moderné formy vzdelávania u nás v škole, ako aj celkovo výchovno-vzdelávací proces,  vrátane pracovnej porady a niekoľko hodín aj odučili. Zo Základnej školy  Študlov prišla pani riaditeľka Mgr. Proislová. Počas týždňa navštívila vyučovacie hodiny anglického jazyka na prvom aj druhom stupni. Podelila sa s pedagógmi o skúsenosti pri výučbe cudzieho jazyka a pri skupinovej práci žiakov. Pobyt českých kolegov bol pre učiteľov i žiakov vzájomným prínosom a obohatením.  Cieľom bolo podeliť sa o poznatky a skúsenosti a zároveň sa jeden od druhého niečo nové naučiť.

            • Noc šiestakov v škole

            • Splnil sa nám sen. Dňa 2.10. 2015 sme zažili školu trochu inak, veď v škole sme strávili noc - zabávali sme sa, hrali, tancovali a  "trochu" aj spali. Toto všetko za asistencie našej triednej učiteľky Mgr. Márie Kotlasovej, pani učiteľky a zároveň rodiča - Mgr. Gabčovej, pána predsedu rodičovských - Tibora Loduhu a vynikajúcej pizze privezenej otcom Anetky Gábrišovej.

            • Rodičovské stretnutie

            • Milí rodičia, pozývame Vás na rodičovské stretnutie, ktoré sa uskutoční 6.10. 2015 o 16,00 hod. Na toto stretnutie príde aj pán Baranayi, ktorý rozoberie výsledky diagnostiky školy. 

            • Okresné kolo v cezpoľnom behu

            • V utorok 22.9.2015 sa naši žiaci zúčastnili okresného kola v cezpoľnom behu. V kategórii dievčat sa Sára Kubiritová (VII.A) umiestnila na 1. mieste a v kategórii chlapcov sa Tomáš Ocelík (IX.A) umiestnil na 3. mieste. K úspechu im gratulujeme a Sáre prajeme veľa štastia na krajskom kole.

            • Detský jarmok

            •   Naši žiaci - Marianka Feriancová - 4.A, Natália Feriancová - 8.A, Miško Bašo - 8.A a Majo Miko - 7.A sú spolu so svojimi starými rodičmi zruční remeselníci, čo prezentovali aj na Púchovskom jarmoku. Veď podľa obrázkov vo fotogalérii posúďte, akí sú šikovní... 

            • Radosť zo života - boli sme tam

            • V nedeľu 20.09. 2015 smerovalo celé Slovensko do Bratislavy a nechýbali sme ani my. Máme krásny zážitok zjednotenia sa so Žilinskou diecézou, ktorá zorganizovala mimoriadny vlak s 1 200 účastníkmi, zážitok zo svätej omše s našim otcom biskupom Tomášom Galisom na Kalvárii v Bratislave a zo  samotného pochodu, ktorého sa podľa odhadov organizátorov zúčastnilo okolo 85 000 - 120 000 ľudí z celého Slovenska.

            • Slávnostné otvorenie školského roka 2015/2016

            • A opäť máme tú možnosť, aby sme sa vzdelávali a rásli z nás ešte lepší mladí ľudia. Dňa 2.9. 2015 začal nový školský rok, na ktorý sa opäť tešíme. Po slávnostnej svätej omši, v ktorej sme vyprosovali Božiu pomoc a dary Ducha Svätého, sa nám predstavila spevom Monika Kováčová zo 4.A a Janka Gabčová zo 6.A hrou na husliach a sugestívne slová pani riaditeľky Ľubici Mišíkovej nás inšpirovali a naplnili radosťou, odvahou a elánom do ďalšej práce na sebe a veríme, že je to tak aj v prípade prestupových žiakov a prváčikov. Tí najmladší spolu s rodičmi, pánom dekanom Michalom Kebluškom, pánom kaplánom Ľubomírom Matuškom, pani riaditeľkou a triednou pani učiteľkou Monikou Kotlasovou sa odobrali do školy, kde ich čakal malý darček a pokyny do školy.   

            • Národný pochod za život

            • Milí rodičia a starí rodičia,

              pozývame vás a vaše deti  dňa 20.9. 2015 na Národný pochod za život. Stretneme sa dňa 20.9. 2015 na železničnej stanici v Púchove o 6,30 hod. ráno. Odchod vlaku je z Púchova o 6,45 hod. Z Bratislavy vlak odchádza o 18,00 hod. Žiaci 8. a 9. ročníka môžu ísť aj bez rodičov, ale v sprievode učiteľov. Prosíme Vás o záväzné prihlásenie do  14.9. 2015 prostredníctvom prihlášky, ktorú dostanú deti v škole.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou sv. Margity
      • Námestie slobody 562/1
        020 01 Púchov
        Slovakia
      • Stravovanie ekonómka (vyúčtovanie a platenie stravy ZŠ a MŠ): 0910 852 312

        Odhlasovanie stravy MŠ: 0910 852 310
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje