• Novinky

            • Teambulding zamestnancov školy

            •   Zamestnanci školy sa v rámci teambuldingu zúčastnili operného predstavenia Rigoletto v SND v Bratislave, v ktorom  20.1. 2017 účinkovalo  hviezdne svetové obsadenie a to v úlohe Gildy sa predstavila S.Šaturová a v úlohe Rigoletta ruský barytonista A. Krasnov. Z bežného operného príbehu o láske je to napínavá dráma o obetovaní sa. 

              Simona Houda-Šaturová patrí medzi mimoriadne žiadané a oceňované sopranistky na svetových divadelných a koncertných scénach. Medzinárodnú kariéru odštartovala pod taktovkou uznávaných osobností a tlieskali jej v Carnegie Hall v New Yorku, rovnako ako v Paríži, Londýne, Ríme, v Buenos Aires i Osake, na festivaloch v Salzburgu či Edinburgu.

              Trblietavý soprán, obdivuhodná technika, štýlovosť charakterizujú umelkyňu, ktorú ocenila kritika napríklad v Nemecku za jednu z jej nahrávok Supersonic Award a získala tiež cenu nemeckých kritikov.

              Hosťovanie Simony Houda-Šaturovej ako Gildy bolo jednou z mála príležitostí privítať jeden z veľkých slovenských hlasov na domácej pôde. Bratislavská rodáčka s obdivuhodnou kariérou je hviezdou operných i koncertných pódií a na Slovensku neúčinkuje často.

              Opery Verdiho súzvučia. Mnohé z operných árií priam „zľudoveli“ a mnohí si ich často a radi pospevujú. Patrí k ním aj ária vojvodu z Mantovy z opery Rigoletto „La donna è mobile“. Traduje sa, že práve táto ária znela v uliciach Benátok hneď po premiére.

              V titulnej postave sa predstavil aj ďalší svetový hosť, ruský barytonista Alexander Krasov, ktorý sa už úspešne prezentoval napríklad v Deutsche Oper Berlin, vo Viedenskej štátnej opere i v Palm Beach Opera. V súčasnosti má na svojom konte celý rad úspešných kreácií v Michailovskom i v Mariinskom divadle v Sankt Peterburgu, vo Veľkom divadle v Moskve i v Štátnom akademickom divadle opery a baletu v Jekaterinburgu.

            • Porada riaditeľov a duchovných správcov s otcom biskupom u nás v škole

            •  Dňa 19.1. 2017 sa u nás v škole uskutočnila diecézna porada riditeľov riaditeľov cirkevných škôl Žilinskej diecézy s otcom biskupom Tomášom Galisom a pani riaditeľkou Miriam Janegovou. Program porady začal svätou omšou a pokračoval aktuálnymi otázkami školstva v priestoroch našej školy.

            • Návšteva detí z MŠ Požiarna 1291 u nás v škole

            •    December bol bohatý na mnohé udalosti. V tento mesiac nás navštívili deti z MŠ Požiarna 1291 a tak mali možnosť vidieť našu školu. Žiaci 3. a 4. ročníka si pre nich pripravili milý program, za ktorý sa im škôlkári odmenili búrlivým potleskom. Svoje talenty ukázali aj deti zo škôlky a tak spolu s našimi deťmi strávili milé dopoludnie. Viac foto vo fotoalbume.

            • Adventné raňajky v škole

            •  Posledné štyri dni v škole pred Vianocami sme sa viacerí zúčastňovali rorátnych adventných svätých omší vo farskom kostole, po ktorých sme mali v škole raňajky, za organizáciu ktorých ďakujeme pani riaditeľke a prípravu  raňajok pani Šištíkovej Danke, pani Žiačkovej Kataríne a pani Gerschdorfovej.

            • Vianočná akadémia v škole a vianočno-novoročné želanie všetkým priaznivcom školy

            •           

              V posledný deň pred vianočnými prázdninami sme mali v škole krásnu vianočnú akadémiu, ktorú si pripravili žiaci 2. stupňa, aby sme si tak pripomenuli najdôležitejší deň pre každého z nás - príchod Pána Ježiša na svet a prostredníctvom foto vo fotoalbume želáme všetkým priaznivcom našej školy požehnané Vianoce a veľa milostí v novom roku.

            • Vianočný stromček v meste

            •     

              Žiaci našej školy sa zapojili do súťaže NAJKRAJŠÍ VIANOČNÝ STROMČEK PÚCHOVA, tentoraz s podtitulom...AKO OD BABIČKY.
              Utorok 13.12.2016 sme zdobili jeden zo šiestich stromčekov pripravených pred divadlom. Pri zhotovovaní sme sa snažili zaujať rozmanitosťou a náročnosťou ozdôb. Ozdoby pripravovala pani učiteľka Vráblová Iveta a pomohli žiačky 6. ročníka, Stelka Surovčíková a Terezka Rosinová.  Srdečne ďakujeme, v našich očiach je náš stromček najkrajší.

            • Konverzačný týždeň angličtiny s lektormi

            •      

              Žiaci druhého stupňa na CZŠ sv. Margity od 12. do 16. decembra absolvovali intenzívny kurz anglickej konverzácie. Celý týždeň mali možnosť stráviť každý deň tri vyučovanie hodiny s anglicky hovoriacimi lektormi. Na hodinách počuli autentický jazyk, mali možnosť pohovoriť si po anglicky a osmeliť sa pri komunikácii v cudzom jazyku. Lektori mali pre nich pripravené množstvo rôznych aktivít, súťaží a konverzačných tém. Celý týždeň bol pre žiakov veľkým prínosom.

                        Všetci traja, Guy Cheetham, Anne Kathy Morgan a Corey Gilmore, sa s nami v rozhovore podelili o svoje  skúsenosti s vyučovaním angličtiny, aj o svoje dojmy z našej školy a zo Slovenska.

              1. Stručne sa nám predstavte. Odkiaľ ste? Kde ste študovali? Kde práve teraz žijete a pracujete?

              Guy Cheetham: Volám sa Guy, som z mesta Hereford v Anglicku. Hereford je známy pestovaním jahôd, ktoré sú najlepšie v celej krajine. Študoval som právo a politológiu na univerzite vo Walese. Teraz žijem a pracujem na Slovensku.

              Anne Kathy Morgan: Volám sa Anne Kathy Morgan a som učiteľka anglického jazyka. Pochádzam z mesta Blackpool v Anglicku. Študovala som anglický jazyk a literatúru a znakovú reč pre nepočujúcich. Žijem v Bratislave a vďaka svojej práci cestujem po Slovensku a Českej republike.

              Corey Gilmore: Pochádzam zo Spojených štátov, konkrétne z Texasu. Na univerzite som študoval hudbu. Teraz žijem v Prahe, v Českej republike.

              2. Prečo ste sa rozhodli učiť angličtinu v zahraničí?

              G. Ch.: Pred ôsmimi rokmi som sa vo svojom živote rozhodol pre radikálnu zmenu. Odišiel som z práce v oblasti právnickej literatúry a začal som učiť anglické právo v Moskve, v Rusku. Pred šiestimi rokmi som sa presťahoval na Slovensko, kde som začal učiť angličtinu.  Mojou túžbou bolo žiť a pracovať v čo najväčšom počte krajín, a učenie angličtiny mi to umožňovalo. Nakoniec som ale zostal na Slovensku!

              A. K. M.: Pätnásť rokov som pôsobila ako školiteľka vo firmách a pätnásť rokov som pôsobila na katedre angličtiny. Tiež som sa venovala žiakom so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami. Chcela som svoje schopnosti využiť aj v zahraničí a venovať sa deťom a mladým ľuďom.

              C.G.: Vyučovanie angličtiny mi otvorilo dvere do zahraničia a umožnilo mi žiť v novej krajine.

              3. Čo vás motivovalo stať sa učiteľom? Čo vás na tejto práci najviac baví?

              G. Ch.: Veľmi rád učím. K učeniu som sa dostal prirodzenou cestou, súvisí s mojimi schopnosťami a záujmami. Na učení je najkrajšie vidieť prínos, ktorý vaša práca žiakom dáva. Môžete v živote mladých ľudí veľa zmeniť.

              A. K. M.: Pre mňa bol motiváciou môj syn, ktorý má špeciálne výchovno-vzdelávacie potreby. Najskôr som sa musela sama naučiť to ako ho viesť, ako mu otvoriť myseľ a pomôcť mu učiť sa. Najkrajším momentom pri učení je, keď v detských očiach vidíte, že sa chcú učiť.

              C. G.: Počas prvého roku na univerzite som učil v letnom hudobnom tábore. Vtedy som si uvedomil, že učenie je to, čo chcem v živote robiť. Mám radosť z toho, keď žiaci, ktorí sa s jazykom trápia, mu nakoniec porozumejú aj vďaka tomu, že som pre nich dokázal nájsť nový spôsob výučby.

              4. Ako prebiehajú kurzy angličtiny? Akým témam sa venujete?

              G. Ch.: Naše kurzy prebiehajú v rámci bežného školského dňa a pozostávajú zo šiestich hodín anglickej konverzácie. Kurzy vždy vedú rodení anglicky hovoriaci lektori - to je veľmi dôležité. Používame rôzne metódy ako sú rolové hry, dramatizácie, diskusie, otázky a odpovede. Chceme, aby sa žiaci pri rozprávaní cítili sebaisto, preto ich neopravujeme. Myslíme si, že robiť chyby pri rozprávaní nie je prekážkou.

              5. Čo je podľa vás pri učení cudzieho jazyka najdôležitejšie?

              G. Ch.: Chuť, entuziazmus a motivácia. Keď toto všetko máte, stačí už len na sebe tvrdo pracovať.

              A. K. M.: Najdôležitejšie je rozvíjať svoju sebadôveru a myslenie. Cudzí jazyk pomáha človeku dohovoriť sa po celom svete, študovať alebo žiť v zámorí, rozširuje možnosti zamestnania sa. Celý proces začína prvým krokom, a tým je chuť učiť sa.

              C. G.: Myslím si, že najdôležitejšie v procese učenia sa nového jazyka je vziať jazyk čo najskôr z triedy a uplatniť ho v reálnom živote. Pretože keď jazyk používate v reálnom svete, vidíte zmysel, ktorý pre vás ten jazyk má.

              6. Ako vnímate žiakov v našej škole?

              G. Ch.: Boli úžasní. Môžeme prísť znovu?

              A. K. M.: Úroveň angličtiny vašich žiakov je veľmi dobrá. Deti sa učia s nadšením. Počas tohto týždňa sa osmelili v rozprávaní. Bolo mi cťou a potešením učiť na vašej škole.

              C. G.: Myslím si, že žiaci sú zdvorilí a aktívni. Majú k učeniu pozitívnu prístup, čo je veľmi dôležité.

              7. Čo sa vám na Slovensku najviac páči?

              G. Ch.: Knedľa. :)

              A. K. M.: Mám rada kultúru, ľudí a hlavne slovenské tradície.

              C. G.: Toto je moja prvá návšteva Slovenska. Ľudia sú tu veľmi milí a krajina je krásna.

              8. Čo vám chýba z rodnej krajiny?

              G. Ch.: Ryba s hranolčekmi, och, a samozrejme moje deti!

              A. K. M.: Chýba mi rodina a moja záhradka.

              C. G.: Najviac mi chýba rodina. A potom asi texaské jedlo.

              9. Čo robíte, keď práve neučíte? Aké sú vaše záľuby?

              G. Ch.: Mojou veľkou vášňou je plávanie.

              A. K. M.: Vo voľnom čase rada zájdem do galérie, do kina, alebo navštívim kultúrne a historické pamiatky. K mojim záľubám patrí plávanie, prechádzky, čítanie a cestovanie.

              C. G.: Vo voľnom čase sa učím programovať. Tiež rád skladám hudbu, čítam a trávim čas s priateľmi.

              Zhovárala sa Mgr. Katarína Huťová

               

            • Sviatok sv. Mikuláša a deti z MŠ Požiarna 1292

            •      Sviatok sv. Mikuláša pokladajú deti, okrem Vianoc, za najobľúbenejší. V tento deň k nám zavítal sv. Mikuláš a na návštevu k nám prišli aj deti z MŠ Požiarna 1292 . Deti z našej školy, ako aj deti z materskej školy si pripravili krásny program.  

            • Mikulášsky jarmok v meste a vystúpenie našich tretiakov a štvrtákov

            •    Mikulášsky  program

              V sobotu 3.12.2016 sa na pešej zóne konal Mikulášsky jarmok, ktorý obohatili veselým sprievodným programom aj žiaci našej školy. Tretiaci a štvrtáci si pod vedením Mgr. Hrenákovej a Mgr. Loduhovej nacvičili scénku a tanec na tému Zima.

              Fotky pridané vo fotoalbume.

               

            • Piatačky pre Afriku

            •   Piatačky pre Afriku - Terezka Bašová, Marianka Feriancová, Klárka Mošková a Sabínka Chovancová chcú konkrétne pomôcť deťom v Afrike, ktoré nemajú finančné prostriedky, aby sa mohli dosýta najesť a aby mohli chodiť do školy. Preto sa naše dievčatá rozhodli pomôcť konkrétnym skutkom a to tak, že predávajú žiakom v našej škole nádherne maľované obrázky od Terezky Bašovej a drevené vianočné betlehemy, ktoré pripravil dedko Mariany Feriacovej. Takto získané financie pošlú prostredníctvom Dobrej noviny deťom do Afriky. Ich iniciatíva sa v škole stretla s veľkým úspechom.

            • Adventný čas 2016

            •   Advent je časom prípravy na príchod Pána Ježiša. V našej škole si tento čas pripomíname adventnými vencami, ktoré sú nielen na hlavných chodbách, ale aj v každej triede. Okrem toho, každé ráno, prostredníctvom školského rozhlasu, nás pani učiteľky Huťová a Gregorová, vedú zamysleniami na každý deň a žiaci z 1.-5. ročníka si zároveň na mapu sveta nalepujú obrázky svätcov, o ktorých živote sme v zamysleniach počuli.  

            • Operné predstavenie v našej škole

            •      Na operu obyčajne chodíme do veľkého divadla. My sme mali šťastie, že do našej školy zavítali operní speváci s dielom "zázračného skladateľa",  A. Mozart a jeho operného diela v skrátenom prevedení  Čarovná flauta. Predviedli nám ho umelci z Bratislavy: Zuzana Gedaiová-soprán, Juraj Vodila-barytón, Pavol Oravec-tenor a Matej Vrável-klavír . Toto predstavenie sa nám veľmi páčilo, pretože bolo interaktívne, zaujímavo spracované, vypočuli sme si krásne melódie, ktoré zušľachťujú dušu. Tešíme sa na ďalšie predstavenie. Pozri foto vo fotoalbume.

            • Korčuliarsky výcvik žiakov 1. stupňa

            •     V uplynulých dňoch sa žiaci 1.stupňa zúčastnili korčuliarskeho výcviku, ktorý prebiehal v dňoch od 7.11. do 11.11. pre 3. a 4. ročník a od 14.11. do 18.11. pre 1. a 2. ročník.

              Pod vedením skúsených inštruktorov získavali naši žiaci základy korčuľovania - naučili sa jazdiť dopredu i dozadu, vyhýbať sa prekážke, zabrzdiť, zmeniť smer jazdy, ale i dodržiavať na ľade bezpečnostné pravidlá. Iní zase zlepšovali a zdokonaľovali svoje zručnosti. V závere výcviku deti s nadšením absolvovali rýchlostné súťaže s prekážkami a zahrali si aj hokej. Na prvé pády na ľade si žiaci po piatich dňoch výcviku na zimnom štadióne v Púchove ani nespomenuli. Po úspešnom ukončení kurzu  boli odmenení sladkou odmenou a diplomom, ktorý si právom zaslúžili. 

              Aj takýmto spôsobom môžeme vzbudiť u žiakov záujem o šport a veríme, že sa podobné akcie stretnú s veľkým úspechom u žiakov. Aj touto cestou ďakujeme MšK Púchov. Zároveň dúfame, že deti sa s korčuľami tak rýchlo nerozlúčia a využijú možnosť korčuľovania pre verejnosť  aj vo svojom voľnom čase a ukážu svojim rodičom, aké pokroky na ľade urobili. Pozri fotoalbum.

              Mgr. Veronika Loduhová

            • Púť do Krakova

            •      Dňa 8.10.2016 – v Roku Božieho Milosrdenstva  usporiadala naša škola pútnický zájazd do Krakova. Zúčastnili sa jej naši pedagogickí i nepedagogickí zamestnanci školy, žiaci, rodičia a príbuzní.

              Sprievodcom našej púte bol vdp. Ľudovít Malý a pani Pagáčová.

              Po príchode do Krakova sme ako prvé navštívili Sanktárium Božieho Milosrdenstva a po krátkom rozjímaní sme vstúpili cez Bránu Milosrdenstva do vnútra chrámu. Tu nám vdp. Malý, v jednej z kaplniek, odslúžil našu spoločnú svätú omšu, kde miništrovali, čítali a spievali naši žiaci. 

              Po sv. omši  sme navštívili blízky kláštor, kde žila, pracovala a zomrela sv. sestra Faustina Kowalska.

              Následne sme sa presunuli na miesto - Centrum  Jána Pavla II. „Nebojte sa!“ V hlavnej  bazilike nás zaujali najmä krásne mozaikové dekorácie na hlavnom oltári a na bočných stenách od pátra Rupnika. V dolnej časti tohto kostola sú uložené aj relikvie Jána Pavla II. Tu mal tiež každý možnosť urobiť si svoju súkromnú adoráciu.

              Neskôr sme sa odobrali na prehliadku Wawelu – sídla poľských kráľov. Cestou sme  navštívili ešte viacero významných  kostolov. Po krátkej individuálnej prehliadke námestia  a blízkeho okolia sme sa vrátili do autobusu a vydali na cestu domov. 

              Sme veľmi vďační, že nám bolo umožnené navštíviť tieto sväté miesta, ktoré sú spojené s osobou sestry sv. Faustíny, sv. Jána Pavla II,  a veríme, že zostanú odkazom a výzvou do budúcna  pre nás všetkých. Počas púte  vládla  priateľská  a veselá atmosféra. 

            • Cezpoľný beh

            • Dňa 27. 9. 2016 si žiačky našej školy Natália Feriancová, Sarah Kubiritová a Anetka Juhaniaková vybojovali v konkurencii 12 škôl nášho okresu 2. miesto v cezpoľnom behu. Srdečne im blahoželáme.                                                                                                                                                                                                                                                                               

            • Primátor mesta oceňoval Púchovčanov, medzi ktorými bolo veľa našich žiakov

            •   Primátor Mesta Púchov Mgr. Rastislav Henek oceňoval počas Púchovského jarmoku, ktorý sa konal 17.9.2016, tých obyvateľov Púchova, ktorý úspešne reprezentovali v celoslovenských alebo v medzinárodných súťažiach. Z našej školy to boli: 

              1. Mgr. Mária Chromeková, Veľká medaila sv. Gorazda udelená ministrom školstva, vedy, výskumu a športu  
              2. Miroslav Gašpárek, (náš bývalý žiak), úspešná reprezentácia Slovenska na troch medzinárodných olympiádach (vo fyzike v Thajsku a Indii), v astronómii a astrofyzike v Indonézii a  Medaila sv. Gorazda za reprezentáciu Slovenska z rúk ministra školstva, vedy, výskumu a športu
              3. Tomáš Čvirik - žiak 8. ročníka - 3. miesto na Majstrovstvách Európy a sveta v karate
              4. Erik Vojtek - žiak  7. ročníka - svetový turnaj v ľadovom hokeji 2. miesto
              5. Nina Kutejová a Veronika Vozáriková (8. ročník) a Sáška Belásová (9. ročník) - 1. miesto na Majstrovstvách Európy - mažoretky 1)
              6. Janka Gabčová (7. ročník) - Zlaté pásmo na celoslovenskej súťaži v husliach
              7. Jozef Bodorík (9. ročník) - Strieborné  pásmo v gitare
              8. Katka Rudincová (3. ročník) - celoslovenské kolo Všetkovedko - 3. miesto

              9. Mária Špačková (6. ročník) - celoslovenská recitačná súťaž (porota sú herci SND) 3. miesto

              Pani učiteľke a oceneným žiakom srdečne gratulujeme!

            • Mladý remeselník 2016 - finále

            • Dňa 23.9.2016 sa konalo na Považskobystrickom jarmoku finále súťaže Mladý remeselník 2016. Súťaž zorganizovala Stredná odborná škola v Považskej Bystrici a spolu s ďalšími piatimi školami Púchovského a Považskobystrického okresu postúpili do finále súťaže aj dvaja ôsmaci z našej školy - Marián Miko Štefan Sulík.

              Svoje technické zručnosti ukázali v dvoch súťažných úlohách a získali dostatočný počet bodov na krásne 3. miesto. Komisia hodnotila nielen čas a dodržanie predpísaných rozmerov, ale aj celkový estetický vzhľad výrobku. Naši reprezentanti si domov odniesli vecné odmeny, diplomy a krásny zlatý pohár.

              Ďakujeme Mariánovi Mikovi a Štefanovi Sulíkovi z 8.a triedy za reprezentáciu našej školy a prajeme im veľa úspechov v ich ďalšej práci a súťažiach. Ďalšie foto vo fotoalbume.

            • Jarmok remesiel

            •  Dňa 16.9. 2016 sa na pešej zóne uskutočnil jarmok remesiel. Našu školu reprezentovali Natália Feriancová,Miško Bašo a Erika Benková z 8.A. Srdečná vďaka za krásne výrobky!

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou sv. Margity
      • Námestie slobody 562/1
        020 01 Púchov
        Slovakia
      • Stravovanie ekonómka (vyúčtovanie a platenie stravy ZŠ a MŠ): 0910 852 312

        Odhlasovanie stravy MŠ: 0910 852 310
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje