• Novinky

            • Škola volá!

            • Oznamujeme žiakom a rodičom našej školy, že slávnostné otvorenie školského roka sa začne dňa 02.09. 2015 o 8,30 svätou omšou vo farskom kostole. Žiaci jednotlivých ročníkov sa stretnú s triednymi vyučujúcimi pred kostolom o 8,15 hodine.

              Pokiaľ ide o platenie stravy je vo výške ako minulý školský rok, pričom platia variabilné symboly z minulého roka a platí sa mesiac vopred. Za mesiac september je možné uhradiť stravu aj do 15.09.  Novým a prestupovým žiakom bude variabilný symbol odovzdaný ekonómkou dňa 02.09. 2015, pričom stravovanie v školskej jedálni začne dňa 03.09. 2015.    

            • Ukončenie školského roka 2014/2015

            • V utorok 30. júna 2015, tak ako už býva pekným zvykom, sme ukončili uplynulý školský rok slávením svätej omše, po ktorej nasledoval príhovor pani riaditeľky. V ňom krátko zhodnotila uplynulý školský rok, a rozlúčila sa s pani učiteľkou Mgr. Máriou Chromekovou a pani učiteľkou Mgr. Janou Kellichovou, ktoré ukončili svoje pôsobenie v našej škole.

              Následne jednotliví triedni učitelia predstavili najlepších žiakov svojich tried, ktorým bola udelená pochvala riaditeľom školy.

              Na záver sa všetkým ešte naposledy prihovorili odchádzajúci deviataci a následne už v triedach bolo všetkým žiakom odovzdané vysvedčenie.

               

            • Krásne prázdniny!

            •  Želáme všetkým požehnané prázdniny! Opäť sa uvidíme 2.9. 2015 o 8,30 hod. na sv. omši pri slávnostnom otvorení školského roka 2015/2016.

            • Výlety tried

            • Koniec júna sa niesol v znamení výletov. Šiestaci boli na trojdňovom výlete v Podskalí, siedmaci vystúpili na Vápeč, ôsmaci boli na trojdňovom výlete v Priedhorí a deviataci rovnako na trojdňovom výlete v Rajeckej Lesnej. Na jednodňovom výlete boli prváci a druháci v Brodne, tretiaci,štvrtáci a piataci v Bratislave. Zaujímavosťou bola aj noc strávená pod stanmi v prírode zo skautského krúžku.

            • Výsledky diagnostiky školy

            • V Púchove, 24.6. 2015

              Vážení rodičia,

              chceli by sme sa Vám poďakovať za početné vyplnenie dotazníka, ktorého cieľom bolo hľadať odpovede na otázky, ako funguje škola. Našou snahou je, aby sa škola dokázala pružne prispôsobovať novým podmienkam a rýchlym zmenám, aby dávala väčší priestor tvorivej slobode žiakom, učiteľom a rodičom a zároveň, aby všetci mali radosť z učenia a z práce, ako aj  pocit osobného naplnenia. K tomu dochádza vtedy, keď jednotliví členovia školy dokážu identifikovať a zabezpečiť svoje fyziologické/existenčné potreby; vytvárať funkčné a harmonické vzťahy; byť produktívni (dokážu udržať to, čo si vytvorili); byť skúmaví a inovatívni (prekračujú svoje hranice). Pri rozvoji školy sa postupuje smerom od zabezpečenia základných úrovní smerom hore. Pre školu je dôležité, aby vedela, kde sa na ceste vitality a rozvoja nachádza. Na základe zistených skutočností by sa potom mali navrhnúť a realizovať účinné intervencie.

                          Prvým dôležitým výsledkom dobre fungujúcej školy je, že ľudia v nej získavajú radosť z toho, čo robia a sú v nej vytvorené vhodné podmienky pre prácu a učenie. Na základe dotazníkov žiakov, rodičov, učiteľov a zamestnancov bolo zistené, že  v našom školskom spoločenstve sú veľmi dobré podmienky na pokojnú činnosť a dobré fungovanie školy. Uvedené činitele boli vyčíslené podielom neefektívne/neproduktívne vynakladanej energie, ktorá sa v našej škole pohybovala v porovnaní s inými školami Slovenska na veľmi nízkej úrovni, čo signalizuje zdravé fungovanie školy a radosť z učenia a z práce.         

                          Medzi hlavné TOP-hodnoty súčasnej školy žiaci zaradili: máme dobre vybavenú školu, v škole býva často veselo/zábava, chcem dosiahnuť výborné výsledky, väčšinu z učiteľov mám rád/rada, v triede si navzájom pomáhame. Aj ďalšie pozitívne hodnoty poukázali, že škola má vytvorenú kultúru na veľmi dobrej úrovni. Potenciálne limitujúce hodnoty, ktoré žiaci uvádzali, sú tieto: pri odpovediach som nervózny/-a, jeden druhého často obviňujeme/žalujeme (22 %, priemer za SR 15 %), v škole mi chýba väčší pohyb cez prestávky (13 %). V uvedených oblastiach by škola mala nájsť primerané riešenia. Tri štvrtina žiakov nežiada ani jednu z často žiadaných hodnôt v iných školách Slovenska: menej domácich úloh, kamarátsky/partnerský prístup od učiteľov, zlepšiť vybavenie školy, lepší školský poriadok. Z výsledkov diagnostiky ďalej vyplýva, že v porovnaní s inými školami Slovenska, je škola vyvážená aj v rozvoji chlapcov, aj dievčat. Možnosť zlepšenia by bolo vhodné zo strany školy urobiť v oblasti triednych kolektívov.

                          Z pohľadu rodičov vyplýva, že na jednej strane sú so školu v podstate spokojní, ale na druhej strane je potrebné školu ešte viac zmobilizovať a pozdvihovať ju ešte k plnšiemu životu. Kým z pohľadu rodičov 1. a 2. stupňa je najdôležitejšie povzbudzovanie/psychická podpora žiaka, z pohľadu pedagógov je to záujem žiakov/detí o vzdelávanie, príprava budúcej generácie (na život) a prepojenie školy so životom.

                          Celková miera ťažkostí z pohľadu žiakov patrí medzi najnižšie na Slovensku – 20%, čo hovorí o relatívne optimálnom fungovaní školy, ako aj o tom, že škola intenzívne pracuje na rozvoji detí a je vitálna.

                          Podrobnejšie výsledky sú pre rodičov, ktorí prejavia záujem, k dispozícii u vedenia školy, ako aj u všetkých učiteľov a budú predmetom analýzy aj na prvom rodičovskom stretnutí v novom školskom roku.

              Mgr. Ladislav Baranyai, PhD.                                                                                    PaedLic. Ing. Ľubica Mišíková, PhD.

              realizátor diagnostiky                                                                                                        riaditeľka školy 

            • Deň rodiny

            • Stalo sa už tradíciou, že na Slávnosť Ducha Svätého sa v Púchove organizuje krásne podujatie pre rodičov a deti - Deň rodiny. Cieľom podujatia, ktorého hlavným organizátorom je Občianske združenie S láskou k človeku  spoluorganizátormi e Rímskokatolícka farnosť Púchov, Cirkevná základná škola sv. Margity a Centra voľného času Včielka, je upevňovať vzťahy medzi rodičmi a deťmi. Veď práve rodina je prvým  miestom, kde sa odovzdáva viera, kde  prosíme a realizujeme dary Ducha Svätého a hlavne rodina je miestom, kde sa prejavuje  ovocie Ducha Svätého – láska, pokoj a radosť.

                              Program Dňa rodiny začal na vigíliu Ducha Svätého svätou omšou, ktorú celebroval dekan farnosti Mons. Michal Keblušek spolu s  kňazom z komunity Emanuel Jozefom Mikulom, ktorý sa v kázni  zameral na to, čo rodinu v súčasnosti najviac ohrozuje a na dôležitosť túžby vo vnútri človeka  po pôsobení Ducha Svätého. Po svätej omši nasledovala adorácia - Večer milosrdenstva, ktorú viedlo spoločenstvo komunity Emanuel. Na začiatku prítomných  veľmi oslovilo svedectvo rodiny Markovičových z Trenčína, ktorí po prvýkrát vydávali svedectvo v  zložení otec, mama a traja dospelí synovia. Podstatou ich svedectva bolo poukázať na silu spoločnej modlitby v rodine s dôrazom na jej každodennosť.

                              Po svedectve sa striedali piesne chvál, zamyslenia, vďaky a prosby. Rodiny a jednotlivci prichádzali pred Pána Ježiša v Eucharistii a ikonu Panny Márie, kde mohli odovzdať Bohu všetky trápenia a starosti a kde citát zo Svätého Písma, ktorý si vytiahli, ich zaiste povzbudil. Vzadu v kostole bola možnosť vyspovedať sa a zároveň modlitebné skupiny viedli modlitbu príhovoru za jednotlivcov. Záver adorácie, s požehnaním Pána Ježiša v Eucharistii po celom kostole, umocnil  modlitbový večer za rodiny.

                              Nedeľa dopoludnia sa niesla v znamení liturgického slávenia  sviatku Ducha Svätého. Popoludnie bolo venované kultúrnemu vystúpeniu detí na pešej zóne a športovo-relaxačným aktivitám v areáli Cirkevnej základnej školy sv. Margity, ktorý naväzuje priestorovo na pešiu zónu. Aj keď  upršané počasie počas týždňa, ako aj výdatný dážď v sobotu popoludní a večer, nenasvedčovali tomu, že bude v nedeľu pekne, boli sme aj svedkami sily spoločnej modlitby ôsmakov a deviatakov cirkevnej školy, ktorých modlitba za dobré počasie priniesla želané ovocie. Nedeľný ranný vietor vysušil mokré ulice a školský dvor a popoludňajšie polooblačné teplé počasie bolo ideálne pre všetky plánované aktivity. Rekordný bol aj počet účastníkov. Podľa zápisných lístkov na stanovištiach sa podujatia zúčastnilo dohromady okolo tisícky  detí, rodičov, starých rodičov a organizátorov. Deti si zaskákali vo vreciach, vyskúšali si chodúle, zahrali sa na poľovníkov s lukmi, zasúťažili si, kto zhodí najviac kolkov, triafali vodnými pištoľami do pripravených terčov, preliezali cez dlhý tunel, synchronizovali svoju chôdzu s partnerom na lyžiach, lúštili hádanky. Odmenou im bola radosť, sladké dobroty, pestrofarebné balóny, časopis Rebrík a Margitka. Najväčším lákadlom však bola jazda na poníkovi, skákací hrad a možnosť do sýta sa vynadívať na malé domáce zvieratká. Areálom školy sa niesla moderná hudba, smiech a radosť spokojných detí a rodičov.   

                              Čo dodať na záver? Deň rodiny mal za cieľ utužiť vzájomné rodinné vzťahy. Veď chvíle, keď sa rodičia hrajú spoločne s deťmi, patria medzi najkrajšie chvíle  a zapíšu sa do pamäti na celý život.

            • Oceňovanie žiakov cirkevných základných škôl Žilinskej diecézy

            • V piatok, 29. mája 2015, sa konala v Žiline vzácna slávnosť, a to oceňovanie najlepších žiakov katolíckych škôl Žilinskej diecézy. Otec biskup, Mons. Tomáš Galis, ocenil jedenástich žiakov za ich školské aktivity a výborný prospech v škole. Táto slávnostná udalosť sa začala ráno o deviatej hodine v Katedrále Najsvätejšej Trojice v Žiline svätou omšou, ktorú celebroval otec biskup. Mal veľmi poučnú kázeň o tom, aby sme tento moment oceňovania brali s pokorou a nie s pýchou. Po svätej omši nám slávnosť spestrili žiaci zo Spojenej školy Kráľovnej pokoja v Žiline svoju recitáciou, spevom a hrou na klavíri. Po programe nastala očakávaná slávnostná chvíľa odovzdávania ocenení. Otec biskup každému ocenenému žiakovi zablahoželal, poďakoval za jeho prácu, odovzdal mu diplom a dar (Sv. písmo a DVD – Marcelino, chlieb a víno). Taktiež poďakoval rodičom za vzornú výchovu svojich detí a odovzdal im publikáciu o Žilinskej diecéze. Vonku, pri súsoší sv. Cyrila a Metoda, sa táto vzácna chvíľa zvečnila na fotografiách spoločne s ocenenými žiakmi, ich rodičmi, pedagógmi a otcom biskupom. Pri obede v Diecéznom centre prítomní diskutovali o skúsenostiach s výchovou žiakov, o kladných aj záporných postrehoch rodičov a pedagógov. Myslím, že každý si odniesol z tejto slávnostnej udalosti nezabudnuteľné spomienky a prísľub, že svoje schopnosti bude naďalej rozvíjať vo svojom živote, aby bol nápomocný druhým.

              Andrej Vašíček jeden z ocenených žiakov z CZŠ sv. Margity v Púchove

            • Naši deviataci opäť najúspešnejší

            • Tak ako v predchádzajúcich rokoch, tak aj tento rok sa v mesiaci apríl, uskutočnilo testovanie žiakov 9. ročníka zo slovenského jazyka a matematiky. Ich výsledky sa potom porovnávajú so žiakmi 9. ročníka v rámci Slovenska a samozrejme aj v rámci púchovských škôl.

              V našej škole máme veľa šikovných a bystrých žiakov, s ktorými môžeme veľa dokázať. O tom svedčia aj výsledky v testovaní našich deviatakov. V tomto roku žiaci 9. ročníka z CZŠ sv. Margity dosiahli v rámci púchovských škôl najlepšie výsledky, tak zo slovenského jazyka ako aj z matematiky. Umiestnili sa na prvom mieste. Ich úspešnosť je vysoko nad priemerom Slovenska.

              Deviatakov k ich úspechu blahoželáme a učiteľom, ktorí sa im venovali, ďakujeme.

              Za dlhodobé vynikajúce výsledky našich žiakov v slovenskom jazyku a literatúre patrí srdečná vďaka Mgr. Zdenke Panáčkovej a za úspech v matematike Mgr. Mariánovi Galkovi. 

              Podrobné výsledky z aktuálneho školského roka, ale aj z minulých ročníkov si môžete pozrieť v samostatnej záložke Prehľad Testovania 9.

            • Florbalový turnaj

            • V nedeľu 7. júna sa naši žiaci 9. ročníka zúčastnili florbalového turnaja, ktorý organizovalo Cirkevné centrum voľného času na Rozkvete v Považskej Bystrici. Svoje sili si zmerali z hráčmi CCVČ Rozket a hráčmi ZŠ sv. Augustína v Považskej Bystrici. Celkovo obsadili výborné 1. miesto, ku ktorému im gratulujeme. Naši žiaci sa pravidelne pripravovali na florbalovom krúžku pod vedením Mgr. Mariána Galka a na turnaji ich sprevádzal Mgr. Miroslav Hlúbik.

               

            • Na MDD divadelné predstavenie "Čert a Káča"

            • V jednej dedinke žila stará dievka, ktorú volali Káčou. Mala chalúpku, záhradu a k tomu ešte zopár zlatiek; no hoci by bola v zlate sedela, nebol by si ju vzal ani ten najchudobnejší čeľadník, pretože bola zlá ako čert a papuľnatá. Mala ešte starú matku, a keď občas potrebovala pomoc, nebol by jej nik za mačný mak niečo urobil - čo by bol ako odkázaný na grajciar a ona platila dukátmi - lebo sa hneď pre každé slovo škriepila a vadila, až to bolo počuť do deviatej dediny...

              Takto začínal príbeh, ktorý si mohli žiaci našej školy pozrieť pri príležitosti MDD. V divadelnom predstavení účinkovali herci divadla CLIPPERTON z Banskej Bystrice. Vyrozprávali deťom príbeh o Káči, ktorá bola slobodnou dievkou a na nedeľných zábavách s ňou nechcel nik tancovať a tak si raz povedala: "Už som taká stará, a ešte som s mládencom netancovala, či to nie je na hanbu? Veru dnes by som tancovala hoc aj s čertom."

            • Atletická olympiáda žiakov cirkevných škôl v Dubnici nad Váhom

            • V piatok 22. mája 2015 sa naši žiaci zúčastnili atletickej olympiády cirkevných základných škôl, ktorá sa uskutočnila na štadióne v Dubnici nad Váhom. Našu školu úspešne reprezentovali nasledovní žiaci:

              Rebeka Ondričková (5.a) - 3. miesto

              Sára Kubiritová (6.a) - 3. miesto

              Natália Feriancová (7.a) - 3. miesto

              Tomáš Ocelík (8.a) - 3. miesto

              Viac fotografií tu:

            • Zber papiera na škole

            • V uplynulých dňoch prebiehal na našej škole zber papiera. Úprimne ďakujeme všetkým, ktorí sa do zberu zapojili a zároveň chceme zverejniť mená tých, ktorí doniesli najviac kilogramov papiera.

              1. Adam Gerschdorf, 3. A - 346 kg
              2. Marianka Rosinová, 3. A - 312 kg
              3. Nelka Rosinová, 6. A - 300 kg
              4. Terezka Rosinová, 4. A - 250 kg
              5. Jakub Struhár, 2. A - 201 kg
              6. Matej Struhár, 5. A - 200 kg
              7. Samko Kanderka, 5. A - 157 kg
              8. Ninka Kutejová, 6. A - 148,8 kg       
              9. Saška Kutejová, 3. A - 148,6 kg
              10. Vaneska Šištíková, 1. A - 125 kg
              11. Oliver Kudlej, 7. A - 115 kg
              12. Sárka Ondričková, 3. A - 111 kg
              13. Terezka Krajčiová, 1. A - 106 kg
              14. Danko Moško, 3. A - 103 kg

            • Monika úspešná v speve

            • Naša žiačka, Monika Kováčová z 3.A obsadila v okresnom kole Slávik slovenska 3. miesto. Monike ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy a gratulujeme.

               

            • MATEMATICKÝ KLOKAN 2015

            • Aj tento školský rok sme sa zapojili do celoslovenskej súťaže Matematický klokan. Z celkového počtu 54 173 žiakov bolo 18 žiakov našej školy a z nich boli 6 úspešnými riešiteľmi - Anton Janto (9.a), Lukáš Žemla (9.a), Angelika Loduhová (7.a), Juhaniaková Aneta (6.a), Gerschdorf Adam (3.a) a Janík Adam (2.a).

              Všetkým úšpešným riesiteľom gratulujeme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

            • Správne dievča-správny chlapec - školské kolo

            • Súťaž „Správny chlapec – Správne dievča“

               

              Dievčatá

              1. miesto –    Vierka Jurašíková

                                   Jasmínka Kudlejová

              1. miesto –    Terezka Krajčiová

                                   Katka Rudincová

                                   Vaneska Šištíková

                                         Karin Šupolová

               

              Chlapci

              1. miesto – Maxík Bušík

                                  Tomáš Moško                    

            • Slávik Slovenska - školské kolo

            • Slávik Slovenska – školské kolo

               

              I. kategória

              1. miesto – Monika Kováčová – 3. A

              2. miesto – Vierka Jurašíková – 1. A

                                 Terezka Krajčiová – 1. A

              3. miesto – Jasmínka Kudlejová – 1. A

                                 Joachym Kuťka – 2. A

              II. kategória

              1. miesto - Mária Špačková – 4. A
              2. miesto - Radko Bačík – 6. A

                                  Sárka Kubiritová – 6. A

              1. miesto - Teodor Kudlej– 6. A

                                  Kristián Kudlej – 4. A

               

              III.  kategória

              1. miesto – neudelené

              2. miesto – neudelené

              3. miesto – Miška Vojteková – 7. A

                                 Saška Belásová – 7. A

               

            • Prednáška "Váhom od prameňa do delty"

            • V piatok 17. apríla 2015 sa žiaci 8. a 9. ročníka zúčastnili prednášky "Váhom od prameňa do delty", ktorú si pre nich pripravili pracovníci OZ Maximilián Hell a Slovensko - pani Mária Beneová a pán Vladimír Kmeť.

              Počas prednášky sa žiaci oboznámili s riekou Váh od prameňa Bieleho a Čierneho Váhu až do delty, kde sa vlieva do Dunaja. Vypočuli si rôzne zaujímavosti o mestách, ktorými Váh preteká, s vodnými dielami a zaujímavosťami Považia.

            • Úspechy na Fyzikálnej olympiáde

            • Anton Janto, žiak 9. ročníka našej školy nás v stredu 22. apríla 2015 reprezentoval na krajskom kole Fyzikálnej olympiády v Partizánskom. Do krajského kola postúpil po tom, ako obsadil na okreskom kole pekné 3. miesto a aj na krajskom kole dosiahol výborný výsledok, keď sa zaradil medzi úspešných riešiteľov. Veľká vďaka patrí aj pánovi učiteľovi RNDr. Jozefovi Toporovi, ktorý Antona na súťaž pripravoval.

               

            • V CZŠ sv. Margity v znamení aktivít čitateľskej gramotnosti

            • Pre rozvoj čítania detí a pre rozvoj porozumenia textu sa v našej škole  konajú rôzne aktivity, súťaže a kvízy zamerané na čitateľskú gramotnosť, či prácu s textom. Prizývame na besedy literárne osobnosti, ktoré sa snažia vytvárať, ba priam umocňovať pozitívny vzťah ku knihám.

              Prvou z aktivít bola beseda o knihách, o ich zrode, histórii a úlohe v rodinách. Žiaci 3. a 4. ročníka prinášali do školy knihy rôzneho zamerania, čítali z nich úryvky, vymieňali si vlastné názory na knihy a vyjadrovali k nim svoj vzťah. Záverečný kvíz s početnými úlohami upútal každého žiaka.

              Návšteva obľúbeného spisovateľa Daniela Heviera bola pre deti milým potešením – už len z toho dôvodu, že ich tváre žiarili úsmevom po celý čas, čo známy autor pôsobivo rozprával a prednášal úryvky zo svojej tvorby. Celkom určite nebolo tomu inak ani na ostatných púchovských školách, kde ho tiež srdečne privítali.

              Naša knižnica sa vo veľkom podieľa na prezentácií kníh v škole s úmyslom „nalákať“ čoraz viac nových čitateľov. Do mozaiky knižničných podujatí prispela žiačka Natália Feriancová zo 7. A, ktorá si pripravila pútavé rozprávanie o trilógii Elyonova krajina od amerického spisovateľa Patricka Carmana. S prezentáciami následne vystúpili žiačky z 5. A, a to Anetka Gabrišová, Barborka Juhaniaková, Simonka Babčanová, Janka Gabčová a Rebeka Ondríčková. Piatačky oslovilo dvanásť kníh pre dievčatá, ktorých autorkou je britská literátka Jacgueline Wilsonová, a preto sa rozhodli podeliť sa s ostatnými čitateľmi o čaro daných kníh. Cieľom všetkých prezentácií bolo naučiť sa po prečítaní knihy verbalizovať svoje pocity a primerane odpovedať na otázky typu: čím je literárne dielo pre čitateľa zaujímavé, prečo by po ňom mali siahnuť aj iní, čo môže čitateľa najviac nadchnúť a pod.

              V škole pasujeme prvákov aj za čitateľov knižnice, kedy sa stávajú jej oficiálnymi členmi. Už sa neviedia dočkať okamihu, kedy sa dozviedia meno „najčitateľa“. Bude to ten, komu za mimoriadnu čitateľskú aktivitu prislúcha patričné ocenenie.

              Zaujímavou pre deti bola výstava kníh pod názvom Knižné klenoty v našich rodinách. Deti prinášali do školy skutočné „klenoty“, ktoré očarili aj nás – pedagógov. Boli to rôzne modlitebníky, knihy o výchove v rodine a staré romány. Niektoré boli písané starým gotickým nemeckým písmom – švabachom alebo doplnené poznámkami o narodení, či úmrtí členov rodiny, čím sa stali pomyselnou rodinnou kronikou. Výstava bola spojená so súťažou o knihu s najstarším rokom vydania. Ukázalo sa, že najstaršia prinesená kniha pochádza z roku 1847. Z tých novších si žiaci mohli pozrieť staré vydania Malého Bobeša, Rozprávok starej matere, Sibírôčky, Pikulíka. Aj vďaka tomuto podujatiu sa v povedomí detí rozšíril obraz o knihe a jej postavení v minulosti – o tom, čo pre našich predkov znamenala.

              Veríme, že všetky aktivity, ktoré v škole organizujeme v rámci rozvoja čitateľskej gramotnosti, pomáhajú deťom lepšie čítať s porozumením a čítať s radosťou.

              CZŠ sv. Margity v Púchove

            • Vynikajúci pedagóg Trenčianskeho kraja aj z nášho mesta

            •             Za celoživotnú 50-ročnú obetavú a tvorivú prácu v oblasti školstva, za mimoriadne výsledky v rozvoji primárneho a nižšieho sekundárneho vzdelávania v Slovenskej republike  a bohatú mimovyučovaciu činnosť bolo dňa 23. 3. 2015 udelené pani učiteľke Mgr. Márii Chromekovej z Cirkevnej základnej školy sv. Margity v Púchove ocenenie Vynikajúci pedagóg Trenčianskeho kraja. Toto vzácne ocenenie pani učiteľka Chromeková prevzala z rúk Ing. Štefana Bohúňa, prednostu Okresného úradu v Trenčíne, za prítomnosti viacerých významných osobností Trenčianskeho kraja a Ministerstva školstva SR. Mgr. Mária Chromeková svojím pedagogickým prístupom žiakov nielen vzdeláva, ale im odovzdáva aj svoje bohaté životné skúsenosti, vedie ich k múdrosti a vysokým hodnotám ľudskosti. Je skvelým pedagógom, ktorý sa zaslúžil o rozvoj výchovy a vzdelanosti vo svojom regióne – veď za svojho 50-ročného pôsobenia v školskej službe odchovala po vedomostnej, osobnostnej, hodnotovej a morálnej stránke už niekoľko generácií žiakov. Je uznávaným pedagógom, príkladom ľudskosti, skromnosti, úcty človeka k človeku a prirodzenej inteligencie.

                          Mgr. Mária Chromeková pôsobí v školstve 50 rokov, konkrétne od 1. 9. 1965. Najskôr začala učiť v malotriednej škole v dedinke Hoština (okres Púchov), kde pôsobila 8 rokov. Od roku 1975 do roku 2003, teda 28 rokov, učila ruský jazyk a výtvarnú výchovu v Základnej škole Komenského v Púchove, neskôr sa k uvedeným predmetom pridal anglický jazyk. Žiakov pravidelne pripravovala do súťaže Olympiáda v ruskom jazyku a do recitačnej súťaže Puškinov pamätník. Jej žiaci sa mnohokrát umiestnili na popredných miestach v krajských a celoslovenských kolách.

                          Od roku 2003, kedy vznikla Cirkevná základná škola v Púchove, učí anglický jazyk a v rámci krúžkovej činnosti aj ruský jazyk. Patrí medzi spoluzakladateľov tejto školy. Zastávala pozície triednej učiteľky, uvádzajúcej učiteľky a viac funkčných období bola vedúcou predmetovej komisie, ako aj predsedníčkou Rady školy. Pod jej vedením sa žiaci v Olympiáde v anglickom jazyku viackrát umiestnili na popredných miestach v okresných kolách a zúčastnili sa krajských kôl. V rámci projektu Premena tradičnej školy na  modernú vytvorila nádherný farebný Obrázkový slovník anglického jazyka a bola koordinátorkou aktivít.

                          K svojim učiteľským povinnostiam pristupuje s veľkou láskou a zanietením. Má veľmi pozitívny výchovno-vzdelávací vplyv na svojich žiakov, pričom anglický jazyk patrí medzi najobľúbenejšie predmety v škole. Je výborná didaktička, ktorá má víziu svojho pedagogického pôsobenia, vie, čo chce žiakov naučiť, čo je pre nich podstatné, pozná nástroje, ako žiakom učivo čo najlepšie priblížiť. To, že má veľmi rada svoju prácu, svedčí i fakt, že nepočíta hodiny strávené v škole. Je ochotná vždy pomôcť, či už dobrou radou alebo svedomito vykonanou zadanou prácou.

              Bohatá je aj jej mimovyučovacia činnosť, a to v jazykovej korektúre školského časopisu Margitka, vo vedení viacerých krúžkov anglického a ruského jazyka.

              Mgr. Mária Chromeková je príkladom profesionálnej oddanosti svojmu celoživotnému poslaniu. Efekt z výchovno-vzdelávacieho pôsobenia umocňuje spoluprácou s rodičmi detí, ktorí si ju veľmi vážia.

                          CZŠ sv. Margity v Púchove

            • Úspech na Fyzikálnej olympiáde

            • Vo štvrtok 19. marca 2015 sa naši žiaci zúčastnili okresného kola Fyzikálnej olympiády. Anton Janto (žiak IX.A) obsadil pekné 3. miesto a postúpil na krajské kolo. Žiakov na súťaž pripravoval p. učiteľ Jozef Topor. K úspechu obom gratulujeme a prajeme veľa šťastia na krajskom kole.

            • Beseda s Danielom Hevierom

            • Dňa 18. marca navštívil našu školu uznávaný slovenský spisovateľ Daniel Hevier. Žiaci tak mali možnosť stretnúť sa a porozprávať s vynikajúcim básnikom, prozaikom, scénaristom a taktiež autorom mnohých známych slovenských piesní.

              Pán Daniel Hevier žiakom predstavil svoje nové knižky, zaspieval niekoľko piesní, odpovedal na otázky žiakov a nakoniec aj podpisoval žiakom knižky a pamätníky.

            • Okresné kolo Pytagoriády

            • V dňoch 16. a 17. marca sa na ZŠ Gorazdova v Púchove uskutočnilo okresné kolo Pytagoriády, ktorého sa zúčastnili aj naši žiaci 3. až 8. ročníka. V jednotlivých kategóriach sme dosiahli nasledovné úspechy:

              Kategória P3:

              Michal Križák (III.A) - úspešný riešiteť

              Šimon Šalamún (III.A) - úspešný riešiteľ

               

              Kategória P4:

              Stela Surovčíková (IV.A) - 3. miesto

               

              Kategória P5:

              Adrián Putala (V.A) - úspešný riešiteľ

               

              Kategória P6:

              Filip Chromek (VI.A) - 1. miesto

               

            • Školské kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín

            • Dňa 3. marca 2015 sa uskutočnilo školské kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín. V jednotlivých kategóriach dosiahli žiaci nasledovné výsledky:

              I. KATEGÓRIA

              PRÓZA POÉZIA
              1. miesto: Monika Kováčová, III.A 1. miesto: Martin Ondrášek, II.A
              2. miesto: Martin Janíčej, II.A 2. miesto: Adam Gerschdorf, III.A
              3. miesto: Klára Mošková, III.A 3. miesto: Sára Ondričková. III.A

               

              II. KATEGÓRIA

              PRÓZA POÉZIA
              1. miesto: Aneta Gabrišová, V.A 1. miesto: Teodor Kudlej, VI.A
              2. miesto: Zuzana Loduhová, VI.A
              2. miesto: Rebeca Ondričková, V.A 2. miesto: Jana Mária Gabčová, V.A
              3. miesto: Kvetoslava Karasová, IV.A
              3. miesto: Terézia Rosinová, IV.A 3. miesto: Diana Bednáriková, IV.A
              3. miesto: Stela Surovčíková, IV.A

               

              III. KATEGÓRIA

              PRÓZA POÉZIA
              1. miesto: neudelené 1. miesto: Jozef Dekan, VII.A
              2. miesto: Alexandra Belásová, VII.A 2. miesto: Michaela Vojteková, VII.A
              2. miesto: Natália Feriancová, VII.A 3. miesto: Erika Benková, VII.A
              3. miesto: neudelené 3. miesto: Oliver Kudlej, VII.A
              3. miesto: Benjamín Kuťka, VII.A

               

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou sv. Margity
      • Námestie slobody 562/1
        020 01 Púchov
        Slovakia
      • Stravovanie ekonómka (vyúčtovanie a platenie stravy ZŠ a MŠ): 0910 852 312

        Odhlasovanie stravy MŠ: 0910 852 310
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje