• Novinky

            • Cesta za „ smradľavou vodou „

            • Minulý týždeň sme  sa so žiakmi 8. a 9. ročníka vybrali do Streženíc, kde  sa nachádza  pomerne veľká čistička, postavená ešte v roku 1986, ktorá spracúva odpadovú vodu z okolia Púchova. Hoci sme išli do čističky a viacerí žiaci si predstavovali neznesiteľný smrad, opak bol pravdou / je pravda, že na 2-3 miestach bolo cítiť mierny zápach. Podnikom nás sprevádzal pán Balušík, ktorý sa stará aj o ostatné čističky v okolí. Všetko  nám ukázal a vysvetlil po odbornej stráne a tiež rád odpovedal na všetky zvedavé otázky žiakov.

               

              Odpadová voda je do čističky privádzaná kanalizáciou,  čistí sa v nej voda od obyvateľstva a okolitých podnikov /okrem Matadoru- ten  má vlastnú čističku / a takto vyčistená voda sa vypúšťa do Váhu aby sme ho neznečistili a aby nebola škodlivá pre životné prostredie. Denne pritečie do čističky 6-10 000 m3 vody / pri dažďoch a topení snehu aj viac/.

              Celý systém je založený na mechanickom, biologickom čistení , kalovom a plynovom hospodárstve. Vyčistená voda sa odvádza do Váhu,  baktérie za pomoci kyslíka  rozložia organické látky a kal, ktorý sa nahromadí sa používa na poľnohospodárske účely.

              Pri tomto procese sa uvoľňuje aj bioplyn a ten čistička využíva na vlastné vykurovanie.

               

              Žiaci mali možnosť sa oboznámiť s celým týmto postupom na vlastné oči, pozrieť si tiež Púchov zo zásobníkovej stanice bioplynu a pochopiť aké je dôležité sa starať o životne prostredie, ktoré nás obklopuje a v ktorom žijeme.

               

              Počasie nám vyšlo, prežili  sme krásny deň a trochu sa povenovali aj turistike, keďže čistička nie je až tak ďaleko od mesta a našej školy.

            • Naše Maksihviezdy

            • Naši žiaci druhého stupňa sa zapojili do matematickej súťaže Maks. Nebolo súťaže, aby sme nemali úspešných riešiteľov, ale v tejto súťaži máme aj MAKSIHVIEZDY - sú to Klára Muráriková a Ján Janíček. Okrem týchto boli šikovní Sára Kuťková, Barbora Rosinová, Amy Beriacová a Michal Divičin.

              Srdečne blahoželáme a prajeme, aby sa im aj naďalej darilo.

            • Tretiaci v Bojniciach v škole v prírode

            • Naši tretiaci absolvovali ich prvý veľký krok, keď sa 5. – 9. júna zúčastnili  školy v prírode v malebných Bojniciach. Síce nám počasie úplne neprialo, no aj tak si žiaci užili kopec zábavy, tímových aktivít a poznávanie okolia. V utorok sme sa zobudili do upršaného počasia, takže sme si trošku precvičili aj naše hlavy a zopakovali sme si učivo z matematiky a  slovenčiny a dozvedeli sme sa aj niečo nové z prírodovedy. Pri prvej vhodnej príležitosti naše kroky mierili na Bojnický zámok, ktorý nás očaril svojou veľkosťou, krásou a preniesol nás do dávnej histórie. Nasledujúci deň sme doobedie strávili v Bojnickej ZOO, kde sme videli množstvo exotických zvierat. Každý deň poobede čakal žiakov pútavý program s animátormi. Tí mali pre nich pripravené rôzne športové aktivity, nacvičovali spolu divadielka, odskúšali si svoje vedomosti v kvíze. Posledný deň mali deti vyhodnotenie svojej činnosti, z ktorej si odniesli podľa usilovnosti tričká, náramky, diplomy a tí najšikovnejší aj hrnčeky na pamiatku. Večer už na deti čakala rozlúčková diskotéka. Ale všetko dobré raz musí skončiť, preto aj nás už čakala finálna rozlúčka, pobalenie si kufrov a cesta domov. Pri lúčení si niektorí aj poplakali, ale animátori sľúbili, že ak to bude možné, prídu nás niekedy navštíviť.

            • Exkurzia 7.A v Dubnickom kaštieli

            • V prvý júnový utorok sme sa vybrali na exkurziu pozrieť si Dubnický kaštieľ. Dozvedeli sme sa o ňom, že je to národná kultúrna pamiatka. Bol postavený v 17. storočí.

              Má centrálnu vežu a veľké nádvorie. Interiér kaštieľa je rovnako pôsobivý, je preplnený krásnymi miestnosťami zdobenými nástennými maľbami a výtvarným umením.

              Kaštieľ kedysi slúžil ako sídlo šľachtickej rodiny Ilešháziovcov. V blízkosti tohto kaštieľa sa našiel aj mamutí kel. Od roku 2010 sa tento kaštieľ stal aj múzeom, ktoré prezentuje históriu a kultúru tohto regiónu.

              Potom sme išli do krásneho parku, kde sa nachádza významná pamiatka Grotta. Je vybudovaná ako letný altánok osemuholníkového tvaru na umelej skalke. Je jednou z najobľúbenejších turistických atrakcií v tejto oblasti. Bohužiaľ sme sa nemohli pozrieť do vyhliadkovej veže, lebo bola uzavretá.

              A poslednou zaujímavou zastávkou bol miestny Kostol sv. Jakuba Staršieho, apoštola,  kde sme sa pomodlili a ukončili túto exkurziu. Napriek mrholeniu, sme si tento deň užili.

              Aneta Horvátová, žiačka 7.A

            • Katka Rudincová - ocenená otcom biskupom

            • Slávnosť sa začala svätou omšou v katedrále Najsvätejšej Trojice, počas ktorej otec biskup Tomáš na príklade blahoslaveného Carla Acutisa priblížil mladým, ako môžu ďalej rozvíjať svoje talenty pre dobro iných.

              Po svätej omši a spoločnom fotení sme sa presunuli do auly diecézneho centra, v ktorom prebehlo samotné oceňovanie žiakov cirkevných základných škôl Žilinskej diecézy.

              Medzi ocenenými bola právom aj naša deviatačka Katka Rudincová. Dostala ocenenie za výborný prospech, reprezentáciu školy a svedectvo kresťanského života.

               

              Blahoželáme a prajeme veľa úspechov v ďalšom štúdiu na gymnáziu.

            • Denný letný tábor

            • Milí rodičia,

              aj tento rok sme si pripravili pre vaše deti denný tábor ,,V krajine zázrakov", na ktorý všetkých srdečne pozývame. Tábor sa bude realizovať 10 - 14.7.2023 od 7:45 - 15:30.

              Ak chcete deťom spestriť nezabudnuteľnými zážitkami letné prázdniny, neváhajte vyplniť prihlášku na náš letný tábor do 19. 6. 2023.

              Prihlaska_na_primestsky_tabor_v__krajine_zazrakov_1.docx

              Na všetkých sa veľmi tešíme.

            • Matematický Klokan

            • Aj tento školský rok sme sa zapojili do celoslovenskej súťaže Matematický klokan.

              Z celkového počtu 70 000 žiakov Slovenska sa medzi 20% najúspešnejších zaradili aj naši žiaci.

               

              Ján Pobežal 1.A

              Renée Verona Pobežalová 3.A

              Ester Kuťková 3.A

              Zuzana Gurínová 4.A

              Ján Láncoš 4.A

              Dorotka Mária Dutková 5.A

              Michal Krump 5.A

              Sára Rebrová 5.A

               

              Úspešným riešiteĺom gratulujeme a všetkým účasťníkom ďakujeme za zapojenie sa do súťaže a za výbornú reprezentáciu školy.

            • Majáles ZŠ s MŠ sv. Margity

            • Dňa 26. 5. sa v priestoroch Divadla v Púchove konal Majáles pre rodičov, zamestnancov a priateľov ZŠ s MŠ sv. Margity. Organizačne túto akciu zabezpečil Výbor rodičov pod vedením pána Loduhu za ZŠ a pod vedením pána Pobežala za MŠ.

              Na úvod sa hosťom prihovorila pani riaditeľka Mišíková a predseda Výboru rodičov pán Loduha.

              Nasledoval krátky umelecký program, v ktorom sa predstavila Klára Muráriková hrou na husliach a Anetka Horváthová prednesom básne. Zaznela i pieseň v podaní deviatačiek: Terezky Krajčiovej, Elizabeth Behan a Veroniky Florekovej.

              Po úvodnom programe mal priestor tanec, hudba harmoniky a priateľské rozhovory.  Nechýbala ani bohatá tombola, do ktorej prispeli firmy a rodičia.

              O výbornú zábavu sa postaral pán Hrobárik, ktorý sa predstavil nielen ako výborný diskdžokej, spevák ale i akordeonista.

              Vďaka chytľavým piesňam bol parket stále plný. Tancovali rodičia, učitelia i zamestnanci školy. Takto sme vytvorili úžasnú atmosféru, ktorú viacerí nazvali rodinnou. Odchádzali sme príjemne naladení a presvedčení, že o rok si to chceme zopakovať opäť.

            • Pasovanie prvákov

            • V živote človeka sa objavia chvíle, ktoré sú nezabudnuteľnou spomienkou v našich životoch. Pre prvákov je to určite ich prvý školský deň a tradičné ,,Pasovanie za prváka”. Pre našich prvákov bol tento významný deň v stredu 24. 5. 2023, kedy si žiaci 9. ročníka pod vedením ich triedneho učiteľa Ing. Orieška pripravili pre prvákov rôzne úlohy, ktoré boli zamerané na kreslenie, čítanie a počítanie. Dôležitou súčasťou pasovania bol ,,sľub prváka” a oficiálne pasovanie žiaka 1.ročníka do ,,cechu školského”. Veríme, že našim prvákom a ich najväčším fanúšikom - rodičom utkvie tento dátum hlboko v pamäti a s láskou budú spomínať na krásne okamihy z tohto dňa.

            • Momentky z besiedky ku Dňu matiek v MŠ - trieda OVEČKY

            • Dňa 19. 05. 2023 sa konala besiedka pri príležitosti Dňa matiek aj v triede Ovečiek. Deti sa na besiedku svedomito pripravovali, aby pre mamičky pripravili krásny program, ktorý pozostával z básničiek, piesní i tančeka. Odmenou pre deti bol veľký potlesk od mamičiek, pri ktorom nejednej vypadla i slzička. V závere deti rozdali mamičkám krásne darčeky. 

            • Sviatok Zoslania Ducha Svätého v Átriu MŠ

            • Aj v našom Átriu v ZŠ s MŠ sv. Margity sme si pripomenuli sviatok Zoslania Ducha Svätého, a tak sme spoločne ukončili veľkonočné obdobie. Deti v átriu strávili čas bohatý na zamyslenie v tichosti, prácu s materiálom a mohli spoločne spoznať a pocítiť radosť zo siedmich darov Ducha Svätého.

              "A nádej nezahanbuje, lebo Božia láska je rozliata v našich srdciach skrze Ducha Svätého, ktorého sme dostali."

              /Rim 5:5/

            • Oslávme spolu DEŇ RODINY

            • ZŠ s MŠ sv.Margity ako spoluorganizátor  tohto sviatku Vás týmto srdečne pozýva spoločne osláviť tento význámný deň spolu so svojimi najbližśími.   

              Teśíme sa na Vás 

            • Beh pri Váhu

            • V sobotu 13. mája sa deti našej školy zapojili do akcie, ktorú organizovalo  OZ Klub bežcov a priateľov športu Púchov: Beh pri Váhu.

              Naši žiaci podali výborný športový výkon a zaznamenali pekné výsledky.

               

               

              Na stupienok víťazov sa postavili:

               

              Kristína Šedivá

              Tamara Juhaniaková

              Matúš Šedivý

              Tomáš Kysucký

              Lukáš Šedivý

              Zuzka Gurínová

              Kristínka Voozárová

              Tomáško Domanický

               

              Ďakujeme zúčastneným za podporu tejto aktivity.

            • Za hranicami pohybu.....

            •              V piatok 12.5.2023 sa naše žiačky, ktoré počas školského roka 2022/2023 navštevovali tanečný krúžok pod vedením p. uč. Dodekovej, zúčastnili obľúbenej multižánrovej tanečnej súťaže ,,ZA HRANICAMI POHYBU” v Nitre.

                       V tento významný tanečný deň bolo v mestskej športovej hale odtancovaných viac ako 320 choreografií. Naše žiačky súťažili v rôznych vekových a žánrových kategóriách. Tanečnej súťaže sa zúčastnili SZUŠ a rôzne tanečné kluby z celého Slovenska.

              Napriek veľkej konkurencii sa podarilo našim žiačkam vytancovať krásne úspechy."

              Linda Paliesková získala so sólom 4.miesto.

              V kategóriách TRIO získali Amélia Brnková, Sofia Kamenická a Terézia Mošková 3.miesto.

              AJ Viktória Kamenická, Soizic Maria Bersihand a Lucia Domanická získali vo svojej kategórii tiež 3.miesto.

              Formácia sa umiestnila na 8.mieste.

              Na dievčatá sme hrdí a tešíme sa spolu s nimi z ich úspechov.

              Ďakujeme našej trenérke -- pani učiteľke  Dodekovej  za výbornú prípravu a pani Pavlechovej  za   sprievodný dozor na akcii.

            • Deň matiek v MŠ - trieda Anjelíčkovia

            • Pri príležitosti Dňa matiek, si deti v triede Anjelíčkov pripravili vystúpenie pre svoje mamičky. Program pozostával z hovoreného slova, piesní a tančeka. Popri nacvičovaní programu deti pre svoje mamy vyrobili  darček v podobe srdiečka a namaľovali portrét svojej mamičky. Z portrétov bola vytvorená galéria mamičiek, ktorá dotvárala výzdobu triedy. Veríme, že deti vystúpením svoje mamičky potešili a vytvorili im príjemné popoludnie.

            • Majáles pre rodičov, zamestnancov a priateľov školy

            • Vážení rodičia, zamestnanci a priatelia školy,

              Výbor rodičov pri ZŠ s MŠ sv. Margity organizuje kultúrne podujatie - Majáles, ktorý sa uskutoční v piatok 26.5.2023 o 19:00 hod. v Divadle Púchov.
              Srdečne pozývame všetkých rodičov, zamestnancov a priateľov školy a Vašich známych. Pripravili sme pre vás vystúpenie detí, občerstvenie - víno, večera, hudba, tombola a po polnoci kapustnica.
              Lístky si môžete zakúpiť u pani  ekonómky školy, v čase od 14:00 do 16:00 hod. a to:
              -vo štvrtok 4.5.2023 a 18.5.2023 v ZŠ
              -vo štvrtok 11.5.2023 v MŠ
              -v piatok 5.5.2023 a 19.5.2023 v ZŠ
              - prípadne po telefónnom dohovore na č. tel.0910852312.
              Cena lístka je 30€ na osobu.

              Kto by chcel prispieť do tomboly, môže priniesť veci do školy. Ďakujeme.
              Tešíme sa na Vašu účasť!
               

            • Cesta k jabĺčku

            •     Dňa  3.5.2023 sme mali vzácnu návštevu z firmy Plantex, ktorá sa venuje pestovaniu ovocných stromčekov, drobného ovocia a z časti aj kvetov.

                   Pani  Ing. Janušková  žiakom 1.-6.ročníka prišla predstaviť cestu, ktorú musí jablko vykonať od malého semienka až po plod. Žiaci sa dozvedeli aká dlhá  je táto cesta a tiež aká náročná je táto práca, ktorá je z veľkej časti ručná a  bez ktorej by sme nemali naše chutné ovocie.

                   Taktiež  im bolo vysvetlené a ukázané akí hlavní škodcovia  poškodzujú ovocné stromčeky, aké sú rôzne spôsoby ochrany ovocných stromčekov    na jar  pred mrazom a tiež akí sú hlavní opeľovači týchto plodín.

                   Všetci sme si odniesli cenné poznatky a informácie  a o to viac si budeme vážiť ovocie za ktorým je kus ľudského srdca.

                   Na záver prebehla diskusia a každý zúčastnený dostal krásne červené jabĺčko.

            • Turnaj starších žiakov v malom futbale v Martine

            • Niet pochýb o tom, že futbal je super hra.

              Vo štvrtok  11.5.2023 naši chlapci dokázali, že ho hrať naozaj vedia.

              Podali výborné individuálne výkony a ukázali aj tímovú spoluprácu.

              Po nevydarenom prvom zápase sme zmenili  taktiku, avšak nepoľavili v bojovnosti a chuti po víťazstve.

              Konkurencia šiestich škôl: troch zo Žiliny, z Martina i z Rajca bola skutočne veľká a vzájomné zápasy ťažké.

              Konečné 2. miesto nám urobilo veľkú radosť.

              Našu školu reprezentovali hráči:

              Martin Babčan, Michal Dovičin, Janko Janíček, Matúš Belás, David Šesták, Lukáš Vozár,  Max         Bušík, Adam Halaška, Timotej Šerý

              Sprievod  a trenéra im robila   pani učiteľka Gabčová.

               

              Ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy

            • Prvé sv. prijímanie

            • Dnešné prvé sv.prijímanie. Ďakujeme pánovi dekanovi Stolárikovi za sprostredkovanie tejto nádhernej sviatosti a pánovi kaplánovi Belkovi za prípravu cez vyučovanie náboženstva.

            • LITERÁRNA  SÚŤAŽ  KNIŽNÝ OSKAR  r. 2023

            • Vyhlásenie výsledkov literárnej sútaže o Knižného Oskara sa uskutočnilo 5. mája. Sprievodný program otvorili marionety Oskar a Oskarka, ktoré pod  vedením Sárky Šalamúnovej a Vanesky Šutriepkovej sprevádzali prítomných žiakov bohatým doobedným programom. Diplom za účasť v súťaži, tričko od OZ S láskou k človeku a zápisník si preberalo z rúk knihovníčky Lenky všetkých 22 detských autorov.( zoznam a umiestnenie viď nižšie). Víťazky Mošková Terezka a Domanická Lucka si k cenám prevzali Sošku Knižného Oskara a  knižnú odmenu, ktorú darovalo kníhkupectvo M -kniha. Porotu, ktorá hodnotila diela mladých autorov tvorili pani učiteľky Mária Chlebanová, Katarína Huťová a Mária Virgová. Porota udelila aj špeciálnu cenu Veselého zajka Zuzke Janíkovej.

              Všetky literárne prvotiny budú mať k dispozícii na prečítanie spolužiaci počas nasledujúceho týždňa. Podľa priložených fotografií je vidieť,  že už teraz sa tešia veľkej obľube. 

               

                                                    1. stupeň ZŠ

              PAVLECH  Richard    1.A

              SIVÁK    Kristián        1.A

              VELACKA Gabriel     2.A / poézia

              BRNKOVÁ Amélia    3.A

              DOMANICKÝ  Damián  3.A  /3. miesto

              DUTKA  Dávid   3.A  /3. miesto

              JANÍKOVÁ  Katka  3.A

              LUKAJKOVÁ Laura  3.A / 2. miesto

              ŠEDIVÁ Simona 3.A / príbeh na 1 strane

              VELACKA Ondrej  3.A  / komix

              GURÍNOVÁ Zuzana 4.A

              JANÍKOVÁ Zuzana 4.A / komix+ príbeh pre sestru cena veselého zajka

              MOŠKOVÁ Terézia 4.A / 1. miesto KNIŽNÝ OSKAR

               

                                                          2. stupeň ZŠ

              DUTKOVÁ Dorota Mária 5.A / 2. miesto

              MACKOVÁ Alžbeta 5.A / 3. miesto

              REBROVÁ SÁRA 5.A

              ŠUTRIEPKOVÁ Vanesa 5.A

              BERSIHAND Soizic Maria  6.A / 3. miesto

              DOMANICKÁ Lucia 6.A / 1. miesto KNIŽNÝ OSKAR

              KAMENICKÁ Viktória 6.A

              KUŤKA Gabriel / príbeh na 1 strane

              VIDOVÁ Sára 6.A

               

            • Exkurzia u púchovských hasičov

            • Dňa 11.mája mali púchovskí hasiči otvorenú bránu pre žiakov 1.stupňa základných škôl mesta Púchov. Cez ňu aj naši prvostupniari vstúpili do sveta rôznych záchranných vozidiel, hadíc, čerpadiel a iných hasičských náradí a zariadení. Po zaujímavej prednáške a rozhovore s hasičmi si žiaci mohli niektoré vozidlá vyskúšať aj zvnútra.

              Deťom sa exkurzia páčila. Na záver sa hasiči s deťmi rozlúčili zvukom sirény a deti slovami ďakujeme a dovidenia.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou sv. Margity
      • 0911242336
      • PaedLic. Ing. Ľubica Mišíková, PhD. riaditeľka školy +421 911 242 336, 042 463 52 67
      • Námestie slobody 562/1 020 01 Púchov Slovakia
      • Stravovanie ekonómka (vyúčtovanie a platenie stravy ZŠ a MŠ): 0910 852 312 Odhlasovanie stravy MŠ: 0910 852 310
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje