• Novinky

            • Ako sme si zabehli MARATÓN

            •               V dnešnej dobe vedieme dosť uponáhľaný život a niekedy nemáme čas sa zastaviť a taktiež  si často nenájdeme  pre seba chvíľu času na športové aktivity. Preto sme sa na škole  rozhodli pri príležitosti Svetového dňa pohybom ku zdraviu, ktorý  bol teraz 10.5. 2023, niečo s tým robiť a dali sme si na škole výzvu: odbehnúť MARATÓN.

              Pri predstave 42,2 km  to na prvé počutie  a po prvý krát  bolo dosť odvážne, ale  nepopustili sme. S nápadom prišla naša pani učiteľka Gabčová,  zanietená učiteľka TSV a všetci  sme s tým súhlasili.

              Nestanovili sme si žiadne odvážne časy a ani limity, cieľ nám bol jasný:

              Odbehnúť v rámci školy  a so zapojením všetkých  Náš MARATÓN.

                           Počasie nám tiež prialo a tak sme  po 1. hodine mohli začať. Úvodné 2 kolá  sme  po krátkom  príhovore o bezpečnosti  odštartovali a odbehli spolu:  pani riaditeľka Mišíková, pán zástupca Rečka, pani učiteľka Pobežalová, Gabčová, Rudincová. Potom sme prenechali štafetu žiakom V.A triedy a po nich nasledovali ostatné triedy spolu s učiteľmi.

              Každý bežal podľa svojich možností, či už 2,3,4 koliečka   a ostatní ich pri tom povzbudzovali. Trieda striedala triedu a tak sme zo vzdialenosti rýchlo ukrajovali. Ani sme sa nenazdali a Náš MARATÓN  bol za nami a v celkom dobrom čase 3 h 25 m.

              Posledné kolo si spolu odbehli žiaci 9.A a dali bodku za vydarenou akciou.

                            Hoci čas nebol svetový, každý  v tento deň pre seba niečo urobil a podľa danej odozvy, myslím , že pokračovanie je isté.

              Dokonca  keď to všetko videli  žiaci z MŠ, tak  sa ozvali, že o rok máme s nimi počítať.

              A myslím, že to bol cieľ – trochu sa spolu rozhýbať a popri tom sa aj zabaviť.

               

              Športový  tím ŽŠ s MŠ sv.Margity

            • Nadpriemerné výsledky deviatakov v T9

            • Napriek tomu, že súčasných deviatakov zastihol Covid 19 a s ním spojené online vyučovanie, dosiahli nadpriemerné výsledky v celoslovenskom Testovaní deviatakov. Zo SJL  dosiahli 7,5% nad priemerom Slovenska (žiakov pripravovala pani učiteľka Mgr. Katarína Huťová) a z MAT boli 6,4 % nad priemerom Slovenska (žiakov pripravoval pán učiteľ RNDr. Jozef Topor a Mgr. Veronika Pobežalová). Srdečne všetkým gratulujeme!

            • Plavecký výcvik predškolákov z MŠ

            • Deti z MŠ - predškokáci sa v dňoch od 09.05.2023 do 12.05.2023 zúčastnili plaveckého výcviku na Mestskej plavárni v Púchove. Deti sa na plávanie veľmi tešili. Po úvodnom prezlečení, sa deti vždy presunuli ku bazénu, kde na nich čakala milá pani inštruktorka. Jej úlohou bolo deti postupne oboznámiť s vodou, potápaním sa  a splývaním. Každý deň deti najskôr začínali rozcvičkou na suchu a následne sa presunuli do bazéna. Aj pomocou rôznych pomôcok na plávanie deti zostávali vo vode zo dňa na deň smelšie. Posledný deň mala pani inštruktorka pre deti pripravené rôzne súťaže vo vode. Na záver malo každé dieťa možnosť ukázať čo sa na plaveckom výcviku naučilo. Odmenou pre každé dieťa bol diplom, ktorý každé z detí dostalo.

              Vďaka mestu Púchov sa naši škôlkari mohli zúčastniť plaveckého výcviku nakoľko bol podporený z rozpočtu mesta Púchov  vo výške 630 eur. 

               

            • Ako dýcha sklo - cesta za poznaním

            • Dňa 2.5.2023 sa žiaci siedmeho a ôsmeho ročníka zúčastnili na exkurzii v sklárňach Rona na Lednických Rovniach. Naši študenti mali možnosť nazrieť priamo do sklárskej výroby. Spoločne sme si prezreli jednak strojovú veľkovýrobu nápojového skla, ale boli sme zasvätení aj do tajov ručného fúkania skla. Následne nám bol ozrejmený postup leptania a dekorovania sklárskych výrobkov. Mohli sme tak na vlastnej koži zažiť priestory, kde takáto výroba, kontrola kvality vyrobeného skla a jeho balenie prebieha kedysi, aj ako to funguje teraz. Mnohých prekvapilo takého výrobné pracovné prostredie (teplo, hluk). Prehliadka potom pokračovala v exteriéri Lednického  kaštieľa, kde sme boli oboznámení so stručnou históriou miestnej sklárskej výroby.

              Bohužiaľ v celom areáli je zakázane fotiť, tak sme si urobili len jednu spoločnú pred kaštieľom, kde sídli vedenie spoločnosti.

              Na malú chvíľu sme si tiež odskočili do neďalekej mini zoo pozrieť danielov, jeleňa a muflónov čo sa žiakom veľmi páčilo.

              Po absolvovaní tejto poučnej exkurzie si všetci určite budeme viac vážiť poháre, z ktorých každodenne pijeme.

            • ZÁPIS DETÍ DO MATERSKEJ ŠKOLY

            • Dňa 02. mája 2023 /utorok/ sa v priestoroch MŠ uskutočnil zápis detí do našej materskej školy pre školský rok 2023/24. Všetky detičky, ktoré prišli s rodičmi boli bezprostredné, usmievavé a kamarátske.  Pre deti bolo pripravené aj malé prekvapenie a musíme povedať, že sa im u nás veľmi páčilo. Ďakujeme rodičom za prejavenú dôveru. 

              Druhý termín zápisu sa uskutoční  16. mája 20231 od 16.00 do 18.00 hod.

            • 3. miesto v krajskom kole astronomickej olympiády

            • Juraj Štefina, žiak 8.A triedy sa zúčastnil vo hvezdárni v Partizánskom astronomickej olympiády. V kategórii 2 sa umiestnil na krásnom 3. mieste. Súťaž pozostávala z troch častí: historický test, astronomické výpočty a slepá mapa. Postupuje do celoslovenského kola v Prešove. Juraj sa astronómii venuje už 4 roky. Na súťaže chodí každý rok. Navštevuje astronomický krúžok a aj vo voľnom čase sa vzdeláva v tejto oblasti. Najviac ho zaujímajú slepé mapy. Jurajovi blahoželáme a prajeme veľa úspechov na celoslovenskom kole.

            • Okresné kolo matematickej olympiády

            • Výsledky našich žiakov, ktorí sa zapojili do okresného kola matematickej olympiády:

              Gabriel Kuťka 6A, kategória Z6 - 6. miesto

              Tomáš Kysucký 6A, kategória Z6  - 7.-9. miesto

              Sára Kuťková 7A, kategória Z7 – 6.-9. miesto

              Martin Ficek 7A, kategória Z7 –  5. miesto

              Juraj Štefina 8A, kategória Z8 -  20.-23. miesto

              Hugo Maria Bersihand 8A, kategória Z8, 13.-16. miesto

              Všetci žiaci boli úspešní riešitelia.  Žiakov pripravovala Mgr. Veronika Pobežalová

            • Exkurzia detí z MŠ na Hasičskej stanici v Púchove

            • Dňa 25: 04. 2023 sa deti z materskej školy, triedy Anjelíčkov a Ovečiek zúčastnili exkurzie na Hasičskej stanici v Púchove. Hasiči pre deti pripravili pútavú prehliadku hasičských áut a rôznych hasičských pomôcok a náradí, ktoré sú potrebné pri ich práci. Pútavým spôsobom vysvetlili deťom akým spôsobom pomáhajú ľuďom pri hasení požiarov, zachraňovaní ľudí a ako privolať hasičov, keď je to potrebné. Deti mali dokonca možnosť vyskúšať si ako sa sedí v hasičskom autobuse. Deťom sa návšteva u hasičov veľmi páčila. Po návrate mali deti možnosť nakresliť čo ich na požiarnej stanici zaujalo a čo sa im páčilo.

               

            • Gabko Velacka - ocenenie vedúcej odboru školstva

            • ​​​

              Tentokrát sa Gabrielkovi z 2.A v súťaži "Čarovanie perom" organizovanej Mestskou knižnicou V. Roya v Púchove podarilo získať ocenenie vedúcej školstva a sociálnych vecí. Napísal milú básničku, ktorú odborná porota vybrala spomedzi 55 literárnych textov. Ocenenie si prevzal z rúk primátorky v utorok 18. apríla na mestskom úrade.

              Jubilejný tretí ročník literárnej súťaže ČAROVANIE PEROM, ktorú od roku 2021 organizuje Mestská knižnica Vladimíra Roya v Púchove v spolupráci s Mestom Púchov, pozná mená ďalších šiestich víťazov, nádejných budúcich literátov z Púchova. Literárna súťaž sa aj v tomto roku rozšírila na celoslovenskú, odborná porota tentokrát vybrala spomedzi 85 súťažných príspevkov 6 žiakov z púchovských základných škôl, ktorí zaujali svojimi dielami. Diplomy a knižné ceny si osobne od primátorky mesta Kataríny Henekovej prevzali v utorok 18. apríla popoludní na pôde mestského úradu.
               
              Tretí ročník literárnej súťaže Čarovanie perom bol opäť vyhlásený pri príležitosti Marca – mesiaca knihy, podmienky súťaže ostávajú rovnaké každý rok, v tomto roku sa rovnako ako v roku 2021 zapojili žiaci základných škôl naprieč celým Slovenskom s veľkým záujmom, pričom celkový počet zaslaných literárnych príspevkov sa vyšplhal na 85. V prvej kategórii žiakov z I. stupňa ZŠ súťažilo o ceny odbornej poroty 55 literárnych textov, v druhej kategórii žiakov z II. stupňa ZŠ vyberala odborná porota spomedzi 30 textov.
               
              V treťom ročníku literárnej súťaže boli iba v prvej kategórii (I. stupeň ZŠ) udelené všetky tri ocenenia - Cena Primátorky mesta Púchov, Cena vedúcej Oddelenia školstva a sociálnych vecí a Cena Mestskej knižnice Vladimíra Roya. Odborná porota v zložení primátorky mesta Púchov Kataríny Henekovej, vedúcej Oddelenia školstva a sociálnych vecí MsÚ Púchov Daniely Gabrišovej a referentiek Mestskej knižnice Vladimíra Roya v Púchove Andrey Hazuchovej a Barbory Ondričkovej, znova vybrali literárne texty žiakov naprieč žánrami, ktoré prekvapili a zároveň potešili aj svojím tvorivým spracovaním. Literárne texty aj v tomto roku dosiahli vysokú úroveň obsahového a formálneho spracovania, a tým aj konkurencieschopnosti.
               

            • Žiaci druhého stupňa na predstavení Malý princ

            • Nevzdať sa radostného detského pohľadu na život a hľadieť okolo seba nielen očami, ale hlavne srdcom. Aj tieto myšlienky ponúka divadelné spracovanie známej filozofickej rozprávky Malý princ, ktorej autorom je Antoine de Saint-Exupéry. Divadlo Jána Palárika v Trnave prináša divadelnú hru, ktorá kombinuje umenie herectva a bábkoherectva s krásnou scénou, emotívnou hudbou a výborne spracovaným scenárom. Žiaci druhého stupňa si toto predstavenie pozreli v rámci výletu za kultúrou. Okrem divadelného zážitku mali možnosť prejsť sa historickým centrom Trnavy, pomodlili sa v Bazilike sv. Mikuláša a výlet zakončili  občerstvením a nákupmi v nákupnom centre.

            • 3. miesto v krajskom kole dejepisnej olympiády

            • Katka Rudincová z 9.A na krajskom kole dejepisnej olympiády v Trenčíne v kategórii C obsadila krásne 3. miesto, pričom iba 0,5 boda ju delilo od druhého miesta.

              „Dejepisnej olympiády sa pravidelne zúčastňujem už niekoľko rokov, vždy je to pre mňa výborná skúsenosť a možnosť naučiť sa navyše veľa zaujímavých vecí.

              Niekomu by sa mohlo zdať, že tohtoročná téma ,,Veda a technika“ bude pre dievča nudná. Aj ja som si to najskôr myslela, ale ukázal sa pravý opak. Prekvapilo ma koľko slovenských vedcov sa  aktívne zúčastňovalo v minulosti na celosvetovom vedeckom a technickom pokroku. Aj vďaka tejto olympiáde som si uvedomila, že môžem byť hrdá na toľkých významných Slovákov, ktorí prispeli k lepšiemu svetu,“  povedala Katka.

            • Slávnostná svätá omša pri príležitosti 20. výročia založenia školy

            •    Po slávnostnej akadémii, ktorá sa uskutočnila 24. marca, oslavy 20. výročia školy pokračovali slávnostnou svätou omšou. Vo štvrtok 20. apríla ju celebroval otec biskup Tomáš Galis vo farskom Kostole Všetkých svätých.  Žiaci, učitelia, zamestnanci školy, rodičia i hostia ďakovali za dar existencie cirkevnej školy, za požehnaných dvadsať rokov, počas ktorých v nej študovalo množstvo nielen úspešných, ale i ľudsky  a duchovne vyformovaných absolventov. 

                   Otec biskup vo svojej homílii vyzdvihol špecifickosť a hodnotu cirkevnej školy a povzbudil žiakov nasledovaní vzorov, akým je napríklad Anka Kolesárová.  Zároveň citoval slová pápeža Františka, aby v živote mladých nechýbali dve ingrediencie - láska a statočnosť.

                  Do liturgie sa zapojilo aj množstvo žiakov či už miništrovaním, spevom, čítaním prosieb alebo prinášaním obetných darov. Spoločne sme ďakovali Pánovi za požehnanie a milosti, ktorými našu školu zahŕňal počas dvadsiatich rokov. Zároveň sme mu zverili všetky naše aktivity i úsilia, ktoré pedagogickí i nepedagogickí zamestnanci a žiaci vynakladajú pri budovaní a rozvoji školy.

                  Po svätej omši pani riaditeľka PaedLic. Ing. Ľubica Mišíková, PhD. predstavila históriu a dôležité míľniky v rozvoji školy a zároveň poďakovala všetkým, ktorí sa o vznik a rozvoj školy zaslúžili.  Potom nasledoval program, ktorý tvorili detské ľudové tance a piesne v podaní detí z materskej školy a tiež v umeleckom spracovaní žiakov 2. ročníka. Svoje miesto v programe malo i folklórne vystúpenie, hra na akordeóne, báseň o našej škole i pásmo básní. Odznelo i svedectvo našej absolventky, v ktorom vyjadrila, za čo všetko vďačí práve tomu, že mohla navštevovať našu cirkevnú základnú školu. V závere programu sa predstavili žiaci 8. ročníka pantomímou na motívy piesne Kristíny „Modlitba za ľudskosť“, kde dobrota a ľudskosť nakoniec zvíťazili.  

                  Po kultúrnom programe žiakov materskej i základnej školy pani riaditeľke Mišíkovej v mene žiakov i zamestnancov našej školy poďakoval pán zástupca Peter Rečka. Za mesto Púchov jej vyjadrila vďaku pani primátorka Katarína Heneková a škole odovzdala pamätný list od mesta Púchov k 20. výročiu školy.

            • Slávenie Liturgie Svetla v MŠ

            • V piatokové popoludnie mali deti v materskej škole možnosť zažiť v Átriu slávenie Liturgie Svetla. Táto slávnosť pozostávala z  viacerých častí. V prvej časti - Ohlásenie slávenia - sa deti zhromaždili pred miestnosťou, kde sa slávnosť konala. Deti sa oboznámili s tým, čo znamenajú jednotlivé znaky na Paškáli. Po zapálení sviece - Paškálu - deti vošli v tichej procesií do Átria. Následne sa zhromaždili okolo stola, kde si postupne zapálili každý svoju vlastnú sviecu a vypočuli si evanjelium. V záverečnej časti sme spoločne prosili, aby svetlo, ktoré sme dostali nikdy nevyhaslo a aby sme ho šírili ďalej. Deti na záver mali možnosť vyjadriť svoje pocity do kresby.

               

            • OK CHEMICKEJ OLYMPIÁDY

            • Pred nedávnom sa uskutočnilo OK CHEM. OLYMPIÁDY , kde sme mali 2 žiakov  - Lukáša Vozára a Davida Šestáka z 9.A. Obidvaja boli úspešní riešitelia, Lukáš sa umiestnil dokonca na peknom 7.mieste.

               

              Obidvom chlapcom gratulujeme a ďakujeme za reprezentáciu našej školy

            • Knižný Oskar čaká...

            • Dvadsať autorov sa zapojilo do školskej literárnej súťaže s názvom „Napíš svoju knihu“. Odovzdané práce sú v rukách poroty, ktorú čaká náročná úloha - vybrať majiteľa knižného Oskara. Výsledky budú zverejnené 3. mája.

            • Ocenenie otcom biskupom Tomášom Galisom pani učiteľky Márii Kotlasovej

            • Ocenenie otcom biskupom Tomášom Galisom pani učiteľky Márii Kotlasovej

              Dňa 11.4.2023 otec biskup Tomáš Galis pri príležitosti 15. výročia založenia Žilinskej diecézy ocenil zamestnancov cirkevných škôl Žilinskej diecézy, medzi ktorými bola aj naša pani učiteľka Ing.Mgr. Mária Kotlasová.

              Pani učiteľka Ing. Mgr. Mária Kotlasová pôsobí v našej škole od roku 2007. Napriek vyštudovanému technickému smeru na STU v Bratislave si zvolila ešte ďalšie pedagogické štúdium teológie a učiteľskému povolaniu sa venuje  viac ako 30 rokov. 

              Svoje bohaté poznatky odovzdávala okrem žiakov našej školy, aj na viacerých základných školách  a  na Gymnáziu v Púchove. Práca učiteľky sa stala pre ňu koníčkom a poslaním. Výučbe náboženstva a Katechézam Dobrého pastiera sa venuje aj medzi najmenšími v našej materskej škole. 

              U nás v škole, počas 16 rokov pôsobenia, bola triednou učiteľkou a vedúcou predmetovej komisie. V súčasnosti sa s deťmi venuje Misijnému zrnku, modlitbe ruženca, pomáha s duchovnými obnovami. Deti  zapája do rôznych školských a farských akcií ako sú -  detské a birmovanecké sv. omše, biblická olympiáda, kultúrne a športové akcie, zápis a pasovanie prvákov, Deň otvorených dverí v škole, škola v prírode, detský letný tábor a mnohé ďalšie. Je mimoriadne obetavá,  vždy ochotná pomôcť či už žiakom, alebo kolegom a svojim cnosťami je príkladom ostatným. Deti ju majú veľmi rady pre jej počúvajúce a chápajúce srdce.

              Svojim správaním, zodpovednosťou, vystupovaním a prístupom k ostatným si získala prirodzenú úctu. Je mimoriadne skromná. Má rovnaký prístup ku každému, vie pochopiť, motivovať a pomôcť hľadať v pokoji konštruktívne riešenia. Má silné rodinné cítenie, príkladne sa stará o svoje deti a vnúčatá. Je  oporou manželovi  a taktiež bola veľkou oporou pre svoju mamu a v súčasnosti aj pre svokru. Je krásnym príkladom úcty a lásky k Pánu Bohu a svojmu blížnemu.

               

               

               

            • Jarné tvorenie v ŠKD

            • Deti si vyrobili pre mamičku tulipány z papiera na MDŽ. Pripravovali sme sa na prichádzajúce sviatky Veľkej noci maľovaním veľkonočných vajíčok, zajačikov a kuriatok. Vyskúšali sme si upliesť korbáče, zhotoviť vázu na kvety servítkovou technikou a zasiať veľkonočné žitko.

            • Plavecký výcvik 1.stupňa

            • Žiaci 1.-4.ročníka sa zúčastnili 20.3.-24.3. plaveckého výcviku, kde sa učili správnu techniku plaveckých štýlov (prsia, kraul) pod vedením p. Podobenovej. Hlavnou náplňou plaveckého výcviku bolo oboznámenie detí s vodou a prekonávanie strachu z vody. Plavecký výcvik nebol iba o plávaní, hraní a súťažení, ale aj o zábave, nezabudnuteľných zážitkoch, smiechu a neposlednom rade o upevnení žiackeho kolektívu.  Pevne veríme, že naši žiaci si vytvorili pozitívny vzťah k vode a budú s láskou spomínať na tieto nezabudnuteľné momenty.   

              Vďaka mestu Púchov sa naši tretiaci mohli zúčastniť plaveckého výcviku nakoľko bol podporený z rozpočtu mesta Púchov vo výške 1 045 eur. 

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou sv. Margity
      • 0911242336
      • PaedLic. Ing. Ľubica Mišíková, PhD. riaditeľka školy +421 911 242 336, 042 463 52 67
      • Námestie slobody 562/1 020 01 Púchov Slovakia
      • Stravovanie ekonómka (vyúčtovanie a platenie stravy ZŠ a MŠ): 0910 852 312 Odhlasovanie stravy MŠ: 0910 852 310
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje